Berta Sándor

Blogokat záratnak be a hatóságok Franciaországban

A francia igazságügyi szervek szerint erős a gyanú, hogy a jelenleg országszerte folyó zavargásokat, gyújtogatásokat az elkövetők SMS-ben és az interneten szervezik. Több weblapot bezárattak.

Yves Bot párizsi főügyész elrendelte három blog bezárását, mivel a felhasználók francia fiatalokat bűncselekmények elkövetésére buzdítottak. A francia hatóságok emellett őrizetbe is vették a három fiatal blogert. A három közül a legfiatalabb mindössze 14 éves és Aix-en-Provence-ból származik. Őt azzal vádolja a francia rendőrség, hogy naplója egy bejegyzésben arra biztatta a randalírozókat, hogy támadjanak meg egy rendőrőrsöt. A francia büntető törvénykönyv szerint egy ilyen bűncselekményért legfeljebb hét évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

A francia hatóságok szerint egyre több jel mutat arra, hogy az elkövetők előzetesen egyeztetnek egymással, majd a bűncselekmények elkövetése után a világháló segítségével számolnak be a "hőstetteikről". Tény, hogy néhány blogbejegyzés valóban túllép egy bizonyos határon, és a randalírozásokat követő legelső blogból a rendőrség nyomására már el is távolították az összes hasonló bejegyzést. A napló írója, Bouna93 elnézést kért a kellemetlenségekért az olvasóitól és nem érti, hogy történhetett meg mindez. Az aulnay-sous-bois.skyblog.com naplót pedig egyszerűen bezáratták a hatóságok.


Yves Bot főügyész elmondta: egyre több jel mutat arra, hogy az egész ügy hátterében drogdílerek és gyújtogatók állnak, erre utal az akciók szervezettsége is. Ennek ellentmond ugyanakkor, hogy a blogerek nem ismerik egymást. A Skyblog ugyanis a legnépszerűbb blogszolgáltató, amely három millió naplóval rendelkezik és naponta 20 ezer új bloggal gyarapodik. A vállalat szóvivője elmondta, hogy minden olyan naplót el fognak távolítani vagy törlik a tartalmát, amiben erőszakra felbujtó bejegyzéseket találnak. Kérdéses azonban, hogy ez a módszer mennyire lesz hatásos, ugyanis egyelőre úgy tűnik, hogy nem a francia hatóságok kezében van az események irányítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #38
    1. Export-Import, tőkebeáramlás
    Az ideálisnak ugye a menő országok azt tartják, hogy van egy erős belső piacod/gazdaságod, hatalmas termeléssel és fogysztással. Meg jó kis külföldön eladható áruid, külföldi érdekeltségeid amikre alapozva biztosítható a pozitív külker mérleg, meg a hatalmas GNP.
    Magyaro és Amerika viszont tök hasonló cipőben jár. A saját kézen levő vállalatoknál termelt fizikai áruk mennyisége közeledik a zéróhoz, de a szolgáltatás és a fogyasztás is továbbra is felfutóban van. Valuta viszonylag erős/stabil, a külföldi befektetők meg dűtik az országba a pénzt. Csak ez jórészt spekulációs tőke -lásd BUX szárnyalása, és másrészt a maradék meg megy fogyasztásra. Természetesen beruházás is van, de a munkanélküliséget inkább a teckó/pláza jellegű létesítmények szívják föl, amik ugye szintén inkább a fogyasztáshoz köthetők.
    További hasonlóság a növekvő államháztartási hiány, ráadásul még az is hogy a legerősebb gazdasági szereplő itt is ott is az olajhoz köthető.
    Amerikában viszont amit lehet magánkézbe adnak, így biztosítják a dolgozó elégedettségét, nálunk, meg a szoc időkből örökölten az állam biztosít egy csomó mindent. Egyik se jobb vagy rosszabb megoldás mint a másik. Ha van pénz akkor mindkettő működik.

