Berta Sándor

Növekszik a blogközösség

Egyre több internetező kezd el online naplót vezetni és osztja meg a gondolatait a többi felhasználóval. Ez derül ki a Comscore amerikai piackutató cég által készített felmérésből.

Az idei esztendő első negyedévében az amerikai internetezők 30 százaléka keresett fel legalább egy blogot. Az ötven leglátogatottabb blogportált - köztük van például a Blogs.com vagy a Blogspot.com - az amerikai internetezők húsz százaléka keresi fel rendszeresen. A folyamat azonban nem csak az Egyesült Államokban figyelhető meg, hanem a világ összes országában is.

"Alig tudunk lépést tartani a növekvő látogatói számmal és az emberek igényeivel." - panaszkodik Vasco Sommer, a német Blog.de oldal vezetője és társalapítója. Idén februárban még csak 23 ezer 910 látogatót regisztráltak, azonban idén nyárra ez a szám több mint 260 ezerre nőtt. Csak összehasonlításul: a világ egyik legkeresettebb blogszolgáltatását, amely az MSN-nél érhető el, körülbelül 800 ezren veszik igénybe. Ám ez a szám óráról-órára, napról-napra nő.

Időközben már a reklámcégek is felfigyeltek erre az eddig kiaknázatlan piacra, ami persze elsősorban a szolgáltatóknak jó, hiszen így plusz bevételekhez juthatnak és újabb kiegészítő szolgáltatásokat tudnak kínálni felhasználóknak. A Myblog.de portálnál is viharos gyorsasággal emelkedett a blogok száma: az oldalnak jelenleg 485 ezer regisztrált tagja van. A bevételek hatvan százalékát itt is a reklámfelületek értékesítéséből származó összegek teszik ki, ami elég az oldal működtetésére és néhány új szolgáltatás beindítására.

A blogok tekintetében azonban a világelső továbbra is az Egyesült Államok. Itt a cégek internetes naplóit 2005 első negyedévében 19 millióan keresték fel. A legnagyobb blogoldalak közé tartozik a Xanga.com (6,8 millió látogató), az AOL Journals (3,4 millió látogató) és a Blogs.com (2,4 millió látogató). Az MSN Spaces a maga 2,24 millió látogatójával csupán a toplista hetedik helyére fért fel. A Nielsen/Netratings piackutató cég múlt heti adatai szerint viszont az MSN-nek 3,26 millió rendszeres látogatója van, ami az idén januárban mért 311 ezer felhasználóhoz képest 947(!) százalékos növekedést jelent.


A szakemberek tehát nem véletlenül beszélnek bloggerközösségről, ami szinte egy külön csoport az internetezőkön belül. S az is a blogok népszerűségét mutatja, hogy napjainkban már egyre több popegyüttesnek, politikusnak, közéleti személyiségnek, vállalatnak van internetes naplója. A blogokkal tehát idővel egyre inkább számolni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #10
    "Növekszik a blogközösség"

    NNNEEEEEEEEEEEEEEEEEeeeeeeeeeee!!!!!!......
  • Tiger007 #9
    Sziasztok!

    Blogunk főleg Divat & Design - AutoMotor - Legfrissebb szórakoztató elektronika (Gadgets)-el foglalkozik.

    Célja az, hogy bemutassuk nektek mindazt, ami (szerintünk) szép és jó! Remélem tetszik.

    http://zeropoint.freeblog.hu/
  • smv #8
    Viszont a blogba nem olyanokat kell írni szerintem, hogy ma ettem egy rágót, aztán meghúztam az asszonyt, majd megírtam a házit. A blog egy tök jó önkifejezési forma. Igen egyszerű módja a gondolataidat minél több emberrel megosztani.

    Szerintem mindenki vágyik valahol arra, hogy odafigyeljenek rá, hogy másoknak is kifejthesse a véleményét. A blog olvasói álltalában egyetértenek az íróval, hisz amúgy nem olvasnák el a véleményét, így egész jó közösségek összejöhetnek...

    Bocsi, ha hülyén fogalmaztam, de már álmos vagyok...
  • gregor #7
    Szia KIP!

    Magyarországon ,nincs még annyira elterjedve a net,igy nem a net miatt nem vállalnak gyereket!
    A blog meg engem nem érdekel,ki kiváncsi arra,hogy XY nicknevü blogiró,mikor mit csinált.Egyébként is a naplóirás személyes dolog másokra newm tartozik,hogy ma mit csináltam,és miért!
  • KIP #6
    itt van vicces blog nektek : http://www.adventuresinhyderabad.blogspot.com/
  • KIP #5
    Jó akár viccnek is fel lehet fogni :D
  • SirLord #4
    általános eszmecsere....viccek topic
    feltétlenül ird ezt le ott is
  • Gerzson #3
    én a LiveJournal.com-ot szoktam böngészni

    félreértés kezvéért, itt blog közösségek is vannak, tehát nem 1 ember szerkeszti az adott témát hanem bárki aki belép a közösségbe, egyes közözsségekbe akár több ezer ember is van, tehát egyfajta fórumként funkcionál

    ajánlom az érdeklődési kör szerinti keresőt, sok poénos dolgot lehet vele találni

    Én is létrehoztam egy ilyen blog közösséget, ahova bárki csatlakozhat, írhat:

    European Music Videos blog közösség
  • KIP #2
    ezért csökken a magyarság, mert mindenféle virtuális szirszarra pazarolják az időt, ahelyett hogy családot alapitanának....
  • ssdb #1
    1.) Ez is annak a jele, h egyre jobban terjed az internet és egyre jobban hozzáférnek ezekhez a lehetőségekhez az emberek.
    2.) Mindenkiben rejlik vmiféle alkotásvágy és a legtöbb ember ebben megtalálja azt, h kiirja magából :D