MTI

Az EU-ban 2012-től megszűnik az analóg műsorszórás

Az Európai Bizottság 2012 elejét javasolja a műsorszórás analógról digitálisra való végső átállásának európai uniós határidejéül - jelentette be Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) közigazgatási államtitkára csütörtökön Brüsszelben, az európai uniós tagországok távközlési ügyekben illetékes minisztereinek ülését követően.

Jambrik Mihály közlése szerint az ülésen kilenc ország azt jelentette be, hogy 2010-ben szünteti meg az analóg műsorszórást, míg tizenegy ország - köztük Magyarország - 2012-ben jelölte meg a beszüntetés időpontját, öt tagállam pedig még nem döntött. A digitális műsorszórás előnyei a jobb kép- és hangminőség, a kiosztható rádió- és tévécsatornák számának növekedése, illetve a televízión keresztül elérhető információk színvonalának javulása. Ugyanazt a minőséget ráadásul az analógnál kisebb frekvenciatartományban lehet megvalósítani, felszabaduló frekvenciakészlet is keletkezik, ami azért értékes, mert a frekvencia szűkös erőforrás - emlékeztetett az államtitkár.

A brüsszeli bizottság álláspontja alapján az átállást a piacnak kell vezérelnie, illetve minden országnak hatékony fogyasztói tájékoztatási stratégiával kell rendelkeznie. Mindezzel kapcsolatban Magyarországnak feladatai is vannak - szögezte le Jambrik. A kormány döntése alapján már felállt a stratégia kidolgozására összehívott tárcaközi bizottság. Az IHM-honlapján már olvasható a jelenleg egyeztetés alatt álló törvénytervezet, amely az elektronikus hírközlési törvény digitális műsorterjesztéssel összefüggő módosításáról és a digitális átállás átmeneti szabályairól szól.

Napirenden volt a brüsszeli ülésen az i2010 stratégia is, amelynek segítségével az EU szeretné létrehozni az egységes európai információs teret, növelni az ágazatban az innovációra és kutatásokra jutó befektetéseket, illetve befogadóvá tenni az információs társadalmat, vagyis hozzáférhetővé azon rétegek számára, amelyek fizikai lehetőségei korlátozottak vagy félnek hozzányúlni a modern technológiákhoz. Ebbe a kategóriába sorolta Jambrik Mihály a könyvtárak digitalizálásának tervét, illetve azt a magyar programot, amelynek keretében rögzítik és visszakereshetővé teszik a közszolgálati televíziók műsorait. Az Európai Unió versenyképességének javítására szolgáló, átfogó stratégia idei megújítása óta ez az első, ahhoz kapcsolódó program.

Szót ejtettek a miniszterek a terület jobb szabályozásának lehetőségeiről is. Jelezték, fontos lenne, hogy mielőbb a jelenlegi szabályozás teljes körű bevezetésére kerüljön sor. Egyetértettek abban is, hogy a szabályozásnak egyszerűbbnek, rugalmasabbnak és közérthetőbbnek kellene lennie. Nincs értelme olyan részterületen szabályozást készíteni, ahol a technológia változásának üteme meghaladhatja a szabályozás bevezetését - vélték. Magyarország a szabályozás terén a tavaly májusi csatlakozásra mindent végrehajtott, ami szükséges volt - emlékeztetett Jambrik Mihály.

A szabályozó hatóságok európai szervezete öt hivatalból álló irányító bizottságot hozott létre a jogrendbeli változásokhoz adandó saját hozzájárulásának megszervezésére. A magyar nemzeti hírközlési hatóság része lett az öttagú fórumnak - jelentette be. Az uniós miniszterek áttekintették a minap Tuniszban megrendezett információs társadalmi nemzetközi csúcstalálkozón elérteket, egyebek között az internet irányításában. "Európa győzelemként élte meg az ott történteket" - tette hozzá az államtitkár, a brüsszeli résztvevők úgy ítélték meg, a találkozó végkimenetele az unió által elfoglalt álláspontnak megfelelő lett. Magyarország is részt vett a tunéziai találkozón, és felajánlotta, hogy szívesen ad otthont az ENSZ-főtitkár felvetette internet-irányítási fórum egyik irodájának - emlékeztetett Jambrik Mihály.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kagemusha #5
    meg van élet a digitális cuccokon kívül is: ott inkább bálba járnak az emberek, nem a zajláda előtt csücsülnek, másfelől egy strapás nap után a rossebbnek se hiányzik a "megölte-felrobbantotta-..."
  • dez #4
    "Mi történik a mai, analóg készülékekkel?"

    SetTopBoxot kapnak. :) (Addigra pár ezer Ft-ért kapható lesz.)

    "Miért nem találok egyetlen digitális vételre alkalmas tévét sem a teszkóban, sem az euronics-ban?"

    Ott még talán nincs, máshol már előfordul.

    "És mi lesz a falun élőkkel?
    Az analóg műsort - mégha kicsit gyengébb minőségben is - de lehet fogni,
    de a digitális műsorsugárzás lényege, hogy VAN JEL VAGY NINCS JEL...
    Nincs átmenet, így a faluban élők tévé nélkül maradnak."

    Állítólag a digitális ádás igen alacsony térerőnél is fogható. (Van "átmenet": kimaradozó kép, stb.)

    "És mivel szélessávú internet sincs, a fiataloknak marad a fű..."

    Falun inkább alkesz, nem? Amúgy van élet az interneten kívül is, csak ezt mi városiak már nem értjük. :)
  • dez #3
    "A digitális műsorszórás előnyei a jobb kép- és hangminőség"

    Ez ugyebár csak akkor igaz, ha nem túl kicsi a bitráta...
  • szombi #2
    Nos! Pár nyitott kérdés azér akad.
    Mi történik a mai, analóg készülékekkel?
    Miért nem találok egyetlen digitális vételre alkalmas tévét sem a teszkóban, sem az euronics-ban?
    És mi lesz a falun élőkkel?
    Az analóg műsort - mégha kicsit gyengébb minőségben is - de lehet fogni,
    de a digitális műsorsugárzás lényege, hogy VAN JEL VAGY NINCS JEL...
    Nincs átmenet, így a faluban élők tévé nélkül maradnak.
    És mivel szélessávú internet sincs, a fiataloknak marad a fű...
  • _Vegeta_ #1
    Tok8 mi(Magyaro.) ugyis kerunk haladekot. :D