Dojcsák Dániel

IHM: Statisztikák bűvöletében

Az Informatikai- és Hírközlési Minisztériumban tartotta az Információs Társadalom Koordinációs Tárcaközi Bizottság Stratégiai Tervezés Albizottsága ülését, melyen Kovács Kálmán, az IHM minisztere, Dr. Pukli Péter, a KSH elnöke mellett az ITTK, TÁRKI és GKIeNET képviselői is beszámoltak az elmúlt évek IT-statisztikai trendjeiről.

Kovács Kálmán rövid megnyitó beszédét azzal kezdte, hogy fontosnak tartotta személyes megjelenést ezen az ülésen, hiszen kiemelt feladat elemezni, értékelni a piaci, lakossági és vállalati folyamatokat az információs társadalom mentén. Közlése szerint szükség van dialógusra a statisztikát készítő és a statisztikát használó szereplők között, hiszen a mérési trendeknek meg kell egyeznie a valósággal. Nem lehet megengedni, hogy az utcán érezhető tendenciával ellentétes értelmezések kerüljenek a nyilvánosság elé. Ha egy érték láthatóan növekvő fázisban van, akkor a statisztikák ne állítsák ennek ellentétét. Amennyiben egy mérés hamis adatokat képez, akkor át kell gondolni a módszereket és újra ki kell alakítani a mérési folyamatokat.

Klikk ide! Klikk ide!

A pontos mérésen túl nagyon fontos szempont a miniszter szerint, hogy a mérések ne akarjanak többet mutatni, mint amire szükség van. Konszolidált fogalmak és terminológia szükséges. Nincs szükség egy területen 30 különböző mutatóra, mert a statisztika fogyasztója - legyen az vállalati vagy lakossági szereplő - nem fog tudni kiiagazodni az adatokon, ha mondjuk a számítógép ellátottság mértéke egyszer 15-ös, egyszer 40-es értéken áll. A lényeg tehát a kevés szám, kevés mutató, átlátható rendszer.

Dr. Pukli Péter, a KSH elnöke egészen máshonnan közelítette meg az IT-terület kapcsolatát a számokkal. Emlékeztette a közönséget egy 10 évvel ezelőtti konferenciára, ahol szintén ebben a témában kérték fel előadásra. A különbség csupán annyi, hogy akkor még csupán találgattak, hogy miféle kihívások várnak majd rájuk az információs társadalomban, most pedig egy évtizeddel később, már nyakig benne vagyunk. "Érdekes helyzet alakult ki a KSH és a többi kutató háza táján is az IT-területtel kapcsolatban, hiszen a kutatás tárgya és eszköze ugyanaz volt. Információ kellett az információról" - mondta Pukli.

Klikk ide! Klikk ide!

A fejlődés az elmúlt időszakban hatalmas volt, elsősorban az osztályozások, a kategóriák kidolgozása zajlott le, kialakultak az egységes fogalmak és az EU-n belül is elfogadták a vonatkozó jogszabályokat. A lényeg viszont nem ebben van! Az igazi előrelépés az internetnek, mint médiumnak köszönhető, hiszen soha nem látott mennyiségben és gyorsasággal jutnak el az információk a statisztika fogyasztókhoz. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy a lakosság ilyen mennyiségben könnyedén érhessen el adatokat, így most mindenki egyenlő eséllyel indul információ szempontjából.

Ráadásul az információs technológia két erős kapcsolódást is mutat a statisztikai, szociológiai területtel. Egyrészt a fejlődést nem hagyhatta figyelmen kívül ő sem, még akkor sem, ha a legkonzervatívabb módszerekkel dolgozó ágazatként jegyzik. Az adatfelvételben, a feldolgozásban és a kiértékelésben is hasznos eszközként jelenik meg az informatika. Másrészt a két terület közös alapokon nyugszik, hiszen mindkettejük esetében az alap építő egység az információ, habár ezt ők statisztikai adatnak hívják.

Klikk ide! Klikk ide!

Pukli saját háza táján is sepert egy keveset, s elmondta hogy komoly előrelépés, hogy IT-területen is megszokottá vált a negyedéves jelentés és a kínálati és keresleti piac korrekt összeegyeztetése, melyet ők a kínálati oldal vizsgálatával és dinamikus alakításával értek el. Ugyanakkor a KSH katasztrofálisan lassú ahhoz a fejlődési dinamikához képest, amit ez az ágazat mutat, hiszen mire megjelennek a hivatalos kimutatások, addigra régen elavultnak minősülnek.

Erre egy nagyon jó példa, hogy a KSH főnök beszéde elején még a 2004. áprilisi adatokat idézte a háztartások számítógép-ellátottságának tekintetében. Az értékek frissebb prezentálása csak becslés útján képzelhető el, amit a statisztikai hivatal nem támogat túlzottan, hiszen a becslések esetleges tévedése a teljes adatmennyiség minőségét és hitelességét rontja. Mindenesetre ők is látják, hogy új korszak nyílt meg az ő világukban is, hiszen Pukli saját kis anekdotája szerint még ceruzával dolgozott, a fia még azzal kezdte, de hamar eldobta, az unokája pedig megkérdezi, hogy mi az a ceruza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)