Berta Sándor

A mindennapok részévé válik az RFID

Az RFID az elmúlt hónapokban bűvszóvá vált. A rádiótechnikás azonosítórendszerek lassan kezdenek beépülni a köztudatba és az előnyeik miatt joggal válnak egyre népszerűbbé.

Akár három méteres távolságból, egy táskán keresztül is leolvashatók a rádiótechnikás azonosítóchipeken tárolt információk. Ezzel érvelnek az RFID-technológiát pártolók, az ellentábor tagjai szerint azonban bőven van még mit javítani a biztonságon. "Bármennyire is jó és hasznos az RFID még nincsen hozzá egy 100 százalékosan megbízható titkosítás" - állítja Hartmut Pohl professzor, a Bonn-Rhein-Sieg Műszaki Főiskola munkatársa.

A Metro áruházlánc egyik Duisburg melletti szuper­mar­ket­jében teszteli a technológiát. A vásárlók a pénztárnál csak eltolják egy leolvasókészülék mellett a kocsijaikat, az eszköz minden azonosítókódot leolvas, majd a pénztárgép kiírja a fizetendő végösszeget. A módszer jó, gyors, és működik is, ellenőrizhető a termékek típusa, szavatossági ideje. Mi kellene még? - kérdezhetnénk.

Nos, a problémát - mint oly sok esetben ismét - az adatok védelméért aggódó szakemberek jelentik. Többek között azt kifogásolják, hogy a rendszerek nem megbízhatók, és bárki, aki megfelelő eszközökkel rendelkezik, beletekinthet az adatokba és ezzel személyes információkhoz juthat a vásárlókról. Ráadásul az a gyanú is felmerült, hogy az RFID-nek köszönhetően az áruházak pontos listát vezetnének - egyénekre lebontva - a vásárlási szokásokról. Ezen a véleményen van az Európai Unió adatvédelmi csoportja is.

Az RFID egy másik területen, a személyazonosításban is elismerést próbál meg kivívni magának. A német kormánynak annyira megtetszettek a rádiótechnikás azonosítóchipekkel ellátott útlevelek, hogy már a hasonló személyi igazolványok bevezetését tervezik. Ezenkívül ilyen megoldás kerülne a német elektronikus egészségügyi kártyákba is. Az adatvédelmi szempontból is kielégítő megoldást alighanem a Smartcardok jelenthetik, mivel ezek már saját processzorral és operációs rendszerrel is el vannak látva és így megakadályozható, hogy bárki illetéktelen betekinthessen vagy hozzájuthasson a chipekben tárolt személyes adatokhoz.

Az RFID elterjedését a megbízhatósági kérdéseken kívül a viszonylagos drágasága is gátolja: egy chip 10 eurócentbe kerül. "Ez egyszerűen túl nagy összeg ahhoz, hogy minden termékre, tejesdobozra vagy joghurtra kerülhessen egy. Természetesen csak idő kérdése, amíg a technológia a mindennapjaink részévé válik" - mondta Hartmut Pohl. S valóban, a rádiótechnikás azonosítóchipek már megjelentek a könyvtárakban a kölcsönzési hálózatokban, a kórházakban használt betegazonosító rendszerekben, a bevásárlóközpontokban és az autópályákon, ahol a matricákat válthatják fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #72
    "Valaszom az adatvedelmi torveny reszre vonatkozoan, hogy kiket probalj feljelenteni, s utana moshatod magad egy eletre el, merthogy ilyen cegek nem tartjak be a jogaszabalyokat:
    - Bankok, biztositok *OTP, ALIANZ, ERSTE, etc*
    - Kereskedelmi intezetek *Tesco, Auchan, Cora, etc*"

    Vannak erre alkalmas civil szervezetek, akik megtehetik.
    Az árúházak meg hol szereznek rólam személyes adatot?
    Potosabban : az RFID mennyiben nyújt nekik plusz infót?

    "Olvasd el nyugodtan az uj eu tervezeteket a kommunikacios adatokat illetoen, csodalom hogy a postai leveleket nem bontogatjak fel ezek utan, es kopirozzak mindegyiket"

    És mi köze ennek az RFID-hez?

