Berta Sándor

Akár terápia is lehet a blogírás

Az online naplók között nem mindegyik nevezhető gyöngyszemnek, ám a pszichológusok szerint a XXI. században - az élmények megosztásával - akár egyfajta terápiaként is megfelelnek.

A webblog a pszichológusok véleménye szerint nem más, mint egy kiberkatarzis. Napjainkban egyre több szakember véli úgy, hogy a blogok segíthetnek például a természeti katasztrófák túlélőinek a borzalmas események feldolgozásában, a szeretteik elvesztése feletti gyászukban. Erre számtalan példa akad.

Egy férfi például akit soha nem érdekelt az internet, a felesége megbetegedése után vált rendszeres naplóíróvá. Eleinte csak a kórházi vizsgálatokról, a diagnózisokról és a terápiás foglalkozásokról írt, később azonban rendszeressé váltak a bejegyzései és akkor is hozzáfűzött valamit a naplójához, ha valami az eszébe jutott. Egy másik bloger alkoholista volt, és azt hitte sohasem lesz mersze felhagyni az ivással. Azonban a világhálón egy olyan közösségre lelt, ahonnan erőt meríthetett és később örömmel jelenthette be internetes naplójában, hogy 3 éve egy deci alkohol sem ment le a torkán. S ki tudja, közvetve vagy közvetlenül talán már ő segít másokon.

Az AOL által támogatott felmérés szerint ma a blogerek fele hiszi úgy, hogy az online naplóírás egyfajta terápia. Az Egyesült Államokban pedig már létezik egy olyan kórház, amelynek a betegei egy külön naplóoldalon szabadon vezethetik a blogjukat a keresztnevük alatt. A projekt igen sikeres, ezért a kórház vezetése már azon gondolkozik, hogy létrehoz egy videóblogot is.

Hazánkban szintén óriási népszerűségnek örvend az internetes naplóírás. Ma már mindennapos dolognak számítanak a blogok és egyáltalán nem ritka, hogy a vállalatoknak (például a KFKI) vagy például a napilapoknak (Népszabadság stb.) és más médiumoknak (HVG, TV2 stb.) is van külön blogoldaluk. Persze azért a humoros, de nagyon is komoly mondanivalójú blogokért sem kell a tengerentúlra mennünk. Egy ilyen gyöngyszem például a Biciklisfutárok blogja, ahol a futárok kendőzetlen stílusban írják meg a véleményeiket a mindennapok történéseiről és a velük történt eseményekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #15
    Nemlátod a képen? Ott ül a dzsungelben, ölében a notbookjával :DDDD
  • Hegyikecske #14
    Ez mind nagyon szép és jó, de ha én egyszer naplóírásra adom a fejem, nem szívesen venném ha bárlki is viszontlátná! Vagy snézzük más szewmszögből: Mit érdekel az mást h( a példánál maradva) milyen vizsgálatom volt ma a korházban? Ezt egy idegennek semmi értelme olvasnia, viszont aki meg akar vmit az illetőtől (ismeri) csak visszaélésekre adhat okot! papír toll powaaaaa még mindig :D
  • [HUN]PAStheLoD #13
    hajrá ISO-8859-1-esre állítsd át a kódolást, legalábbis nekem FF 1,5 b2-ben kellett .. különben ő helyett csak ? jel volt ;]
  • [HUN]PAStheLoD #12
    Még naívabb így leírni ezt, mármint amit te írtál. Ha ezt figyelembe veszed, akkor leszűrheted, hogy vagy van 100 milló ember, aki csak magának ír, vagy rájöhetsz, hogy nem teljesen úgy van, ahogy gondolod.
  • [HUN]PAStheLoD #11
    Jah, sokan így vannak a dologgal..
  • [HUN]PAStheLoD #10
    Azon az segít, hogy az illető feláll és elmegy sétálni, mozogni..

    Pl. írja a blogját, leírja h. fájnak az izületei, az olvasók [,már ha vannak,] bekommentelik, hogy mennyen futni, persze hagyhatja figyelmen kívül, viszont onnantól csak az ő baja lesz, hiszen "szóltunk", mondhatja a társadalom ;]
  • Sylvester #9
    "Linket vagy életet!" Lol :D
  • BandiG #8
    Általánosságban bárhol, sok itteni hírben is az van, hogy a mittoménmilyen fejlesztők szakmai blogjukban információkat szivárogtattak meg arról elmélkedtek, hogy milyen prblémákkal találkoztak és hogy küzdötték le azokat.
  • Aspirin #7
    Hol lehet szakmai blogot olvasni.
    Linket vagy életet!
  • BandiG #6
    Én is szoktam blogot írni, de full nem azért, hogy olvassák, csak segít átgondolni a történteket...
    A szakmai blog meg mégjobb ilyen szempontból. (kivéve ha céges titkokat ír le az ember )