    2. Tőkefelhalmozódás - pénztelenség
    Pont erről beszélek én is! Nem mondom hogy a multik a gonosz földi helytartói, és pl ott ahol még száraz fű se nölt, ott pl egy chip gyár télleg eszméletlen előre lépés.
    De ha azt nézed, hogy az alsó és a középosztály is mindenhol leszakadóban van, plusz az államok is egyre nagyobb gázban vannak, akkor valami kibaszottul nincs rendben az elosztással.
    Amerikában is ua a helyzet van, csak ott mint mondtam mérséklődik az átlagosnál nagyobb tökebehozatal miatt. Meg azért a multik még mindig amcsiban koncentrálódnak és asaját hátuktáján szeretik ők is a rendet, a szálloda poráson igen is legyen szép öltöny, de csak ennyi!
    Ha meg átmész Mexikóba az eszed eldobod, mintha nem is ua kontinens lenne!
    Szal igen mondhatjuk, hogy erősíteni kell a kisvállalatokat! Én meg hozzáteszem, meg az infrastuktúrát, meg az államokat helyre kell tenni, meg a leszakadókat is kompenzálni. Ugyan arról beszélünk, az egész elosztási rendszer átalakításáról(reformjáról) mert hogy ugye minden mindennel összefügg.

    3 Európa
    Az EU nem egy kialakult struktúra (lásd alkotmány el nem fogadása). Sőt szerintem az ereje is éppen a képlékenységében van, csak a sokszínűséget ugye kibaszott nehéz felfogni.
    Az hogy egy 50 éve szarrábombázott (föleg az amcsik és az angolok tették akiket viszont mind ez nem érintett) politikailag/etnikailag szélsőségesen megosztottkontinens egy közösségben egyesült az szerintem mond valamit.
    Ha ez téged nem tesz büszkévé, akkor neked szerintem az se lenne elég jó hogy amerikai lennél!
    Amerika a háború után 2X-es gazdasági erővel és a tölük kiindult világválságot teljesen letudva indultak egy új világrend építésének, ahol az utolsó albán ellenálló is nekik tartozott a fegyverek ellenértékével (a tartozásokat persze nagylelkűen elengedték és elnevezték Marshall segélynek!).
    Egy ilyen szitut hoztak be 50 év alatt azok az országok, akik vesztettek, úgy hogy itt egyértelműen magasabb az ÉLETMINŐSÉG -ha ez neked jelent valamit- mint odaát. Lehet hogy neked nem számít az hogy ott évi 10-20 000 ember lövi egymást agyon itt meg nincs permanens lövöldözés az utcákon, meg az hogy ott ha egy kicsit megszorulsz lehet, hogy bele fogsz halni egy influenzába mert nincs pénzed a gyógyszerre, a biztosításod meg épp kimerült, mert a fogyatékos gyerekedre költötted, akor, nem értem hogy miért nem vagy máris ott?
    Akiket felsoroltál tényleg kimentek, de itt születtek és rajtuk kívül még egy csomó emberke itt is tesz azért valamit!
  • NEXUS6 #37
    Off

    Büntipont;)))
    Volt egy kis afférom egy bizonyos Mortimer nevű titokzatos egyénnel (valszeg nem az aki a 21-es buszon lemészárolta a cigánykrapekot, bár kitudja)
    Szal az egész a jelenlegi mottómhoz kapcsolódó cikk fóruma körül zajlott, ami ugye szőrén szálán megsemmisült, köddé vált, elnyelte a feketefing.
    Én a magam módján ezt más fórumokban jeleztem, és más emberkék figyelmét is igyekeztem felhívni a cenzúra és a szerzői jog (merhogy tök jó poénokat írogattunk, szerintem;)) ilyetén való, a fejlett demokráciákban példanélkülálló sárbatiprására.

    Sajnos a konfliktus esztelen és értelmetlen eszkalálódásának lehettünk tanui, midőn, az összes ilyen témájú beírásaim szépen kezdtek eltünni, azokkal egyetemben, amelyek az eltűnések gyakoriságára hívták fel a tisztelt nagyérdemű figyelmét.