    "es minden ilyen kommunikacios loghoz mind a hatosagok, mind pedig a Mediumok, illetve kiadok hozzaferhetnek, s felhasznalhatjak"

    Ez nem igaz. Csak próbálják, de erős az ellenállás.
    És mégyegyszer : Miben veszélyesebb az RFID, mint a hagyományos vonalkód?

    "Mivel terjed a bor ala ultetheto verzio"

    Ilyenről szó nincs. Egyébként ez mennyiben azonosít téged jobban, mint a személyid, a mobilod, a bankkártyád, vagy az arcod?

    "Hogy az eletednek mi koze van az RFIDhez?
    Szerintem eppen ezekrol a dolgokrol beszelunk, olvass figyelmesebben"

    Pont erről nem írtál egy szót se. Csak a szokásos összeesküvéselméletes nagytestvéres multis úgyismegszívjuk szövegeket láttam.

    "vagy ha nagyon faradt vagy, kapcsolodj ki kicsit a melobol, az mindig segit"

    ???
  • concrete #71
    "kapcsolodj ki kicsit a melobol"

    a nap poénja ... mintha lenne választásod
  • RealPhoenixx #70
    Szia Andras.

    @ Valaszom az adatvedelmi torveny reszre vonatkozoan, hogy kiket probalj feljelenteni, s utana moshatod magad egy eletre el, merthogy ilyen cegek nem tartjak be a jogaszabalyokat:
    - Bankok, biztositok *OTP, ALIANZ, ERSTE, etc*
    - Kereskedelmi intezetek *Tesco, Auchan, Cora, etc*
    /es meg messzemenokig sorolhatnek/

    @ Valaszom a nyilvantartast illetoen:
    Olvasd el nyugodtan az uj eu tervezeteket a kommunikacios adatokat illetoen, csodalom hogy a postai leveleket nem bontogatjak fel ezek utan, es kopirozzak mindegyiket, illetve nezheted ezt is:
    http://www.sg.hu/cikkek/43963/lehallgatasi_botranyba_keveredett_az_at_amp_t
    De egy rakat cikket ide tehetnek, mivel az Amcsik mar javaban csinaljak ezeket a dolgokat, ugyanigy csinalja majd az EU is, csakhogy ne legyen kozfelhaborodas, ami amugy sem lenne, mert eltusolnak az ilyen ugyeket pikk pakkra, mint az emlitett cikk eseteben is tettek az Amcsik, szval itt meg raadasul legalizaljak is az egeszet, es minden ilyen kommunikacios loghoz mind a hatosagok, mind pedig a Mediumok, illetve kiadok hozzaferhetnek, s felhasznalhatjak, de innentol mar csak kis lepes hogy mas uzleti monopol cegek is operalhassanak ezekkel az infokkal ha akarnak, kulonosebb engedely sem kell mindehez.

    Az RFID reven milyen nyilvantartasban fogsz szerepelni? :
    Mivel terjed a bor ala ultetheto verzio, etc, ebbol adodoan elobb utobb ha megfelelo tarsadalmi elfogadottsag lesz, akkor a maradekra majd szepen kotelezove teszik hogy hasznalja, s mint tudjuk, sok alacsonyabb ertelmisegu szemely olyan dolgokba is siman beleegyezik, ami egyebbirant trivialisan logikatlan, s innentol kezdve koteles leszel te is egy ilyen belyeggel rendelkezni, de addig is majd marad az utlevel es a szemelyi, s ez meg biztosan hogy a te eletedben, amennyiben potencialisan azt tekintem, hogy termeszetes halallal tavozol majd kozulunk, remelhetoleg minnel kesobb :)

    Kozlekedesi lampak:
    Sztem meg nem kene hogy csak oda tegyenek, ahol mar tobben is meghaltak, sztem elegseges azokra a pontokra, ahol a biztositok bejelentesei illetve statisztikai adatai alapjan megfelelo mennyisegu es osszeghataru kozlekedesi baleset tortent mar, hiszen az potencialisan emberi eletet is kovetelheto hely lehet, s mellesleg a rendorok is rendszerint ismerik ezeket a helyeket, es tobbszor is szoktak szolni az illetekes hivatalnak, vagyis olyan helyekert, ahova rendszeresen hetente legalabb 2szer kell kimenjenek helyszinelni, es igy tovabb ragozhatom a temat /sajnos a baratnom balesete reven tudtam meg ezeket az informaciokat/

