Berta Sándor

A világhálón írnak élményeikről a francia randalírozók

A gyújtogatási akciók helyét és idejét SMS-ben rögzítik és amikor már az autók tucatjai égnek, a jelen francia éjszakák hősei a blogokban mesélnek az élményeikről, gondolataikról és hőstetteikről.

Több, mint egy hete tartanak a franciaországi zavargások és semmi nem jel nem mutat arra, hogy csillapulni akarna az erőszakhullám. Sőt, már Németországban is akadt példa a gyújtogatásokra. Bár a fél világ ma már ömlesztve kapja a tévékből, a rádiókból és az interneten is a zavargásokról szóló legújabb híreket, a másik fél véleménye eddig valahogy nem érdekelt senkit, senki nem volt kíváncsi a randalírozók álláspontjára. Persze nem igazán azokra az élménybeszámolókra gondoltunk, amelyek kezdik elárasztani a világhálót - azok a blogok, amelyekben tizenéves suhancok tudósítanak a gyújtogatásokról.

Az első blog annak a két, tíz nappal ezelőtt meggyilkolt tizenéves fiúnak, Bounának és Zihednek állított emléket, akik Clichy-sous-Bois-ban egy rendőrségi akció során vesztették életüket. Bár haláluk körülményei nem tisztázottak, a közvélemény egy része mégis a rendőröket teszi felelőssé a történtekért és valószínűleg ezért robbantak ki a zavargások is. A blogban a legtöbb bejegyzés mobiltelefonról, SMS-ben íródott, ez jól látszik a fonetikus rövidítésekből és a helyesírási hiányosságokból.

A szolidaritás, az együttérzés és a gyász sorait azonban hamarosan felváltották a szervezkedési és akciótervek. Megjelentek az első olyan mondatok, mint: "Csak bátorság, Sevran, mi is ott leszünk." "Köszönjük, Clichy, Momtfermeil veletek van." Felbukkantak az első fotók a kiégett autókról, a verekedésekről, a rendőrségi akciókról. Egy bejegyzés szomorúságról és békétlenségről árulkodik. "Mindenütt bűnözőkként állítanak be bennünket, de miért is? Azért, mert idehozták az apámat 30 évvel ezelőtt, hogy elvégezzen egy olyan munkát, amit a franciák nem akartak megcsinálni, de ő igen? Vagy, hogy bedugták egy szociális telepre, ahonnan ő ki akart törni, de a többiek nem?"


Persze az első iszlámellenes, rasszista megnyilvánulásokra sem kellett sokat várni. Valaki Pureporc vagyis "tiszta disznóhús" néven jelentkezett be, ami utalás akart lenni arra, hogy a sertéshús fogyasztása tilos muszlimok számára és nyomdafestéket nem tűrő sértésekkel illette nem csak a randalírozókat, hanem az összes mohamedánt. Mások egyszerűen csak döbbenten tették fel a kérdést: "Emberek! Mi egyáltalán Franciaországban vagyunk?"

A rejtjelezett és kevésbé kódolt üzenetekért szintén nem kellett messzire menni. Bizonyos Brahim például így vélte: "Jó ez így fiúk... a zsaruk már becsináltak tőlünk... csak így tovább... mindent le kell rohannunk... hétfőn pedig megkezdődik az Éjjeli Nap hadművelet, tájékoztassatok mindenkit.. találkozunk Momóval és Abdullal a négyes zónában... ya Djihad Islamia Allah Akhbar." Egy Samir néven író felhasználó ezzel szemben nem titkolózik: "Csak nem képzeled, hogy most abbahagyjuk? Meghülyültél? Szépen minden folytatódni fog, nonstop, nem fogunk engedni és visszakozni. A franciák úgysem csinálnak semmit és hamarosan már mi leszünk többen."

Az egész ügyben azonban az a legszomorúbb, hogy a két áldozatról már szinte szó sem esik. Ezenkívül szomorú és érthetetlen, hogy a kormány miért nem foglalkozott a főként francia gyarmatokról bevándoroltak szociális helyzetével, sőt, a belügyminiszter többször lealacsonyító jelzőkkel illette, csőcseléknek nevezte az évek, évtizedek óta az országban élő feketéket. Mert ugyan az erőszak elítélendő, de az a tehetetlenség és nemtörődömség is, ami ez az ügyet jellemzi. Talán, ha figyeltek volna a problémára, nem fajult volna idáig a helyzet.

