Specker Balázs

Chipeket a bőr alá!

Mindenki tart attól, hogy egyik napról a másikra elfelejti valamelyik jelszavát és emiatt nem tud hozzáférni fontos adataihoz. A chipbeültetés talán megoldást nyújthat erre a problémára.

Amal Graafstra 29 éves vancouveri vállalkozó egyetlen intéssel nyitja ki lakásának bejárati ajtaját, egy másikkal pedig már be is jelentkezett számítógépébe - írja a NewsFactor. Mindezt a fiatalember kezébe ültetett, az elektronikus útleveleknél is használatos RFID (rádiófrekvenciás azonosító) chip teszi lehetővé. "Mindig hozzá akarok félni azokhoz a dolgokhoz, amelyekre szükségem van. Ha ne adj' isten történik velem valami, és ruha nélkül ébredek egy sikártóban, nem árt ha be tudok jutni a lakásomba" - mondta Graafstra, egy - a technológiát népszerűsítő - előadásán.

A technológia egyébként nem új, már évek óta alkalmazzák, persze nem elsősorban embereknél, hanem árukövetésre használják, de ruhákba is beleszöhetik. Ezáltal megakadályozható, hogy a gyerekek szüleik tudta nélkül elkóbo­rol­janak, vagy kórházakban a csecsemők elkevered­hessenek. A beültetett chip a számítógépekre és egyéb elektronikai eszközökre kötött vevőkkel kommunikál, és mindössze 2 dollárba kerül. Az elektronika akkor lép működésbe, amikor 10 centin belülre kerül a jelvevőhöz, és beolvassa a rajta lévő adatokat. Az olvasó fej 50 dolláros áron lesz kapható.

Graafstra állítja, már legalább 20 ismerőse használja az RFID beültetéseket. "Egyáltalán nem lehet érezni, nem zavar és nem is fáj. Szinte azt sem tudom, hogy hol van pontosan" - reklámozta a terméket, Jennifer Tomblin, 23 éves marketing hallgató, Grafstra barátnője. "Olyan mintha csak azt mondanád: "Szezám tárulj" és már nyílik is az ajtó, ráadásul akár egyetlen kézmozdulattal megadhatom a jelszavam" - áradozik Mikey Sklar, 28 éves brooklyni lakos.

Sklar kezébe egy Los Angeles-i sebészeten ültették be a rizsszemnél is kisebb chipet. A szerkezet állítólag 100 évig is működőképes maradhat. A beavatkozást egyébként tetováló művészek és állatorvosok is elvégezhetik. Utóbbiak már évek óta hajtanak végre hasonló kisebb műtéteket állatokon, hogy a kiskedvencek elvesztés esetén is hazakerülhessenek gazdáikhoz. Persze a kép nem ennyire felhőtlen: egy tavalyi kutatás szerint az emberek félnek a technológiától, főként azért mert a lakosság többsége azt sem tudja, mi fán terem az RFID.

Mire jó az RFID? Itt megtudhatja!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • John Wayne #104
    Ezt olvassátok el, érdekes nagyon. Egy újságíró beszámolója a Boston Globe-tól (ez már csak egy mirror, az eredeti cikk már nincs fenn a Boston Globe Online-on), aki kapott ilyen RFID chippet.

    Barcoding humans
  • Praetor #103
    Vicces, de kutya méretű dögöt el lehet ásni a kertben. De egy évben csak 1-et.
    Persze meg van határozva, hogy milyen mélységbe lehet.

    Asszem ha 30kg-nál nagyobb a tetem, akkor meg nem lehet elásni, hanem erre kialakított égetőbe kell elszállíttatni. Még a szállítást sem végezheted magad, hanem azt az égető végzi, kilóméterenként asszem 30Ft-ért. Ráadásul a magyarországi égetők között némi munkamegosztás van állatfajták szerint. Lehet, hogy a te állatodat az ország másik végébe kell elszállítani. Ez azért "érdekes", mert a kilométert oda és visszára is leszámlázzák.
  • Rettenthető #102
    Természetesen ha már be van ültetve a chip, akkor erre is lenne megoldás.
    Elvégre lehet kötelezni, hogy időnként jelenjen meg állatorvosnál, különben bírság.
    Ha a jószág elvész, elhullik be kell jelenteni (amúgy sem szabadna egy kutya méretű állatot a kert végében elhantolni) - és ha kiderül, hogy az állat halála nem természetes...
    Persze az emberi leleményesség határtalan, így mindent kivédeni nem lehet; de az sem állapot, ami most van.
  • John Wayne #101
    Ja, most megmérgezné, vagy agyonütné szerencsétlen jószágot. Milyen humánus. Nem lehet "rákényszeríteni" az emberekre a helyes viselkedést.
  • Praetor #100
    Már megbocsáss, de ki az a barom aki alufóliával a karján akar rohangálni???

    Akinek kell a nyakörv abba ültessék bele. Ugathat, bégethet is hozzá, ha akar...
    A többiek megjegyzik a pin kódot, és elég nekik egy bankkártya.
  • craesh #99
    eh. most olvastam a fenti linket. RFID = rádio frekvenciás id. hát akkor ennél minem egyszerübb? rádiófrekvenciát a legkönnyebb leárnyékolni...

    a kezedre tekersz alufoliát a konyhábol aztán megvan. vagy majd később ugyis piacra dobnának olyan kesztyüket pl. ami fémszálas és az is visszaveri a rádiohullámot.
  • craesh #98
    1: RFID csak egy azonosito. IGY VAN. a chip a bőrünk alól nem fog kommunikálni senki más géppel meg ilyesmi, csak egy passziv eszköz, ami leolvasható ugy mint egy vonalkod.

    2: Ha valami bajod van azzal hogy Nyomon követnek, akkor csak egyszerűen le kell árnyékolni a karodat, ez már csak attól függ hogy a leolvasáshoz milyen hullámokat használnak.
    Ha viszont nem hullámokat (elektromágneses, rádió stb) -ket használnak, hanem pl mint a vonalkód leolvasó a Tescoban, azt meg SOHA az életben nem fogják tudni leolvasni CSAK MAX 20 CENTI-S távból.
  • Rettenthető #97
    Okay. De ahhoz meg kell a PIN kód. És azt nem félő, hogye elfelejted? Vagy a PIN kódot meg a másik kezedben találató chipbe ültetik? Szal ez egy hülyeség...

    És egyébként valóban az a fő probléma - amit assdf is mond -, hogy miért akarja ezt bárki is beültetni az emberbe.
    Aki hülye és mindent elhagy, elfelejt, abba ültessék bele, aki meg nem, annak adják oda egy kártyán, ennyi.
  • assdf #96
    Ez igy ok. Nekem csak azt mondja meg valaki hogy miért kéne ezt belémrakni? Szval én ezt a részét nem értem. Ez most olyan hogy a kocsihoz nálam van a kulcs, azon meg a riasztó meg a távkapcsoló amivel távolról tudom nyitni zárni. Ez eddig tök jó. De mi francnak kéne pl ezt belémimplantálni? Ott a zsebemben a kulcs és szevasz. Szóval szerintem itt nem az elektroniai eszközök funkcióival van baja az embereknek, hanem hogy miért kéne egy ugymond távirányitot belerakni egy emberbe?A régi módszerek is tökéletesen megfelelőek sztem egy átlagembernek.
  • BiroAndras #95
    " én meg pont ma a könyvtárban hátrébb léptem csak egyet, hogy felhúzzam a sliccem és erre lehúzta magát a wc."

    Jobb helyeken ez már régóta így müxik. Külföldiában már 10+ éve láttam ilyet. Egyébként fotocellás.