    Hogy az eletednek mi koze van az RFIDhez?
    Szerintem eppen ezekrol a dolgokrol beszelunk, olvass figyelmesebben, vagy ha nagyon faradt vagy, kapcsolodj ki kicsit a melobol, az mindig segit :)
  • turul16 #69
    RFID cucc nem új, csak az olcson nagy tömegbe gyártása nincs megoldva. (ha jol emlékszem legalább 8 éve használjak záraknak titkosítva)
    Az emberek a pénzük nagy részét manapság is banszámlán tárolják, oda kapják. így akár most is kifoszthatnák hasonló képpen.
    Tényleg sokkal veszélyesebb minden ami új? Már igy is végünk!? Már nincs is mit megvédeni elvesztünk ??
    Na jó abba hagyom a tulzásokat...
  • BiroAndras #68
    "Jelenleg a jogi szabalyozottsaga hianyzik."

    Majd lesz. A jogi szabályozás mindíg le van maradva a technológiához képest.

    "A technologia nincs kelloen kiforrva."

    Majd kiforr. Addíg úgyse használják széles körben.

    "Az adatvedelmi torvenyeket sem tartjak be."

    Hát tartassuk be. Jelenjtsünk fel mindenkit, aki megszegi őket. Meg kerüljük a termékeiket.

    "Az RFID adatvedelemmel kapcsolatos dolgokat hogy fogjak akkor betartani, illetve betartatni, ha a sima adatvedelmi dolgokat sem tartjak be, es a hatosagokon kivul cegek is a leg szemelyesebb adataidba is betekinthetnek?"

    Mitől személyesebb az RFID, mint a vonalkód, meg a hitelkártya?

    "Mi lesz ha egy kis hulyeseget csinalsz, de siman megzsarolhatnak olyanok, akiket nem is ismersz, mert esetleg hozza fernek a nyilvantartasodhoz?"

    Milyen nyílvántartásban fogok szerepelni az RFID révén? Egyébként is, ha a "hülyeségem" már szerepel egy nyílvántartásban, az már magában is gáz.

    "Inkabb tomoren csak ez: budapesten az utobbi evekben csak oda tettek kozlekedesi lampakat tobbnyire (foutvonalakat leszamitva, etc), ahol legalabb 3an (de volt olyan ahol legalabb 10en kellett hogy ...) meghaltak mar kozlekedesi balesetbol adodoan."

    Miért, hova tegyenek? NYílván ott a legfontosabb, ahol sok a baleset, nem?

    "Vagyis nagyobb szemelyek/uzletek szamara az eleted sem er semmit"

    Ez így van. Tudtuk eddig is. Mi köze ennek az RFID-hez?
  • BiroAndras #67
    Amiket írsz, az lehet, hogy úgy van, lehet, hogy nem. Ez attól függ, mennyire hisz az ember az összeesküvés elméletekben.
    Viszont komolyan nem látom, hogy az RFID technológi mennyiben segíti elő ezeket a dolgokat.
    Mit tud ez, amit egy vonalkód nem tud? Egy dolgot : sokkal könnyebb leolvasni (de nem messzebbről).
    El tudok képzelni ebből adódó problémákat, de ezek elhanyagolhatók az előnyökhöz képest.
  • Morden23 #66
    Ezek mindenki által ismert triviális dolgok, de ez még nem ad okot a tömeghisztériára.
    Háziállatba nyomkövető? Hát, legalább ha eltűnik, megleled.
    Emberbe nyomkövető? Erről ne beszélgessünk. Ha elkezdjük, az lesz az eredménye, hogy elbeszélünk egymás mellett, közben ezt egyikünk sem akarja.
    Megnézném én azt az országot, ahol ezt végrehajthatóvá tudják tenni. Nem tüntetés lenne, hanem tömegbe lövetés, ha ilyen terítékre kerülne. Nem tudom, mi lesz 200 év múlva, de ezt manapság (értem ezalatt az elkövetkezendő több évtizedet) nem lehet kivitelezni.
    Az e-currencyre meg azt mondom, hogy uscve 30 éve zenélnek, hogy eltűnik a pénz, és csak kredit lesz. Én személy szerint nem vagyok ellene. Igazad van, hogy rengeteg visszaélés lenne belőle, de azért mindennek megvan a negatív, meg pozitív oldala is.
    Pénztárcát is el lehet lopni, ész nem kell hozzá. Feltörni egy banki rendszert szintén lehet, de nem tudja annyi ember megcsinálni, de persze méretesebb összegeket lehet lopni. Ide is, oda is mennek a pozitívumok, meg a negatívumok. Majd meglátjuk...
  • RealPhoenixx #65
    RFID

