Berta Sándor

Dél-koreai víziók az RFID jövőjéről

A hálózat még inkább az emberek mindennapjainak a szerves részévé fog válni - ezt jósolták a Seoul Digital Forum nevű szakmai rendezvény résztvevői, melyet a világ internet terén egyik legfejlettebb országában tartottak.

Nem véletlen, hogy a konferenciára pont Dél-Korea fővárosában került sor. A svájci IMD intézet adatai szerint ugyanis az ázsiai ország rendelkezik jelenleg a legtöbb szélessávú internet-hozzáféréssel. A szélessávú költségek és az IT-infrastruktúra tekintetében pedig az állam világviszonylatban a második helyen áll. A fórumra a Samsung Köztársaságként is csúfolt országban, az export húsz százalékát adó Samsung vállalatcsoport The Shilla nevű hoteljében került sor.


George Colony, a Forrester Research piackutató intézet vezetője a szöuli fórumon elmondta, már készül a fizikai és a virtuális világ közötti még szorosabb kapcsolatot lehetővé tevő híd. Véleménye szerint az IT szakma a "mindenütt jelenlévő számítástechnika" (Ubiquitous Computing) jelzővel illeti a mostani korszakot. Yun Jong Yong, a Samsung Electronics első embere szerint a hagyományos IT-világban a felhasználónak meg kell tanulnia a számítógép kezelését, azonban az Ubiquitous Computing használatával a számítógép tanul az emberek magatartásából és az adott probléma vagy feladat megoldásához illő megoldásokat kínál.

A résztvevők szerint a közeljövőben az egyik kiemelt területté válhat az RFID, vagyis a rádiótechnikás azonosítás. Az ilyen termékeken lévő azonosítóchipek használatával távolról is kiolvashatók a termékek adatai. Ezek vonatkozhatnak az árucikk nevére, megjelölésére, szállítási útvonalára, gyártási (és szavatossági) időpontjára, illetve a gyártóra is. Némileg abszurd példa, de mindez azt is jelenti, hogy egy hagyományos borotvát a közeljövőben éppúgy el lehet majd látni IP-címmel, mint egy klímaberendezés hőmérőjét.

Colony úgy véli, 2012-re az így hálózatba kötött termékek száma elérheti akár a 14 milliárdot is. Az ehhez szükséges beruházás összege azonban szintén óriási, 2,7 billió dollár. RFID-chipek azonban nem csak árucikkekre, de emberekre is kerülhetnek majd. Colony "ezáltal mindenki fog rólunk tudni mindent" víziója sokak számára azonban inkább egy rémálomnak tűnik, mint egy csodálatos, új világnak. Hiszen ki szeretne gyakorlatilag magánélet nélkül, több millió szenzor által felügyelve élni? A nagyvállalatok biztosan, hiszen Chin Daeje dél-koreai informatikai és telekommunikációs miniszter a konferencián jelentette be, hogy a dél-koreai cégek 2006-tól kezdik meg az RFID-olvasókkal kombinált mobiltelefonok piacra dobását.


S hogy milyen egy dél-koreai vízió a jövőről? A család este moziba megy, míg a gyermeküknek otthon a házirobot matematika feladatokat ad. A mozijegyeket a mobiltelefon segítségével rendelik meg és fizetik ki. A mozi bejáratánál nem kell sorban állni, a leolvasókészülék automatikusan regisztrálja az elektronikus jegyeket. A mobiltelefon segítségével a szülők nem csak a robotot irányíthatják, de ellenőrizhetik azt is, hogy a gáz el van-e zárva és minden ajtó és ablak zárva van-e.

