Berta Sándor

Intelligens csomagolások készülnek Németországban

A program elindítója a Német Szövetségi Oktatási és Fejlesztési Minisztérium (BMBF), amely beépített szenzorokkal és rádiótechnikás azonosítóchipekkel (RFID-technológia) ellátott csomagolásokat vezetne be.

A Golem.de szerint a projektben a Philipsen kívül nagy szerep hárul mad az új típusú mikroelektronikus rendszerek fejlesztésében és gyártásában nagy tapasztalatokkal rendelkező SMI GmbH-ra, illetve a csomagolóanyagok fejlesztésére és gyártására specializálódott ALCAN Packaging GmbH-ra (Singen).



Az ALCAN többek között csomagolóanyagokat és csomagolásokat készít élelmiszereknek, gyógyszereknek, kozmetikai árucikkeknek és dohányáruknak. Az alkalmazott Smart Label-eljárásnál nem feltétlenül helyeznének külön azonosítóegységeket a csomagolásokba, hanem például a csomagolóanyagokban már eleve meglévő fémeket használnának fel rádiós adó- és vevőantennaként. Hasonló módon járnának el a szenzorok beépítésének az esetében is, amelyek kijeleznék egy adott termék hőmérsékletét vagy más jellemzőit (nedvességtartalmát stb.), így ezekből az adatokból következtetni lehetne az adott árucikk eltarthatósági, fogyasztási idejére.

A szakemberek tervei szerint a SmartPack-technológiát később már bárki felhasználhatná, akár otthon is. Egy intelligens konyhában a mikrohullámú sütő például leolvasná a mirelit termék csomagolásáról a felmelegítéshez szükséges információkat vagy a hűtőszekrény kijelezné, hogy egy termék meddig fogyasztható még.

Reményeik szerint a programnak köszönhetően az intelligens konyha ismét egy lépéssel közelebb kerül a megvalósuláshoz, és a hétköznapi használatban is egyre jobban elterjed.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HuHa #5
    Szoktam segíteni, amennyire a havi nettó 0 Ft. jövedelmemből és az alig 18 ezer ösztöndíjamból tellik.
  • Caine #4
    Afrikában valóban vannak éhezők, ha segíteni szeretnél rajtuk megtehetd pl. itt:
    UNICEF 11705008-20123725 számú adományszámlán.
    Bármilyen kis összeget elfogadnak és még adóigazolsát is külldenek, ha kérsz. De gondolom ezt Te amúgy is tudod.
    Egyébként teljesen egyetértek a #1-el és #2-vel.
  • HuHa #3
    Afrika éhezik, de nálunk tudja a mikró magától meddig kell sütni a kaját. Ilyenkor azt is szégyenlem egyáltalán van fedél a fejem felett.
  • Dr4gonlord #2
    Lustuljunk, heh. A végén az lesz a gond, hogyha már egyáltalán le kell olvasni valamit, mert olyan megerőltető lesz.
  • blackeagle #1
    Világos pocsékoljunk még egy kicsit ,még úgyse zsákmányoltuk ki eléggé ezt a földet. Lassan már egy zsemlét is elektronikával védenek.