Berta Sándor

USA: 2006-tól jönnek a RFID-chipes útlevelek

Nemrég lezárult a biometrikus igazolványok tesztelési fázisa az Egyesült Államokban. Mindez azt jelenti, hogy a - jelenleg is folyó adatvédelmi viták ellenére - az USA-ban már jövőre bevezetik az intelligens útiokmányokat.

A tervek szerint az első rádiótechnikás azonosítóchippel (RFID) ellátott biometrikus amerikai útlevelek jövő októbertől lesznek hozzáférhetők. Az RFID-chip többek között tartalmazni fogja az illető digitális fotóját, személyes adatait, valamint a biometrikus azonosításhoz szükséges adatokat (ujjlenyomat, íriszlenyomat stb.). Az átállás az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint már 2006 elején megkezdődik.

Első lépésként a különböző diplomaták és kormányzati alkalmazottak, köztisztviselők útleveleit készítik el. 2006 októberétől viszont már minden külföldinek rendelkeznie kell ilyen okmányokkal, még azoknak is, akiknek a beutazáshoz nincs szükségük vízumra. Az új útlevelektől azt várja az amerikai kormány, hogy kevesebb lesz a hamis igazolvány és sikerül az eddiginél eredményesebb módon kiszűrni az illegális bevándorlókat, a terroristagyanús személyeket, vagyis közvetve javul a nemzetbiztonság.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az igazságügyi minisztérium eddig 2355 különböző hagyományos és elektronikus levelet kapott az útlevélváltással kapcsolatban és ezek 98,5 százaléka negatív hangvételű volt. Az amerikai és a külföldi állampolgárok tetszését tehát egyáltalán nem nyerte el a biometrikus útlevél ötlete. A legtöbb kritizáló a személyes adatok nem megfelelő védelmét tartja az RFID-es útlevelek legnagyobb veszélyforrásának, mivel - a rádiótechnikás rendszer hiányosságait kihasználva - elméletileg bárki hozzájuthat a személyes adatokhoz. Ráadásul nincs megoldva a megfelelő regisztráció sem, így gyakorlatilag bárki hozzájuthat egy ilyen digitális útlevélhez.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy titkosítást fognak alkalmazni és a rádiótechnikás rendszer hatótávolságát néhány centiméterre lecsökkentik. Mindezen biztonsági intézkedések ellenére az utazók közül még mindig sokan bizalmatlanok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #10
    Nono, nézd a pozitív oldalát. Ez csomó bevételt és munkahelyet fog teremteni a
    * bürokráciának
    * programozó cégeknek
    * gyártócégnek

    Egyébként meg az írisz önmagában szerintem nem rossz az útlevélben. Fénykép alapján embereket azonosítani elég gáz, különösen a globalizáció nevű izé felgyorsulása óta. Nem akarok megsérteni senkit, de próbált már valaki két kínait (arabot, akárkit) 5-6 éves fényképek alapján megkülönböztetni, pláne huszonéves embereket? (Minden hátsó szándék nélkül kérdezem, nekik meg nyilván mi vagyunk nehezen megkülönböztethetőek.) Csupán Ferihegyen óránként 1400 ember megy át csúcsidőben útlevélellenőrzésen, és ez egy kicsi repterecske...
  • NEXUS6 #9
    Ez már sajnos nem az az Amerika!!!
  • kerob #8
    Azt hiszem, még sokan nem fogták fel, hogy az informatikai biztonsági rendszerek csak időhúzásra jók, és nem akadályozhatják meg a rossz indulatú behatolókat.
    Aki fel akarja majd törni az u.n rádiótechnikás azonosítóchippet, azok úgy is fel fogják törni. ez a technológia csak arra jó, hogy több lehetőséget biztosítson a visszaélésre.

    "Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one."

    Magyarul: akik a biztonságuk érdekében feladják a szabadságukat, azok se szabadok nem lesznek se biztonságban nem lesznek és nem is érdemlik meg egyiket sem!
    Thomas Jefferson
  • ReTeK #7
    és negyedévente kellene újítani
  • Evil Merodak #6
    Oh brother! Big brother!
  • HUmanEmber41st #5
    Minél bonyolultabban védik, annál több kiskapu keletkezik...
    Hiába biztonságos a bankkártya, mégis mindig lopják a PIN kódokat..
    100% biztonság nincs..
  • NEXUS6 #4
    Csak röhögök az egészen!!!!!;))))))

    Pár éven belül rájönnek, hogy mekkora hibát követtek el.

    Minden amit digitalizálnak, az a digitális informácio technológia olcsóságának és könnyű hozzáférhetőségének köszönhetően pillanatokon belül hamisítható!

    Egy hagyományos útlevál hamisításához speckó szerszámok, gyakorlat, meg jó kis kézügyesség kell, de pár éven belül a kutyatápos konzerv cimkéjén is RFID bélyeg lesz!
    A tenoristák meg úgy járják majd be a nyugatot mint a kommunizmus kísértete európát;))))
  • DVDMester #3
    Hiába, azok a fránya jegyzőkönyvek á lá cion bölcsei már száz éve leírta hogy ez lesz.
    már csak egy lépés a világkormány...
  • IoIa #2
    Én a világ többi országa helyében nagyon megszopatnám ezeket a tahókat. Olyan útlevelet írnék elő nekik (de csak nekik), aminek tartalmaznia kéne:
    - név
    - születési adatok
    - ujjlenyomat
    - íriszlenyomat
    - vérkép
    - DNS minta (digitálisan)
    - egészségügyi adatok
    - 3D-s teljes alakos kép
    - hologramos fénykép
    - önéletrajz
    - bank- és hitelkártyaszámok (pin kóddal) :))
    - telefonszámok
    - jogosítványszám
    - vagyonbevallás
    - adószám
    - lakcím(ek)
    - a családja egyenesági tagjainak adatai

    Mivel erre nem lennének hajlandók, így szépen otthon maradnának, és biztos jól ellennének magukban. Én nem hiányolnám őket.

    És még ezek beszélnek demokráciáról! Nevetséges.
  • IoIa #1
    1984...