    A harc viszont új dimenzióba lépett amikor, megkaptam az első sárga cédulámat, épp az ismételt beírásokra hívatkozva. Valójában a tudatalattim sötétebbik fele titokban mindíg is áhítozott egy ilyenfajta morbid elismerésre, és mint ha gát szakadt volna fel bennem ez a sötét erő még többet akart belőle. Szal elkezdtem ráhajtani a sárga háromszögere.
    És amúgy ez volt az a pillanat, amikor kibuggyant belőlem a hadakozástól egyáltalán meg nem rettenő hun, kun, és székely őseimnek ilyenkor használatos jelmondata: "Ha harc, hát akkú' lögyön harc!"
    De mint azt a kiskast szórabíró talján hadvezér (Mond-te-kukori) óta tudjuk, a háborúhoz 3 dolog kell, ezek közül az egyik a pénz, amásik kettőre sajnos nem emékszem. (De akik hasonló feledékenységben szenvednek azok szerint a másik kettő is ugyan az, bár ez szerintem csak a hanyag eleganciával leplezett dinkaság, bár lehet hogy még is csak nekik van igazuk).
    Szal, ekkor drága pízért (500 ruppó ugye/ csórógyerkeknek ugyan beírják hogy 100, de ez nem igaz) sms-t és a később a mobilszámla látványa miatt szaporodó őszz hajszálaimat nem sajnálva regisztráltattam magam.
    Közben mintegy elterelő hadműveletként hozzászólásaimben az átokkal sújtott múmia kimondhatatlan nevét kezdtem elrejteni. A rejtést hadműveleti szempontból oly csodálatos sikkerel hajtottam végre, hogy mindezidáig valószínűleg csak te tudsz az egészről rajtam kívül, viszont akkor mit ér az egész ugye? na mindegy!

    Az ekkorra lezajló regisztrációs folyamat viszont befejeződött, és ez végre kezembe adta azt a végső fegyvert, amilyenről a 3. birodalom is csak álmodott végóráiban!
    Tehát ekkor mottómban helyeztem el a kimondhatatlan nevű múmia nevét!!!!
    -akivel valszeg Mortimer valami fajta rokoni kapcsolatban áll, ami megmagyarázhatja kissé különösnek tűnő sértettségét, valahányszor eme történelmi jelentőségű emberi maradvány pejoratív módon szóba kerül.

    És ekkor már, az internet csodálatos képességeinek hála, a létező összes, mind a 2500 hozzászólásomban fennen hirdethettem az immár szálló igémmé vált két mondatot!!!
    Ez olyan iszonyú csapás volt ellenlábasom lelki világára, hogy még ideje korán ő maga is bevetette a rendelkezésére álló legmérhetetlenebb erejű eszközt.

    Szal bannolt pedig a kritériumnak tekíntendő jónéhány sárga jelecskéből még csak egy állt rendelkezésére.

    Habár minden célomat nem értem el (pl a szerintem nagyon dekoratív 3-4 felkiáltójelet sem kaptam meg) de félnap után mikor, a bannolást az ellen visszavonta, a részemről a hadjáratot megnyertnek tekíntettem.

    Röviden ez a felkiáltójelem története;)
  • BlackRose #36
    "Ok, de akkor döntsük el hogy Magyarországgal akarunk jót tenni, vagy az EU-val."