    Jelenleg a jogi szabalyozottsaga hianyzik.

    A technologia nincs kelloen kiforrva.

    Az adatvedelmi torvenyeket sem tartjak be.

    Az RFID adatvedelemmel kapcsolatos dolgokat hogy fogjak akkor betartani, illetve betartatni, ha a sima adatvedelmi dolgokat sem tartjak be, es a hatosagokon kivul cegek is a leg szemelyesebb adataidba is betekinthetnek?

    Mi lesz ha egy kis hulyeseget csinalsz, de siman megzsarolhatnak olyanok, akiket nem is ismersz, mert esetleg hozza fernek a nyilvantartasodhoz?
    S esetleg olyan dolgot kell tegyel abbol adodoan, aminek a realis erteket nem latod at, es bar kicsi dolognak tunik, de valojaban nagy hatasu lesz?!

    Na mind1, tenyleg nincs ertelme tovabb irnom.

    Inkabb tomoren csak ez: budapesten az utobbi evekben csak oda tettek kozlekedesi lampakat tobbnyire (foutvonalakat leszamitva, etc), ahol legalabb 3an (de volt olyan ahol legalabb 10en kellett hogy ...) meghaltak mar kozlekedesi balesetbol adodoan.
    Vagyis nagyobb szemelyek/uzletek szamara az eleted sem er semmit, s csak akkor tesznek valamit, ha mar nagyon muszaly, amugy meg ulnek es varjak hogy habzsi dozsi legyen nekik folyamatosan
  • RealPhoenixx #64
    Morden23: hidd el nagyon sok a dolgokhoz hozza nem erto szemely, s mint ilyen jogos, hiszen mindenki mindent nem tudhat, vannak muveltek, kevesbe muveltek, es vannak muveletlenek, ez mindig is igy volt van es marad is.

    Szval a lenyeg az RFIDnel: barmilyen chip lehet, barmilyen celt szolgalhat, bele ugysem latsz milyen technologiaju, mi van bele egetve, etc.
    Ebbol adodoan elobb vagy utobb barmilyen info mehet rajta, illetve ezen a rendszeren keresztul.
    Na a lenyeg: teny hogy valszeg nem a sima arukban lesznek fejlettebb chipek, bar ugye azt tudjuk hogy a szukseg torvenyt bont mindig, de a lenyeg: elobb utobb ugyanezzel a cuccal meg leszel ugymond belyegezve, s mindenki mas, esetleg oly modon, hogy szinte eszre sem veszed.
    S ha valaki olyan valamit csinal, vagy olyanon dolgozik, ami mas szamara problemas vmilyen szempontbol, ugy mivel elfogadott dolog az RFID etc, s ugyis ott lesz a kornyezetunkben (csak az utem nem mind1 hogy mikor es hogy hogyan, mert ugye gondolhatunk fejlesztesekre es igen sokminden masra is), a lenyeg hogy siman kontroll alatt tarthato leszel.
    Es ha kell, akkor visznek meszarszekre, ez mar ma is igy van, de mivel gyengebb kontroll lehetosegek vannak, ezert ritkabb az ilyen kivetel kezeles, kesobb az RFID elfogadasa miatt mar gyakoribb lehet az eltuntetosdi jatek, mivel a kontroll sokkal erosebb, hatekonyabb, etc

    Itt gondolhatok a vizzel hajthato autora, es egyebb mas technikai es technologiai fejlesztesekre, illetve azok uttoroire.

