Specker Balázs

Az eBay-Skype házasság - a blogírók szemével

Az elmúlt hetek egyik legnagyobb IT-s eseményének számító bejelentést követően az internetes társadalom valóságos világméretű vitafórummá változott.

Nemrég adtunk hírt az eBay és a Skype fúziójáról. Az elmúlt napokban az egész világháló visszhangos volt a kiemelt jelentőségű eseménytől, vélemények széles skálája látott napvilágot a világhálón. A "Skype" és az "eBay Skype" kifejezés a 10 leggyakoribb keresés között szerepelt a Technorati blogkereső oldalán.

"Egyre inkább szembetűnő, hogy a világhálót egy maréknyi nagyobb vállalat fogja irányítani. A kulcskérdés a látogatószám: manapság az igazi üzlet az egyre erősödő hirdetések és az elektronikus kereskedelem által hozott forgalom. A Sype több mint 52 millió regisztrált felhasználót jelent az eBaynek és 2 millió fizető fogyasztót. Ezzel az adatbázissal az eBay többi szolgáltatását is kiszélesítheti, miközben új bevételekhez jut az VoIP hálózatból" - írta Mark Evans telekommunikációs híreket vitató blogjában.

Néhányan mérföldkőnek értékelték a megállapodást, amelynek hosszú távú hatása lesz a telekommunikációs iparra. Jeff Pulver, a Pulver.com híroldal alapítója így ír internetes naplójában: "Nem lennék meglepve, ha a történészek majd úgy tekintenének vissza a Skype felvásárlására, mint a történelmi jelentőségű telekommunikációs reform egyik kulcspontjára. Ez a bekebelezés amellett, hogy az egész telekommunikációs ipart fenekestül felforgatja majd, kiválóan tükrözi azt, hogy a jövő vállalatainak létfontosságú lesz a hangos és szöveges üzenetek, illetve más IP alapú alkalmazások használata".

Ian Fogg, a Jupiter Research piackutató cég munkatársa egyetért azzal, hogy a telekommunikációs óriáscégek megérzik a felvásárlás hatását, ám a szakember úgy véli másképpen reagálnak majd a hírre. "A telekommunikációs cégek talán felsóhajtanak, megkönnyebbülve attól, hogy a Skype ezzel a megállapodással végleg elhatárolódik a telefonos üzletágtól és így nem jelent majd fenyegetést rájuk nézve. A gondolatmenet a következő: az eBay a Skype bekebelezése után kivonja majd a telekommunikációs üzletágból a céget. Az aukciós oldal Skype-pal kapcsolatos tervei sokkal inkább az eBay tevékenységének támogatásáról szólnak majd, mint a tradicionális telefonálás reformálásáról" - áll az elemző-szakember oldalán.

A cég blogjának szánt The Skpye Journal szerint a felvásárlás pont a fordítottjára változtathatja meg az eBay arculatát, vagyis a jövőben a Skype technológiájának felhasználásával találhatnak majd egymásra az aukciós oldal eladói és potenciális vevői. Bármit is hoz a jövő, a bloggerek továbbra is figyelnek, elemeznek és írnak, különösen szem előtt tartva azt, hogy ez a változás miként hat majd a fogyasztókra, a telekommunikációs piac óriásvállalataira és az online kommunikáció mikéntjére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #6
    A végén Skype-n át lehet majd ordítani, mint a ríltájm aukción .. először , másodszor .. elkelt!! :]

    ill. eBay meglehetősen buta lenne, ha nem szállna be mégjobban a telekomm. iparba, hisz rengeteg zsozsót lehet onnan is akasztani, és a SkyPe-nak megvan rá minden esélye..
  • Gerappa #5
    En mar felig meddig at is tertem a Google Talk-ra, mukodes szempontjabol egyszerubb jobb, de csak XPn megy es (asszem) csak GMailos email cimmel rendelkezok hasznalhatjak... Az #1 szamu hozzaszolassal egyetertve, nem mindenkivel tudom hasznalni....
  • pemga #4
    Következő lépésnek el tudom képzelni, hogy megjelenik mobiltelefonra és szépen elkezdik kiszorítani őket is. Nem értem a fellélegzés okát telkósoknál.
  • Gweb1984 #3
    Ha tényleg ez lesz a Skype sorsa, akkor én átállok a jelenleg nagyon szépen fejlődő Gizmo Project-re. Néhány szolgáltatása már most előnyösebb...
  • Gerappa #2
    A legjobb esetben is draga skype-unk bovulni fog egy PayPal logoval is... hurra
  • juhand #1
    Még mindig nem örülök ennek a hírnek. Olyan szépen el van a skype ikonja jobb alul és amíg nem hívnak vagy nincs üzenet nem is ugrál.
    Ezenkívül a linuxos barátokkal is tudok beszélgetni és a skypeout is kivállóan működik.
    Félek, hogy előbb utóbb vanamit rám akarnak tukmálni a telefonálás közben.