Berta Sándor

Blogkeresőt indított a Google

Újabb szolgáltatással keresi a felhasználók kegyeit a népszerű internetes böngészőt üzemeltető cég. A vállalat ezúttal egy az online naplókban (blogokban) keresést lehetővé tévő programot fejlesztett ki.

A blogok száma napról napra nő. Napjainkban az online naplók számítanak a világháló egyik legdinamikusabban fejlődő területének. Ma már divat lett blogot vezetni és a naplóírók között egyaránt megtalálhatók a közismert személyiségek - például színészek vagy politikusok - éppúgy, mint egyszerű felhasználók. A Google Blog Search névre keresztelt szolgáltatás ma estétől érhető el hivatalosan is. A szolgáltatás minden olyan internetes naplóban kutatni tud, amelyek a tartalmukat az úgynevezett RSS formátumban is elérhetővé teszik. A találatokat - a hagyományos Google-hoz hasonlóan - ez az alkalmazás is kilistázza.


Az új szolgáltatásnak azonban meg kell majd küzdenie a konkurenciával. Csak a Technorati - amely jelenleg a világ legnagyobb blogkeresőjének számít - körülbelül 16,5 millió blogban képes egy adott szó vagy fogalom utáni keresésre. David Sifry, a cég alapítója szerint gyakorlatilag folyamatos lemaradásban vannak, hiszen elméletileg másodpercenként egy újabb bloggal bővül az internet, sőt a következő öt hónapban az internetes naplók száma megduplázódhat és ezt a tempót szinte lehetetlen követni.

A Technorati mellett szintén a blogkeresők táborát gyarapítja a Feedster, a Blogpulse és az Icerocket is. Ettől függetlenül még nem beszélhetünk nagy piacról, hiszen az érdeklődés a blogkeresők iránt jelenleg meglehetősen kicsi. Amíg a Technorati idén júliusban - a Nielsen/Netratings piackutató cég adatai szerint - 642 ezer látogatót regisztrált, addig ugyanebben az időszakban a Google ennek százszorosával büszkélkedhetett.

Ugyanakkor nagy előnyt jelenthet a Google Blog Search javára, hogy 35 nyelven, köztük angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul, portugálul, kínaiul, koreaiul, arabul, japánul és - külön örömünkre - magyarul is tud keresni. Ugyanezt a konkurens oldalak nem mondhatják el magukról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • smv #4
  http://www.blogsearch.hu
 • savior #3
  ha valaki jobban erzi magat attol, hogy leirhatja elete mozzanatait hat tegye, nincs ezzel semmi baj
 • Nyiri #2
  Talan mert sok idiota azt hiszi hogy masokat is erdekel a szanalmas elete. A blog jo dolog, ha erdekes emberekrol szol. De az n+1 "ma levittem a kutyamat" mar szanalmas
 • smv #1
  ". David Sifry, a cég alapítója szerint gyakorlatilag folyamatos lemaradásban vannak, hiszen elméletileg másodpercenként egy újabb bloggal bővül az internet, sőt a következő öt hónapban az internetes naplók száma megduplázódhat és ezt a tempót szinte lehetetlen követni."

  Wow. Ez azért nem durva. :D