    Ha a kettő között e pontból különbséget tudunk csinálni, akkor már régen nagy a baj.
    Ugyanis az EU nem szabad, hogy ezt az utat rakja elébbünk, válassz HU vagy EU? Nem gondolod, hogy egy ilyen kérdésre alapjában nem lehet jó választ adni. Mert ha Magyarország kárára megy az EU akkor az éppen olyan nem jó mintha az EU kárára megy Magyarország. Na de mi is itt valójában a baj? Most ne haragudj de újból az USA-val teszek összehasonlítást... az USA egy 230 éve létező FEDERÁCIÓ alapjában, és kevesebb dologban másznak az alkotó államai egymás szájába (vagy inkább kevesebb dologban avatkozik bele Washington) mint amennyire Brüsszel beavatkozik az alig néhány évtizede létező FÜGGETLEN ÁLLAMOK közösségében amelyet EU-nak hívunk. Vagyis míg az USA az egy meghatározott állam, amelyben az irányokat az USA határozza meg, nem pedig California, Texas vagy Colorado, addig az EU-ban egy Németország, Franciaország, Anglia dominála, de mivel nem tudnak egymással kiegyezni akkor valójában hatalomharcban valósul meg az egéssz. Nem lehet egyszerre két székre ülni, az EU-nak vagy federációnak kell lennie (es ez a tagállamok függetlenségének elvesztésével járna), vagy pedig egy gazdasági közösségnek, nem lehet ez is meg az is, igy is meg úgy is... Na most ez, hogy is illeszkedik be abba amit az előtt mondtam - úgy, hogy az USA-ban az alkotóállamok területükön függetlenek, és csak olyan dolgokon függenek egymástól vagy ha jobban tetszik a közös Washingtontól, amelyeket maguk nem tudnának vagy gyengébben tudnának elvégezni - külpolitika, védelmi dolgok és pénzügyi rendszer PONT. Nem probálják raerőszakolni a 20.000 dolláros fejenkénti nemzeti jövedelmes Mississippire ahol a lakosság 5%-ának van egyetemi diplomája ugyanazokat a dolgokat mint az 50.000 dolláros fejenkénti GDP-s Connecticut-ra ahol a lakosság 52% egyetemi diplomás, ellentétben az EU-ban éppen ez folyik, meghoznak egy marhajó döntést és akkor mindenkinek egyformán kell viszonyulni a dolgokhoz, azoknak is akiknek nagy tartalékaik vannak és azoknak is akik mától holnapig éldegélnek. Az EU röviden egy nagyon jó ötlet amit nagyon rosszul csinálnak. Magyarázatként szolgáljon a következő: túlságossan központosított irányítás, túúúúúlságossan nagy szabályzás, túlságossan nagymértékű elidegenedülés a valóságtól amit a média és a politikusok észnélkül táplálnak.
  • BlackRose #35
    1db büntetőpont? ooops, ez meg neked, hogy sikerült?