Képek a párizsi eseményekről

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Matyóhímzés #307
    Amúgy szerintem nem ezért nem csinálnak semmit, hanem mert a választásokon annak a 6 millió muzulmánnak is számít a voksa.
  • Matyóhímzés #306
    Egyébként sem toloncolhatják ki őket, mivel nagy részük már több generáció óta francia állampolgár.

    NEXUS6nak igaza van, erőszak csak erőszakot szül......
  • NEXUS6 #305
    Ha hülyeséget csinálsz, mikor nem fogod megismételni?
    Ha egy rendőr jót húz a fejedre gumibottal, vagy ha egy olyan akiben megbízol azt mondja, hogy ne csináld?
  • NEXUS6 #304
    Ez nem így van!

    Csak a hálivúdi szemétben elviselhető, sőt jó a pokol. Ha elszabadul akkor sajnos nem lehet kontrollálni.

    Én senkire nem szabadítanék rá egy ilyet tudatosan.
    Minden egyes halott sajnos generációkra meghatározza egy egész család hozzáállását a dolgokhoz. Minnél többen halnak meg annál kisebb a valószínűsége a rendezésnek. Sajnos a vérbosszú ösztöne nagyon erős az emberben.

    A baj az, hogy a srácok valójában elszigetelődtek a társadalomtól, ezeket a kapcsolatokat kellene helyreállítani és akkor az ilyen hirtelen sokkszerű eseményekre nem kerülne sor.

    Nem állíthatsz mindíg mindenki mellé egy zsarut.
  • sonicXX #303
    "SonicXX asszem fejlődés:média 0:4 (DVD, jordan)"

    Köszi hogy számolod, én már belefáradtam volna :D

    Amúgy az igazat megvallva én szerintem két léépsben lehetne egyszerre felgöngyölíteni ezt az ügyet. Az első lépésben kiértesíteni arról az érintett családokat, hogy amennyiben ők és/vagy a drága fiuk nem függeszti fel az autógyűjtogatási és ember halálraverési tevékenységét, akkor kitoloncolják őket mindenestül az országból és mehetnek Isten hírivel - majd a második lépésben ha erre szarnak rá, akkor következetesen kitoloncolni azokat az érintett családokat, akik részt vettek a dologban. Álá nem szarunk a vendéglátó küszöbére.

    Ennek két következménye lehet: megijednek és visszafogják magukat vagy - mivel idióták - dzsihadot hirdetnek és akkor elszabadul a pokol. Szerintem egyik sem lenne baj. A pokol így is úgy is el fog szabadulni, szükségszerű. Így legfeljebb hamarabb, és vélhetően gyorsabb lefolyással történik.

    Egy állam és egy kormány felel azért, hogy az ország ne válhassék nevetségessé a lakosok és a világ számára. Valamekkora szigort be kell mutatni. Angliában ezért már a tömegbe lövettek volna simán és vízágyúval csillapították volna a kedélyeket. Egy ország nem engedheti meg magának hogy töketlenkedjen.
  • NEXUS6 #302
    De a legjobban Ötzitől félnek, le is tiltották az egész fórumot, nehogy valakit a cikkben leírt jellegű átok sulytson!!!!!

    ;)
  • Mike #301
    egyébként orvosként dolgozik Mo-n, és már elég jól beszél magyarul
  • Mike #300
    nekem volt egy berber ismerősöm, aki kiemelte, hogy ő nem arab, hanem berber
  • Laci73 #299
    Retek: klikk a Listázás a fórumban-ra majd a következő()-re

    Néha egyébiránt valóban eltűnnek dolgok, kicsit ijedős a moderátor :)
  • Laci73 #298
    Sámson: nyugodtan lehet berber-arab emberekről beszélni, és erősen az arab kultúra dominál. Ez már - igaz kicsit sántít a hasonlat - olyasmi mint a németen belül bajor, porosz, szász stb. kultúráról beszélni. Már csak névleges értelme van. ( a bajor nagydarab, buta de jólelkű, a porosz nyegle, halvérű és übermencs :) stb)