Specker Balázs

Útikalauz blogereknek, avagy hogyan játsszuk ki a cenzúrát

A szólásszabadságot támogató Újságírók Határok Nélkül (Reporters Without Borders) szervezet blog íróknak szóló cenzúra ellenes útmutatót adott ki az olyan országokban, -többek között Kínában és Iránban is - ahol rendkívül szigorú az internet ellenőrzése.

A 87 oldalas, "Kézikönyv blog íróknak és a kibertér másként gondolkodóinak" (The Handbook for Bloggers and Cyber-Dissidents) címet viselő kiadvány fejezeteiben a névtelen online naplóírás fogásait, illetve a cenzúra megkerülésének különböző technikáit taglalják a szerzők. A kézikönyv az interneten ingyen letölthető angolul, franciául, kínaiul, arabul valamint farszi nyelven is. Megszületéséhez Dan Gillmor amerikai újságíró, Nart Villeneuve kanadai internetes cenzúra szakértő és Jay Rosen, amerikai blogíró is hozzájárult.

"Sok országban, ahol a cenzúra elnyomja a tömegmédiát a blog írók tekinthetőek a valódi újságírás megtestesítőinek" - írja a Julien Pain, a szervezet újságírója a könyv bevezetőjében. "Kizárólag ők szolgáltatnak független szemszögből híreket, vállalva a kormány esetleges nemtetszését, illetve egy bírósági eljárás kockázatát."

A blogerek személyes történetei mellett a kiadvány technikai tanácsokkal is szolgál, a hatalom cenzúrájának kijátszására többek között úgynevezett szűrő meghiúsító technikákat is ismértet, amelyekkel a kritikusabb tartalmú weboldalak elérését blokkolják. A könyv szintén foglalkozik e-mail titkosítással, névtelen proxyk használatával, illetve etikai fontos kérdéseket is megválaszol, valamint tippeket ad a közfigyelem felkeltésére. "Ezek a tanácsok nem azoknak szólnak, akik bűncselekmények elkövetésére kívánják használni a világhálót" - írja Pain. "A kézikönyv egyszerűen csak segít szólásszabadságuk megőrzésében azoknak a blog íróknak, akik ellenállásba ütköznek leírt álláspontjuk miatt."

A párizsi központú szervezet szerint eddig mintegy 70 kiber ellenállót börtönöztek be a világ elnyomó hatalmai. Kína vezeti a rangsort, ahol 62 ember vesztette el a szabadságát internetes véleménynyilvánítása miatt. Legutóbb a távolkeleti ország kormánya - feltételezhetően a Google közreműködésével - egy bizalmas közlemény felfedése miatt juttatott börtönbe egy újságírót. Több mint valószínű, hogy Arash Sigarchira, a könyv egyik társszerzőjére is ez sors vár. Az iráni kormány 14 év börtönbüntetésre ítélte az újságírót amiért az kritikus hangvételben írt az ország vezetéséről - olvasható a ZDNet oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #5
    a jellegénél fogva nincs rá megoldás.
  • smv #4
    Persze, hogy nem, hisz mindennek, amit mondunk következménye van. főleg, ha a médiával, vagy 'a felsőbb hatalommal' szemben nyilvánítjuk ki véleményünket.
  • lpapi #3
    Háát nem pont ilyesmire gondoltam, de ezt a megasztárosdit nem is minősítem inkább... Csak, ha már TV2, akkor a parlamenti tiltott helyen való dohányzós?
  • Andris #2
    jaja... lsd: TV2 megasztár fórum. Minden 2. bejegyzést törölték, de NYOMTALANUL!!! Csak 1-2 hozzászólás maradt, amiből lehetett sejteni, hogy valaki olyat írt amit nem akartak. (persze a trágár szöveg nem volt cenzúrázva...úgyhogy nem tudom mi lehetett az )
  • lpapi #1
    Mert nálunk nincs cenzúra? Rengeteg szemétséget itt sem mernek leírni médiába mutatni sztm, ha véletlen igen akó repül aki kimondta, megmutatta...