    Az ország és ez különössen érvényes amerikára, nem külkereskedelmi alapokon él. Az ideális az lenne, ha az export és az import kb. egyforma, és nem ha az export nagyobb az importnál, mert ez arról tanúskodna, hogy a belső fogyasztás nincs összhangban a munkamennyiséggel. De most nem erről akarok beszélni. Ugyanis az USA hetente kb. 210-220 milliárd dollár értéket termel, ennek egy részét (hetente kb. 16 milliárdot) elkültenek külföldön, de ezáltal nem adnak külföldnek semmit, mert ebben az értékben külföldről beszállítanak értéket (árút, szolgáltatást). Tehát itt nincs veszteség, csak értékcsere a pénzen keresztül. Ez nem tőkekiáramlás. Ugyanigy az általad említett 1 milliárd dollár heti tőkebeáramlás is csak látszólagos, mert azok akik ezt a tőkét bedobják az USA-ba azok ezért ellenértéket kapnak. Röviden senki sem adja ezt ajándékba nekik. A gazdaság értékcserén működik ami általában pénzen keresztül történik és nem lehet a pénzt elkölteni, ugyanis a pénz amit én elköltök azt valaki más megkereste, tehát nem történt semmi csak a pénz (vagyis az amit a pénz képvisel - ez pedig az érték) tulajdonost cserélt.
    Minnél több ilyen értékcsere történik az adott időn belül, annál gyorsabban gyarapodnak az értékek. A mai nyugat legnagyobb problémája, hogy a nagyok nem tudnak mit kezdeni az értékeikkel (tulajdonukkal, pénzükkel,... nevezd ezt ahogyan akarod), egy csomó pénz áll és vár a bankok számlájin, nem tudják hova fektetni. Éppen ezért van ez a nagy ingatlanrepülés, eszeveszetten építkeznek, mert ahogy mondtam lusták gondolkodni és inoválni, új piacokat teremteni (persze vannak ilyenek is, de aránylag kevesen). Csak Budapesten jelenleg 20.000 új lakás vár a vevőkre, nyugaton ez még jobban érezhető. A nagyvárosokban átlagban 60% körüli az üzlethelységek kihasználtsága és mégis eszeveszett tempóval építenek, egyszerűen mert nem tudnak mit kezdeni a tőkével.
    A másik oldalon a kis és középválalkozások krónikus pénzhiányban szenvednek és többnyire el vannak adósodva, mindez azért mert a tőke a pénz kevés helyen koncentrálódik. A multik... hát azok elég hibássak, de mivel a multik államokban működnek és az államok határozzák meg a játék szabályait, nem tudom őket túlságossan hibáztatni.
    Most pl. van egy multi (történetessen a Microsoft) aki nem tud mit kezdeni a pénzével (70 millárd a bankban), és megbünteti az EU, 600 millió dollárral, tudjuk már, hogy miért. Na most OK, nem akarok itt bíró lenni, a bűntetést megérdemelte, de akkor miért nem úgy bűntették meg, hogy be kell fizess 600 milliót egy alapba amelyből a kis és középvállalkozásokat támogatja az EU. De ez nincs érdekében az EU-nak. Különben a Microsoft 2 éve létrehozott egy alapot amelyből évente 2 milliárd dollárt oszt ki visszatérítés nélkül partnereinek, amelyek nagyon nagy része éppen közép és kisvállalkozás. Meghiszem, hogy a többi multinak is vannak hasonló programjaik, vagy ha nincs akkor lenne, ha az állam megfelelő strukturális támogatás adna nekik. Ezt abban értem, hogy kis és középvállalkozói réteget erősítenék, nem pedig gyengítenék.
    Miért? Egyszerűen azért mert a multik érzik meg a legjobban ezt az értékberagadást. Az USA-ban a multik (nagycégek átlag 2.8x lassabban növekszenek mint a középcégek és még ettől is nagyobb a hátrányuk a kiscégekkel szemben). Ha ott is a gazdaság multik és állami monópoliumok-félmonopóliumokon alapszana mint az EU-ban akkor nekik is 1% növekedésük lenne a 4% helyett.
    Érdekes, hogy az EU mindent elkövet, hogy ezt a tendenciát erősítse.
    Tudod én európai vagyok, és nekem nem az lényeg, hogy az USA-ban jó e vagy rossz e, hanem az, hogy miért rosszabb európában. Én fordítva szeretném, ezért mindég inkább európát kritizálom, mert az itteni helyzet bánt. Különben is miért nem vagyok már az USA-ban... megtehettem volna, de nem tettem meg. És most akkor látok egy egyébként hülye Bush-t, aki azt mondja, hogy a tulajdonos amerikáért száll síkra (ownership society), ehhez képest itt európában nézek egy magát túl okosnak tartó politikai elitet aki éppen ennek az ellenkezőjét teszi, mindenkit a minimális és az átlag közé akar szorítani. És ne felejtsük el, hogy éppen ez miatt nagyon sok olyan ember aki nincs megelégedve az átlaggal és tudása, munkája ettől többet követel az elhagyta az EU-t és az USA-ba kötött ki. Nagyon sok Német, Francia, Angol, Olasz mérnök ment az ócean túloldalára. Miért van most pl. Tim Berners Lee (WEB), Linus Torvalds (Linux), Anders Heilsberg (Turbó Pascal, Delphi, C#...), Bjarne Stoustrup (C++) hogy csak néhányukat említsem mind az USA-ban. Miért nincs ezekre az emberekre szükség itt az EU-ban? Na erre kell választ kérni a kedves szuperokos tévedhetetlen politikusainktól. Miért mennek még most is a hülye Bush országába? Ez lenne a második kérdésem. Nem hinném. hogy azért mert amerika képes vagy esetleg nem képes egyszerre két nagy háborút vivni.
  • NEXUS6 #34
    Ok, de akkor döntsük el hogy Magyarországgal akarunk jót tenni, vagy az EU-val.

    Viszont:
    Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy egy saját vállakozókra alapuló önfenntartó erős belső piacot hozzunk létre. Nincs (már) olyan termékünk, amivel kiegyensúlyozzuk a külker mérleget, az árából kifizessük a nyersanyagokat, az energia hordozókat.
    Az EU-val ugyan lehetne már olyan erős gazdasági régiót létrhozni, erős saját cégekkel, de ezek a nagy cégek ugye nemzetközi szinten csak akkor lennének versenyképesek ha ugyan úgy multiskodnak mint a többiek. Vagy is kizsákmányolják a munkaerőt, lerabolják a társadalmi tőkét, majd elhúznak melegebb égtájakra, oda ahol még kissebek a költségeik.
    Vagy is a kör bezárult.

    "Azt mondod Amerika hetente 1 milliárd tőkeinvesztet kap, most érdekes, de a havi kereskedelmi hiánya a napokban döntötte meg a 66 milliárdot ami hetente kb. 16, na most ez az 1 milliárd soknak tűnik? Mert szerintem másnak nem jó, csak a gazdasági tényezők férremagyarázására (ne haragudj, nem tőlled ered)."