A Siemens automatizációs részlegének vezetője, Rainer Besold ugyanakkor rámutatott arra, hogy ez a digitális világ még igencsak messze van és addig még számos porblémát kell megoldaniuk a kutatóknak világszerte. Ezek közé tartozik például az egységes RFID-szabványok megalkotása, az adatvédelmi aggodalmakra is választ kell adni, valamint új törvényeket is kell hozni. Michael Powell, az amerikai FCC telekommunikációs felügyelő-testület korábbi elnöke szerint a legfontosabb azonban, hogy a különböző szakmai szervezetek és hivatalok szerte a világon felgyorsítsák az ügymenetet, amely jelenleg nem éppen "internetes sebességű".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #9
    Arrafelé a gyerek nem tartozik a családhoz? Merhogy ugye ő otthon marad matekozni, míg a család moziba megy. Szerintem ez egy marha népszerű vízió lesz :))
  • Caro #8
    Ugyan, ki a halált érdekel, hogy mit csinálsz otthon?
    A világ amúgy is az individualizmus felé halad, nem kell félni semmitől.
    A net meghozta azt, amit a rádió, TV nem tudott: az interaktivitást. Hogy mindenki beleszólhat a dolgokba, és idővel bele is fog. Nem lehet többé rákényszeríteni az emberekre egy-két gazdasági csoport érdekeit.
  • mrzed001 #7
    Ne riogass olyannal, ami már rég itt van :)
  • arty #6
    :))

    látom, a big brother megacégeknek a sok kis fogyasztó hogy bedől ... mert persze arra már nem gondoltok, hogy ha az eszköz elterjed, akkor megavlosulhat a totális kontroll ...

    remélem nem lesz kötelező :D
  • mrzed001 #5
    Pedig az okos házé a jövő.
    Mi ha csak 1-2 napra elmegyünk othonról, az asszony sipákol, hogy "biztos elzártam a gázt?", "bezártam az ajtót?", "nem törtek be?"
    Ha normális ára lesz (ja, meg normális sávszélt lehet venni olcsón, korlát nélkül), akkor én is felturbózom a lakást.
    Mondjuk a robira és se bíznám a köjköt
  • Praetor #4
    Az RFID egy átlagember számára nem fog sok ártalommal járni, max a vásárlási szokásait fogják rögzíteni, és célzott reklámokkal bombázzák. Onnantól kezdve, hogy az átlagember rendszerellenes lesz, vagy valamely befolyásos emberke "ellensége", akkor viszont egy frankó eszköz, hogy kicsinálják az embert, de legalábbis ellehetetlenítsék.

    A témáról bővebben:
    Link
  • Caro #3
    Jajj, a jövő fejlődést hoz, nem pedig elkorcsosulást!
  • Commandante #2
    S hogy milyen egy dél-koreai vízió a jövőről, ahol nem csak humán droidok, hanem emberek is élnek? A család este nem megy moziba, mert a kölkük már a megjelenés előtt 2 héttel letöltötte az új filmet, így megnézhetik a házimozi-rendszerükön is. Közben a gyermeküknek a másik szobában a házirobot csak matematika feladatokat adna, ha az 12 éves fejjel nem buherálta volna meg. Így a feladatokhoz már megadja a megoldásokat is. A warez oldal hasznlatáért a kissrác a mobiltelefon segítségével fizet. Ja, közbe szed le egy kis hentait is, olyan big eyes small mouth b@szósat. A mozik bejáratánál nem kell sorban állni, a leolvasókészülék automatikusan regisztrálja az elektronikus jegyeket. Koreában mindegyiket egyszer, HUN-ban 3-4-szer, és még hozzácsapja a szomszédét is. Hupákolj csak nyugodtan, az ügyfélszolgálatos is volt valaha ember... A mobiltelefon segítségével a szülők nem csak a robotot irányíthatják, de ellenőrizhetik azt is, hogy a gáz el van-e zárva és minden ajtó és ablak zárva van-e. Aztán egy kis áramkimaradás (pl a nyári melegben), vagy egy új mobilvírus, vagy részegen a földön fekve megnyomódik a zsebedben a gomb, és a robot kinyírja a kisrácot, mert nem megy fejben a komplex fv.tan, a gázcsap és az ablak/ajtó kinyit...

    Még ingyen se kéne...
  • Caro #1
    Én nem tudom mitől félnek. Az RFID egy jó technológia. Hameg valaki követni akar, az úgyis megteszi.
    A jövőképben egy dolog nem tetszett:a mozi.
    A lényeg, hogy minél kevesebbet kelljen utazni, ez nagyon fontos, mert az rengeteg energiát fogyaszt. Információt nem közúton kell szállítani.