BlackRose#30
OK, de először is a benzin ideát éppen azért drága mert nagyok a terhek, különben az EU is ugyannanyiért veszi az olajat mint az USA, az árak viszont a nagy szociális terhet miatt (többek között) ekkorák.
Másodszor, nem kell vállalkozókat LÉTREHOZNI! Az állam dolga nem ez (ez szocializmus - ha akármennyire is hülyéül hangzik), hanem az, hogy feltételeket teremtsen a vállalkozások virágzására és ezt nagyon kevés lépéssel kell, hogy megtegye - adópolitika, központi bank politika, működőképes jogrendszer, alapvető szociális biztosítás PONT. Minden ennél nagyobb beavatkozás negatívan hat ki a dolgokra. Ekkor a vállalkozó szellemű emberek hajlandóak lesznek vállalkozni.
Harmadik, ezek a kisvállalkozások nem azt kell csinálják amit már valaki más csinál (Kínaiak), ha lejebb figyelmessen olvasol éppen erről beszéltem lusták vagyunk gondolkodni, mindenki azt akarja csinálni amit tanulás és gondolkodás meg változások nélkül tud. Nem piaci részesedésre kell törni, hanem piacot kell alkotni. Innováció, ez volt mindég a sikeres kisvállalkozások kulcsa. Pl. akarom, hogy a házamban a fűtőrendszer telyessen automatizálva legyen, hogy ha nincs a házban senki akkor 2-3 fokkal kevesebb legyen a hőmérséklet, de ha valaki hazajön akkor automatikussan regisztrálja a rendszer, hogy valaki van a házban és felemelje a hőmérsékletet, nem pedig nekem kell gondoskodni, hogy most haza jöttem, nyomjak meg egy gombot - most ez jutott eszembe, gondolod, hogy van ilyen, nem tudom, de a haveromnál a múlt héten állították be a legujabb gázfűtéses rendszert, és ilyen dolgokról halvány gőze sincs... na mindegy számtalan ilyen dolog van, hogy megvan az igény (néha nem látszik, de ott van), megvan a technológia, alacsony a belépési szint (nem kell nagy tőke)... és mégsem csinálja senki, ehelyett azon törjük a fejünket, hogy gyártanánk olyasmit amivel már Kína sem tudja mit kezdjen - aztán meg "büdös Kínaiak..." meg hasonló duma.
Azt mondod Amerika hetente 1 milliárd tőkeinvesztet kap, most érdekes, de a havi kereskedelmi hiánya a napokban döntötte meg a 66 milliárdot ami hetente kb. 16, na most ez az 1 milliárd soknak tűnik? Mert szerintem másnak nem jó, csak a gazdasági tényezők férremagyarázására (ne haragudj, nem tőlled ered).
"Rengeteg olyan tényező van, ami az ottani kisvállakozás sikerét biztosítja, és ami európában meg nincs meg"
Na ezt egyenessen megtaláltad, ebben rejlik a baj gyökere, ezt kell az európaiaknak megváltoztassák.
És véletlenül sem gondolom, hogy Amerika isteni, de ami nálluk jobban működik abból tanulni kellene, nem pedig elvetni, hogy hülye amerikai vagy kapitalista angolszász... én soha nem mondtam, hogy azt ami európában jobban működik (mert van ilyen is) mint az USA-ban ki kell cserélni az amerikai modelre, csak azt mondom, hogy ami ott működik abból tanulni kell és alkalmazni, persze az európai feltételeknek megfelelően.