Dojcsák Dániel

Az IHM csodálatos átváltozása

Az IHM-nél új szelek fújnak. Kovács Kálmán az Intelligens-Infrastruktúra konferencia után újságírókkal és szakértőkkel is megvitatta a következő időszak legfontosabb kérdéseit. Az alapokat lerakták - vallja a miniszter, most pedig következik egy minden eddiginél átfogóbb alapokat megrengető fejlesztési program.

Kovács Kálmán bevezetőjében elismételte, hogy az információs társadalom alapozása megtörtént. A cölöpöket leverték, a mozaik kulcsdarabjait a helyére tették, így a civil és versenyszféra nyugodtan támaszkodhat erre a jövőben. A minisztériumra ezen túl úgy tűnik, hogy az eddigi formában nincs szükség. A három legfontosabb vívmánynak a miniszter a monopóliumok feltörését, az alapinfrastruktúra kialakítását és az alapvető adatbázisok létrehozását nevezte. Fontos adatnak tartja még, hogy hazánkban az IT szektor a GDP nagyobb százalékát teszi ki, mint a környező európai országokban, amit érdemes a jövőben is kihasználni.

Klikk ide! Klikk ide!

A jövőbe nézve szlogenszerűen a "Kevesebb beton, több intelligencia" elvet követnék az új kormányzati struktúra kialakítása után. Fejlesztenék a reál és a humán infrastruktúrát is, amiben a közlekedés kérdése magas prioritáson szerepel. Hogy ez mitől válik intelligensé, arra is válaszolt Kovács: az áruk, szolgáltatások, emberek bármely két földrajzi pont között akadálymentesen, környezetbarát módon és hatékonyan transzportálódhassanak. Ebből kifolyólag a legfontosabb elem a logisztika, aminek fejlesztésében komoly szerepe lehet a digitális technikáknak, mint a térképek, járművekbe integrálható eszközök.

A következő időszak kérdése ezzel (és minden mással kapcsolatban) az lehet, hogy meddig terjedjen a kormányzati szerep? Mi kell, hogy a civil szféra része legyen és mi lehet a versenypiacé? A liberális politikus véleménye, hogy nem munkahelyet kell teremteni, hanem alapot ahhoz, hogy létrejöhessenek munkahelyek. Az Európai Unió is az alapoknál van lemaradva, mint ahogyan mi is. Az egész régió versenyképessége korlátozott, ezért felesleges a felsőbb szintekbe pénzeket ölni, ha az alapok hiányoznak. Ha most nem tudunk váltani ahogy Ázsia tudott, akkor lehet várhatunk még 120 évig a következő ilyen kaliberű technológiai ugrásig.

Klikk ide! Klikk ide!

A politikán belül a kisebbik győztes párt megítélése szerint nem azon vitatkoznak, hogy kell-e ez a program, hanem azon, hogy mekkora súllyal kell ennek szerepelnie. Lefordítva ez annyit jelent, hogy az MSZP is támogatja ezeket a törekvéseket, csak ők valószínűleg egy gazdasági minisztériumba integrálva képzelik ezt el. Ennek ellenére a még életben lévő IHM egy komplett programot mutatott be, ami nem a saját gyártmányuk, hanem az általuk összehívott szakértők, vezetők által összeadott tudás. A terv kialakításában részt vettek az MTA, a hazai légiirányítás, a Növekedés Kutató Intézet, a BKV, a Tesco-Global Áruházak, és sok egyéb hazai és külföldi szervezet vezetői. A liberális politika ezek szerint meghirdette a saját Változás 2006 programját.

Kovács hangsúlyozta, hogy vagy hozzányúlunk érdemben a társadalomhoz vagy úgy hagyjuk ahogy van, de akkor ne hívjuk információs társadalomnak, csupán amerikai módra információs technológiának. Nem a kormányzati struktúrához kell alakítani a programokat, hanem éppen fordítva. Meg kell vizsgálni, hogy a következő négy évben milyen sarokpontok vannak a fejlődésben és ahhoz kell kialakítani egy nem is hatékony, de hatásos kormányzati felépítést. Mivel most nem csak az informatikai tárca, hanem összesen 11 minisztérium helyzete áll változás előtt, ezért igen nagy figyelem irányul az induló tárgyalásokra.

Klikk ide! Klikk ide!

< Az újságírók részéről az első kérdés ami felvetődött, hogy vajon más EU-s országokban, illetve a világ más tájain hogyan működnek ezek a dolgok. Kovács Kálmán erre elmondta, hogy konkrétan Intelligens-infrastruktúra Minisztérium a sógoroknál Ausztriában és a rokonoknál Finnországban van. A többi országban általában a közlekedés, a hírközlés és az intelligens-infrastruktúra triász kapott egy közös tárcát. Az ázsiai országokban, illetve keleti szomszédainknál pedig továbbra is külön informatikai tárca létezik, aminek az az oka, hogy náluk még nem sikerült megteremteni az információs társadalom alapjait.

