• NEXUS6
    #34
    Ok, de akkor döntsük el hogy Magyarországgal akarunk jót tenni, vagy az EU-val.

    Viszont:
    Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy egy saját vállakozókra alapuló önfenntartó erős belső piacot hozzunk létre. Nincs (már) olyan termékünk, amivel kiegyensúlyozzuk a külker mérleget, az árából kifizessük a nyersanyagokat, az energia hordozókat.
    Az EU-val ugyan lehetne már olyan erős gazdasági régiót létrhozni, erős saját cégekkel, de ezek a nagy cégek ugye nemzetközi szinten csak akkor lennének versenyképesek ha ugyan úgy multiskodnak mint a többiek. Vagy is kizsákmányolják a munkaerőt, lerabolják a társadalmi tőkét, majd elhúznak melegebb égtájakra, oda ahol még kissebek a költségeik.
    Vagy is a kör bezárult.

    "Azt mondod Amerika hetente 1 milliárd tőkeinvesztet kap, most érdekes, de a havi kereskedelmi hiánya a napokban döntötte meg a 66 milliárdot ami hetente kb. 16, na most ez az 1 milliárd soknak tűnik? Mert szerintem másnak nem jó, csak a gazdasági tényezők férremagyarázására (ne haragudj, nem tőlled ered)."

    A kettő nem zárja ki egymást!
    Csak azt jelenti, hogy heti 1 milliárddal egyensúlyban lehetne/lehetett tartani Amerikát.
    De főleg Busbá baromkodásainak köszönhetően 16 kéne.
    Csak ugye már az az egymilliárd is máshonnan van elvonva! 16 milliárd meg a világon sehol sincs feleslegben.

    "én soha nem mondtam, hogy azt ami európában jobban működik (mert van ilyen is) mint az USA-ban ki kell cserélni az amerikai modelre, csak azt mondom, hogy ami ott működik abból tanulni kell és alkalmazni, persze az európai feltételeknek megfelelően."

    Amerika már nem az, ami 20 éve volt!
    Nem sok maradt, amit tőlük tanulhatnánk.
    A 20 évvel ezelötti gazdaság sokkal egészségesebb volt, és pl eltudott egy olyan haderőt tartani ami a világon egyszerre legalább 2 nagy konfliktust tudott megvívni.
    A mai amerikai gazdaságot/pontosabban egyelőre az államot/, a totálisan leamortizálódott Irak elleni háború is kétvállra fektette, és esély sincs hogy egy csak hasonló nagyságú konfliktust Amerika fel tudna vállalni!