• BlackRose
    #35
    1db büntetőpont? ooops, ez meg neked, hogy sikerült?

    Az ország és ez különössen érvényes amerikára, nem külkereskedelmi alapokon él. Az ideális az lenne, ha az export és az import kb. egyforma, és nem ha az export nagyobb az importnál, mert ez arról tanúskodna, hogy a belső fogyasztás nincs összhangban a munkamennyiséggel. De most nem erről akarok beszélni. Ugyanis az USA hetente kb. 210-220 milliárd dollár értéket termel, ennek egy részét (hetente kb. 16 milliárdot) elkültenek külföldön, de ezáltal nem adnak külföldnek semmit, mert ebben az értékben külföldről beszállítanak értéket (árút, szolgáltatást). Tehát itt nincs veszteség, csak értékcsere a pénzen keresztül. Ez nem tőkekiáramlás. Ugyanigy az általad említett 1 milliárd dollár heti tőkebeáramlás is csak látszólagos, mert azok akik ezt a tőkét bedobják az USA-ba azok ezért ellenértéket kapnak. Röviden senki sem adja ezt ajándékba nekik. A gazdaság értékcserén működik ami általában pénzen keresztül történik és nem lehet a pénzt elkölteni, ugyanis a pénz amit én elköltök azt valaki más megkereste, tehát nem történt semmi csak a pénz (vagyis az amit a pénz képvisel - ez pedig az érték) tulajdonost cserélt.
    Minnél több ilyen értékcsere történik az adott időn belül, annál gyorsabban gyarapodnak az értékek. A mai nyugat legnagyobb problémája, hogy a nagyok nem tudnak mit kezdeni az értékeikkel (tulajdonukkal, pénzükkel,... nevezd ezt ahogyan akarod), egy csomó pénz áll és vár a bankok számlájin, nem tudják hova fektetni. Éppen ezért van ez a nagy ingatlanrepülés, eszeveszetten építkeznek, mert ahogy mondtam lusták gondolkodni és inoválni, új piacokat teremteni (persze vannak ilyenek is, de aránylag kevesen). Csak Budapesten jelenleg 20.000 új lakás vár a vevőkre, nyugaton ez még jobban érezhető. A nagyvárosokban átlagban 60% körüli az üzlethelységek kihasználtsága és mégis eszeveszett tempóval építenek, egyszerűen mert nem tudnak mit kezdeni a tőkével.
    A másik oldalon a kis és középválalkozások krónikus pénzhiányban szenvednek és többnyire el vannak adósodva, mindez azért mert a tőke a pénz kevés helyen koncentrálódik. A multik... hát azok elég hibássak, de mivel a multik államokban működnek és az államok határozzák meg a játék szabályait, nem tudom őket túlságossan hibáztatni.
    Most pl. van egy multi (történetessen a Microsoft) aki nem tud mit kezdeni a pénzével (70 millárd a bankban), és megbünteti az EU, 600 millió dollárral, tudjuk már, hogy miért. Na most OK, nem akarok itt bíró lenni, a bűntetést megérdemelte, de akkor miért nem úgy bűntették meg, hogy be kell fizess 600 milliót egy alapba amelyből a kis és középvállalkozásokat támogatja az EU. De ez nincs érdekében az EU-nak. Különben a Microsoft 2 éve létrehozott egy alapot amelyből évente 2 milliárd dollárt oszt ki visszatérítés nélkül partnereinek, amelyek nagyon nagy része éppen közép és kisvállalkozás. Meghiszem, hogy a többi multinak is vannak hasonló programjaik, vagy ha nincs akkor lenne, ha az állam megfelelő strukturális támogatás adna nekik. Ezt abban értem, hogy kis és középvállalkozói réteget erősítenék, nem pedig gyengítenék.
    Miért? Egyszerűen azért mert a multik érzik meg a legjobban ezt az értékberagadást. Az USA-ban a multik (nagycégek átlag 2.8x lassabban növekszenek mint a középcégek és még ettől is nagyobb a hátrányuk a kiscégekkel szemben). Ha ott is a gazdaság multik és állami monópoliumok-félmonopóliumokon alapszana mint az EU-ban akkor nekik is 1% növekedésük lenne a 4% helyett.
    Érdekes, hogy az EU mindent elkövet, hogy ezt a tendenciát erősítse.
    Tudod én európai vagyok, és nekem nem az lényeg, hogy az USA-ban jó e vagy rossz e, hanem az, hogy miért rosszabb európában. Én fordítva szeretném, ezért mindég inkább európát kritizálom, mert az itteni helyzet bánt. Különben is miért nem vagyok már az USA-ban... megtehettem volna, de nem tettem meg. És most akkor látok egy egyébként hülye Bush-t, aki azt mondja, hogy a tulajdonos amerikáért száll síkra (ownership society), ehhez képest itt európában nézek egy magát túl okosnak tartó politikai elitet aki éppen ennek az ellenkezőjét teszi, mindenkit a minimális és az átlag közé akar szorítani. És ne felejtsük el, hogy éppen ez miatt nagyon sok olyan ember aki nincs megelégedve az átlaggal és tudása, munkája ettől többet követel az elhagyta az EU-t és az USA-ba kötött ki. Nagyon sok Német, Francia, Angol, Olasz mérnök ment az ócean túloldalára. Miért van most pl. Tim Berners Lee (WEB), Linus Torvalds (Linux), Anders Heilsberg (Turbó Pascal, Delphi, C#...), Bjarne Stoustrup (C++) hogy csak néhányukat említsem mind az USA-ban. Miért nincs ezekre az emberekre szükség itt az EU-ban? Na erre kell választ kérni a kedves szuperokos tévedhetetlen politikusainktól. Miért mennek még most is a hülye Bush országába? Ez lenne a második kérdésem. Nem hinném. hogy azért mert amerika képes vagy esetleg nem képes egyszerre két nagy háborút vivni.