    A kettő nem zárja ki egymást!
    Csak azt jelenti, hogy heti 1 milliárddal egyensúlyban lehetne/lehetett tartani Amerikát.
    De főleg Busbá baromkodásainak köszönhetően 16 kéne.
    Csak ugye már az az egymilliárd is máshonnan van elvonva! 16 milliárd meg a világon sehol sincs feleslegben.

    "én soha nem mondtam, hogy azt ami európában jobban működik (mert van ilyen is) mint az USA-ban ki kell cserélni az amerikai modelre, csak azt mondom, hogy ami ott működik abból tanulni kell és alkalmazni, persze az európai feltételeknek megfelelően."

    Amerika már nem az, ami 20 éve volt!
    Nem sok maradt, amit tőlük tanulhatnánk.
    A 20 évvel ezelötti gazdaság sokkal egészségesebb volt, és pl eltudott egy olyan haderőt tartani ami a világon egyszerre legalább 2 nagy konfliktust tudott megvívni.
    A mai amerikai gazdaságot/pontosabban egyelőre az államot/, a totálisan leamortizálódott Irak elleni háború is kétvállra fektette, és esély sincs hogy egy csak hasonló nagyságú konfliktust Amerika fel tudna vállalni!
  • assdf #33
    Én csak annyit füznék még hozzá az itt elhangzottakhoz, hogy a francia kormány pont azért tehetetlen mert a kisebbségeknek a második világháboró óta sikerült elérniük azt a hihetetlennek tünő eredményt, hogy ma ha bárki akárcsak egy ejnyebejnyét is megjegyez rólúk (akár akkor is ha nyilvánvalóan megöltek egy embert) akkor az már egy "ro.adt fasiszta di..nó, és rasszista megnyilvánulás"
    Ezért nem képes a fr. kormány bármit is tenni, mert ha csak egy kicsit is odaüt hogy "hé koma térj már észhez nem otthon vagy ne itt gyujtogass" egyből 500 blogon fog jönni hogy a francia kormány rasszista és fasiszta.
    Sajnos a liberalizmussal átestünk a ló túloldalára.
  • Béla bácsi #32
    Én csak arra mondtam példát hogy tudnak egyesek kisebbségként is tisztességesen élni. Akiknek nem emegy ez itthon, azok vegyenek papírt, ceruzát a kezükbe és menjenek ki Solymárra, Budakeszire, tanulmányi kirándulásra. Amúgy meg érdekes, ha megnézzük a magyar történelmet, nem annak a két kisebbségnek kellene rinyálni most, tehát ennyit a hátrányos helyzetről. Én nem panaszkodni akarok, csak példát mondani. Ha én gyújtogatnék, engem összeverne a rendőrség, érdekes. Divatos származásom nincs, nem tudnék mivel előhozakodni, csak azzal, hogy hülye voltam.
    Megadatott már párszor hogy voltam kinn külföldön, pl ismerősöknél. Ott sem az volt az első mozdulatom, hogy felrakom a lábamat az asztalra, vagy belasz@rok abba a tálba, amiben az ételt hozták.
    Most bújnak ki a szögek a zsákból, egyet tudok érteni Laci73-mal, puszira kaptak állampolgárságot egyesek, azt se tudták, hol vannak, most meg megy a patália, mert a sült galamb nehezen repül. Néhány héttel, hónappal korábban volt egy hír, hogy kigyulladt egy menedékszálló, a benne lakók első szavai azok voltak, hogy hát persze mert nem adnak elég segélyt. Az más kérdés hogy egy szálloda nem gyullad ki spontán.
    Itt nem az állandó toleranciázásról kellene szólni, az összes média ezt harsogja itt is, hanem a helyzeten változtatni. Néha nem árt egyeseknek megmutatni a falat, különben hozzászoknak, hogy nincs fal, és ezek az esetek csak szaporodni, durvulni fognak. Továbbá nem a börötnöket kéne megtömni ezekkel állami pénzből, hanem hajókat. A rendőrség tekintélyét pedig vissza kéne állítani, nem tudom miért tűrik azt, hogy pár takony a szemükbe röghögjön. Persze ehzekhez szükséges a megfelelő kormányzat is.
  • Dzson #31
