Napi Online

Jön a digitális tévézésről szóló jogszabály

A jelenlegi felkészültség alapján Magyarországon tartható a 2012-es dátum, amikortól a földi műszorszolgáltatás már teljesen digitális lesz.

Várhatóan ma kerül a kormány elé a digitális televíziózásról szóló törvénytervezet, amelyről - ha a kabinet jóváhagyja - már a parlament tavaszi ülésszakán szavazhatnak a képviselők - mondta Kovács Kálmán, az informatikai tárca vezetője az eMagyarország szakmai napon tartott sajtótájékoztatón. Ha azonban valamilyen okból ez nem történik meg szerdán, akkor a jogszabálytervezet parlamenti tárgyalása már az új Országgyűlés feladata lesz.

A tervek szerint Magyarországon - akárcsak az Európai Unió más tagállamaiban - 2012-ben kapcsolják le az analóg szolgáltatást, s ekkortól a földi műsorszolgáltatás már teljesen digitális lesz, aminek eredményeként nem csupán megsokszorozódik a televízióprogramok száma, de a jelenleginél jobb lesz a hang- és képminőség, és számtalan egyéb, ma még nem is gondolt szolgáltatásra is lehetőség nyílik. Kovács szerint a jelenlegi felkészültség alapján tartható a 2012-es dátum, hisz az említett törvénytervezettel - illetve az ahhoz kapcsolódó, s készülő végrehajtási rendeletekkel - jogi szempontból már szabályozottnak tekinthető a digitális tévézés. Kovács szerint kezd eltűnni a különbség a vezetékes, a mobil, a kábeles és a műsorterjesztési szolgáltatások között, a jövő az integrált szolgáltatások felé vezet.

A földfelszíni digitális műsorszórás az Egyesült Királyságban előrébb tart, mint Magyarországon, ám itt elterjedtebb a kábeltelevíziós szolgáltatás, mint a szigetországban - emelte ki Alun Michael angol ipari és regionális miniszter. Nagy-Britanniában egyébként 1998-ban az elsők között indították be a digitális sugárzást, s jelenleg a lakosság 66 százaléka használja ezt a szolgáltatást. A brit sikerhez a kormány marketingtevékenysége mellett az iparág is komolyan hozzájárult a feltételek megteremtésével, egyebek közt azzal, hogy igen jó áron kaphatók azok a set-top boxok, amelyek szükségesek e szolgáltatás igénybevételéhez, talán ennek is köszönhetően most karácsony előtt 750 ezer ilyen eszközt adtak el Nagy-Britanniában.

Alun Michael elmondta még, hogy Amerikában az informatika és a kommunikációs technológia 80 százalékban járul hozzá a GDP növekedéséhez, míg az Európai Unióban ez az arány csak 40 százalék. Kovács pedig azt emelte ki: minél gyorsabb az áttérés a digitális platformra, annál nagyobb az esély Magyarország versenyképességének emelésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levy668 #3
    Hmmm, na nézzük csak.... Győzike, meg bajkeverők remek digitális minőségben, 5.1 hangal.... De jó lesz nekünk....
  • toyotakacsa01 #2
    nálunk pl. nincs kábel tv, és csak az m1,tv2 és rtl klub fogható
    jöhet a digitális műsorszórás, sok szeretettel várom
  • MrTressy #1
    és még több lóvét lehet elkérni