Európában a kulcsszó az interoperabilitás, amit ugyan kimondani még kevesen tudnak, jelentését még kevesebben ismerik, de a közeljövőben bizonyosan sokat fogjuk még hallani. A klasszikus PPP (Public Private Partnership - Közszféra-versenyszféra együttműködés) szituációk minden jel szerint uralni fogják a következő időszakot, illetve felértékelődik majd a köz-, a civil- és a versenyszféra érdekeit összefogó szervezetek szerepe, akik már működnek és közvetítenek a három terület között.

Minden részlet ellenére a felvetés annyira új és nehezen érthető, hogy mindenki inkább kis részletekbe kapaszkodott ahol kompetensnek érezte magát, a szakértői oldal sem tudott egy valóban átfogó ismertetést adni a lényegről. Amennyiben megvalósul a kívánt minisztérium a program alapján, akkor az IHM eddigi tevékenysége egy magasabb dimenzióba lép át. Nyár közepére ez biztosan kiderül, addig a közönség is befogadja majd a bonyolult elképzeléseket és a kormányzat is biztosan kézzelfoghatóbb válaszokat ad majd kifelé. A program teljes szövege elérhető az IHM oldalán, melyet minden érintettnek érdemes már most magáévá tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • John Cena #48
    Irigy Hónaly Mirigy?:)
  • ati2 #47
    Engem csak az bánt, hogy mi is megtudjuk és valahogy túl kell majd élni .
  • Yurij #46
    Na majd minden szoci szavazo meglatja mi jon ebben a 4 evben.Nem hogy az internetet de jo par dologrol lefog majd mondani ha ok is kielemzik Fleto iratait.
    Legyen elleg annyi igen komoly viz-gaz-villany ar emeles varhato jovo januartol.Ilyen drasztikus meg nem volt ami tervbe van veve.
  • Viszpi #45
    én mondjuk 2 vinyót megy egy DVD olvasót le tudtam íratni adóból, meg tavaly felét egy 17"-os moncsinak is, azok jók voltak, csak a probléma ott volt, hogy gondoskodtak róla, hogy adózzon az ember bőven (gyakorlatilag elvették a többgyermekes családoktól az adókedvezményt, de neszeneked dupla családi pótlék 6e helyett 7,5e-et kapunk, de az éves adó kedvezmény 100e-es nagyságreddel csökkent ) nem hiszem el, hogy egy ilyen kafa ötletet így el lehet b@szni, ráadásul 3x
  • Viszpi #44
    a sulinetet úgy ahogy van elb@szták az elejétől kezdve (nyomtató digit fényképező hangfalak meg ilyenek minek?-jó még talán egy olcsóbb tintasugaras), de nem igaz, hogy 3 "reform" után is mindig csak szarabb lett :(, most ha akarsz venni egy laptopot 60e Ft-ot igényelhetsz vissza belőle , szánalmas, mert a hülye adminisztrációs rendszerük miatt még drágábbak is a cuccok
  • NEXUS6 #43
    Akinek nem volt adózó jövedelme az hogy igényelte vssza? Vagy igaz hogy rengeteget keresett és szépen átcsúszott a jövedelem határon, viszont 4 gyereke van, akiket esetleg egyíedül tart el. Nabameg az se tudta igénybevenni.

    Viszont örülök, hogy neked bejött, ráadásul úgy hogy neked esetleg tényleg segített.

    Rengeteg viszonylag jól kereső ismerősöm vett pl digitális fényképezőgépet sulinettel féláron. És ha belegondolok ők megengedhették volna a teljes árat is. Sok szegény viszont a féláron se tudta a számítógépet megvenni, gyak tőlük vették el a pénzt.
  • NagyMedve #42
    "mert sajna a sulinet nem jöt be"
    "A ciklus alatt közel kétszeresére nőtt a számítógéppel rendelkező háztartások száma (22%-ról 41%-ra)"


    Sok olyan dolgozó(!) ember vett sulinetben számítógépet, aki egyébként ezt valószínűleg önerőből soha, vagy csak végszükség esetén tette volna meg. Asszem nekik bejött a sulinet, ha neked nem is.

    "A számítógépet tudtommal mindenki saját pénzen vette meg"

    Höhöhö... Persze, saját pénzen vette meg, amit aztán visszakapott részben, vagy egészében adó-visszatérítés címén.
  • ati2 #41
    1. az Eurostat-nak is a KSH küldi az adatokat.
    2. Mellár Tamás (KSH volt elnöke)leváltása után rögtön csökkent az infláció.
    3. Mellár tanította Gyurcsányt.
    4. Gyurcsány rugta ki Mellárt.

    Ezek után mindenki olyan következtetést von le amit akar...

  • snakekiller #40
    A postod első részével nem tudok mit kezdeni, én is szóvátettem a 100 nap miatt keletkezett hatalmas adósságállományt. Az egyébként ""apró"" ferdítés, hogy mindannyiunkat milliárdos adósságállomány termel. Nem nekünk kell visszafizetni, hanem a gazdaságnak kitermelni. A két dolog NEM egyenlő.
    A be nem tartott, vagy csak részben teljesített igéretekről meg köszönöm szépen eddig is tudtam; én arra reagáltam, hogy "egyetlen igéretük se vált valóra", aminek cáfolataként soroltam fel a lenti dolgokat.
  • snakekiller #39
    bocs, vmit félrenyomtam