    Na ez az, aki leír ilyen tényeket mindenféle komment nélkül, az már rasszista, mert rosszat merészelt írni az elnyomott, bántalmazott, háttérbe szorított, munkától megfosztott (nem értenek semmihez + nem is akarnak érteni) kissebségről.
  • BlackRose #30
    OK, de először is a benzin ideát éppen azért drága mert nagyok a terhek, különben az EU is ugyannanyiért veszi az olajat mint az USA, az árak viszont a nagy szociális terhet miatt (többek között) ekkorák.
    Másodszor, nem kell vállalkozókat LÉTREHOZNI! Az állam dolga nem ez (ez szocializmus - ha akármennyire is hülyéül hangzik), hanem az, hogy feltételeket teremtsen a vállalkozások virágzására és ezt nagyon kevés lépéssel kell, hogy megtegye - adópolitika, központi bank politika, működőképes jogrendszer, alapvető szociális biztosítás PONT. Minden ennél nagyobb beavatkozás negatívan hat ki a dolgokra. Ekkor a vállalkozó szellemű emberek hajlandóak lesznek vállalkozni.
    Harmadik, ezek a kisvállalkozások nem azt kell csinálják amit már valaki más csinál (Kínaiak), ha lejebb figyelmessen olvasol éppen erről beszéltem lusták vagyunk gondolkodni, mindenki azt akarja csinálni amit tanulás és gondolkodás meg változások nélkül tud. Nem piaci részesedésre kell törni, hanem piacot kell alkotni. Innováció, ez volt mindég a sikeres kisvállalkozások kulcsa. Pl. akarom, hogy a házamban a fűtőrendszer telyessen automatizálva legyen, hogy ha nincs a házban senki akkor 2-3 fokkal kevesebb legyen a hőmérséklet, de ha valaki hazajön akkor automatikussan regisztrálja a rendszer, hogy valaki van a házban és felemelje a hőmérsékletet, nem pedig nekem kell gondoskodni, hogy most haza jöttem, nyomjak meg egy gombot - most ez jutott eszembe, gondolod, hogy van ilyen, nem tudom, de a haveromnál a múlt héten állították be a legujabb gázfűtéses rendszert, és ilyen dolgokról halvány gőze sincs... na mindegy számtalan ilyen dolog van, hogy megvan az igény (néha nem látszik, de ott van), megvan a technológia, alacsony a belépési szint (nem kell nagy tőke)... és mégsem csinálja senki, ehelyett azon törjük a fejünket, hogy gyártanánk olyasmit amivel már Kína sem tudja mit kezdjen - aztán meg "büdös Kínaiak..." meg hasonló duma.
    Azt mondod Amerika hetente 1 milliárd tőkeinvesztet kap, most érdekes, de a havi kereskedelmi hiánya a napokban döntötte meg a 66 milliárdot ami hetente kb. 16, na most ez az 1 milliárd soknak tűnik? Mert szerintem másnak nem jó, csak a gazdasági tényezők férremagyarázására (ne haragudj, nem tőlled ered).

    "Rengeteg olyan tényező van, ami az ottani kisvállakozás sikerét biztosítja, és ami európában meg nincs meg"

    Na ezt egyenessen megtaláltad, ebben rejlik a baj gyökere, ezt kell az európaiaknak megváltoztassák.

    És véletlenül sem gondolom, hogy Amerika isteni, de ami nálluk jobban működik abból tanulni kellene, nem pedig elvetni, hogy hülye amerikai vagy kapitalista angolszász... én soha nem mondtam, hogy azt ami európában jobban működik (mert van ilyen is) mint az USA-ban ki kell cserélni az amerikai modelre, csak azt mondom, hogy ami ott működik abból tanulni kell és alkalmazni, persze az európai feltételeknek megfelelően.
  • NEXUS6 #29
    Egy kicsit sötéten gondolkodsz;)

    Igazad van az össztársadalmi nagy dezintegrációt tekíntve, viszont szerintem ez egyáltalán nem, vagy csak részben tudatos.

    Ugyan is ez a tendencia nem folytatódhat végnélkül. Az utolsó oroszlán majd kit fog felfalni a végén?