    Nyomkovetes: mar most is nemetorszagban tobb szazan vannak felszerelve bor ala ultetett RFID cuccal, igaz maguk vallaltak es vallaljak, de egyre nagyobb lesz ezen szemelyek szama, es ide sorolhatnam a haziallatok megjeloleset, amely az ember onzosegere utal, s amelynek reven meginkabb elosegitodik a dolog hogy altalanosan elfogadott lehessen a cucc.

    Szval ha mar ilyenek vannak, akkor szerinted mennyire van tavol az a tavoli jovo mikor emberekbe kotelezo lesz ilyent ultetni??

    Sot, kerdem: inkabb nem, mert azt hiszem folosleges.

    En nagyon tisztaban vagyok azzal, hogy akinek nincs felni valoja, annak nem problema a beultetes sem, viszont azzal is tisztaban vagyok, hogy lehet olyan is hogy van valaki akinek nincs felni valoja, es megcsinal egy jo dolgot, de penzes emberek miatt meg kell halnia, mert jot csinalt.
    Kerdes: akkor most valoban nincs felni valoja?
    Pedig elvileg nincs, de gyakorlatilag szomoru, mert van, de mondhatnam a cegek reszerol torteno zsarolasokat is, s feltehetem a kov kerdest is>

    Nem, sztem inkabb hagyjuk, latom nem igazan latod at es fogadod el hogy ennek szamtalan hatranya van, az irogatastol mar igy is faradnak az ujjaim, es meg folytatnom kell ma a programozast, meddonek latom a beszelgetest, mert latom nem akarod megerteni es inkabb csak vitat szeretnel, vitaban meg soha nem szerettem partner lenni, en nem megyozni szeretnelek, hanem csak a szemedet felnyitni, de te csak aludni akarsz lusta modjara, mert lustanak lenni konnyebb.
    Hat tedd.
    Joejszakat, szep almokat.

    -nem csak automatizalt bolti kiszolgalas lesz ennek reven, hanem automatizalt banki illetve ceges behajtasok, elobb utobb nem lesz fizikai penz, vagy csak minimalis, lesz majd sima elektronikus penz, es igy meg ugy szivjak meg majd a szamladat, es ha kinyitod a szadat, akkor elobb utobb nem lesz a szamladon semmi, es a boltba sem mehetsz be, marad majd a lopas -igaz kicsit tavoli a dolog, de mint mindennek, ennek is valahol el kell kezdodnie, es ha az alapok rosszul vannak leteve, akkor azoknak a kov generacioja sem lesz sokkal jobb, foleg mert a hezagokba olyan emberek fognak befeszkelodni, akik nem fogjak hagyni hogy a kellemes hajlekukat valaki megszuntesse, s ezek az emberek nem kis penzuek lesznek, de mind1
  • Morden23 #63
    Ó, ezekszerint az RFID az önkifejezés új eszköze:) Erről az oldaláról még nem néztem.

    A többiben meg szerintem feltaláltad a spanyolviaszt (sokadszorra). Persze, hogy mérvadóak a reklámok! Erre mondom mindig, hogy az antisznobizmus a legrosszabb sznobizmus ("Szarok a nagy kínálatra a tescoban, én tudatosan vásárolok! Most is megvettem az akciós dvd-lejátszót" LOL)
    A többi meg színtiszta reklámeszközismeret és marketingkommunikáció. ELLENBEN igazad van:)

    turul16: Na ja, jogos, amit mondasz. De tudod, egy csajhoz sem mész oda, és mondod azt, hogy "Előnytelenül áll ez a ruha, édesem!" Szóval inkább senki ne törögessen be sehova, hanem az összes ilyen überkreatív számítógépmágus fenje a billentyűzetét Bush e-mail-listájára. Az legalább "közhasznú" lenne.