Médiainfó.hu

A digitális átállás új tereket teremt

Angliában már azon spekulálnak a hatóságok, hogyan lehet majd a digitális televíziózás által felszabadított hagyományos sugárzási sávokat kihasználni.

Nagy-Britannia várhatóan 2012-ben tér át az analógról a digitális televíziózásra, amely egyben azt is jelenti, hogy számos hullámsáv szabadul majd fel más felhasználási célokra, például mobiltartalmak vagy vezetéknélküli szélessávú internetszolgáltatás továbbítására.

A brit médiahatóságok megkezdték a digitális tér felosztását, és a tervek szerint a jövő év közepéig véglegesítik is azt. A mostani becslések szerint a digitális sugárzásra történő áttérés mintegy 112 MHz spektrumot szabadít majd fel az UHF (ultra magas frekvencia) sávban új felhasználási célokra. A hatóságok most azt vizsgálják, hogyan lehet leghatékonyabban hasznosítani ezeket a frekvenciákat, illetve milyen formában kínálhatók fel a potenciális felhasználóknak.

A brit átállási határidő egyébként megegyezik az Európai Bizottság által ajánlott időponttal, ugyanis az EU vezetése támogatja az analóg földfelszíni műsorszórás mielőbbi digitálisra váltását. Ezzel összhangban Magyarország is 2010-2013 között számít az analóg sugárzás lekapcsolására, azonban hazánkban egyelőre várat magára néhány szükséges jogszabály megalkotása. A kormány 2005. március 2-án fogadta el a földfelszíni digitális televíziós műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseit, melyek alapján az ORTT 2007-ben hirdetheti meg a 3 országos multiplexre szóló pályázatait.

Az analóg televíziózás 50 éves modell alapján használja a spektrumot - a digitális sugárzás ehhez képest hatszor hatékonyabb, ezáltal kevesebb hullámsávon több csatorna közvetítését teszi lehetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!