• NEXUS6
    #38
    1. Export-Import, tőkebeáramlás
    Az ideálisnak ugye a menő országok azt tartják, hogy van egy erős belső piacod/gazdaságod, hatalmas termeléssel és fogysztással. Meg jó kis külföldön eladható áruid, külföldi érdekeltségeid amikre alapozva biztosítható a pozitív külker mérleg, meg a hatalmas GNP.
    Magyaro és Amerika viszont tök hasonló cipőben jár. A saját kézen levő vállalatoknál termelt fizikai áruk mennyisége közeledik a zéróhoz, de a szolgáltatás és a fogyasztás is továbbra is felfutóban van. Valuta viszonylag erős/stabil, a külföldi befektetők meg dűtik az országba a pénzt. Csak ez jórészt spekulációs tőke -lásd BUX szárnyalása, és másrészt a maradék meg megy fogyasztásra. Természetesen beruházás is van, de a munkanélküliséget inkább a teckó/pláza jellegű létesítmények szívják föl, amik ugye szintén inkább a fogyasztáshoz köthetők.
    További hasonlóság a növekvő államháztartási hiány, ráadásul még az is hogy a legerősebb gazdasági szereplő itt is ott is az olajhoz köthető.
    Amerikában viszont amit lehet magánkézbe adnak, így biztosítják a dolgozó elégedettségét, nálunk, meg a szoc időkből örökölten az állam biztosít egy csomó mindent. Egyik se jobb vagy rosszabb megoldás mint a másik. Ha van pénz akkor mindkettő működik.

    2. Tőkefelhalmozódás - pénztelenség
    Pont erről beszélek én is! Nem mondom hogy a multik a gonosz földi helytartói, és pl ott ahol még száraz fű se nölt, ott pl egy chip gyár télleg eszméletlen előre lépés.
    De ha azt nézed, hogy az alsó és a középosztály is mindenhol leszakadóban van, plusz az államok is egyre nagyobb gázban vannak, akkor valami kibaszottul nincs rendben az elosztással.
    Amerikában is ua a helyzet van, csak ott mint mondtam mérséklődik az átlagosnál nagyobb tökebehozatal miatt. Meg azért a multik még mindig amcsiban koncentrálódnak és asaját hátuktáján szeretik ők is a rendet, a szálloda poráson igen is legyen szép öltöny, de csak ennyi!
    Ha meg átmész Mexikóba az eszed eldobod, mintha nem is ua kontinens lenne!
    Szal igen mondhatjuk, hogy erősíteni kell a kisvállalatokat! Én meg hozzáteszem, meg az infrastuktúrát, meg az államokat helyre kell tenni, meg a leszakadókat is kompenzálni. Ugyan arról beszélünk, az egész elosztási rendszer átalakításáról(reformjáról) mert hogy ugye minden mindennel összefügg.

    3 Európa
    Az EU nem egy kialakult struktúra (lásd alkotmány el nem fogadása). Sőt szerintem az ereje is éppen a képlékenységében van, csak a sokszínűséget ugye kibaszott nehéz felfogni.
    Az hogy egy 50 éve szarrábombázott (föleg az amcsik és az angolok tették akiket viszont mind ez nem érintett) politikailag/etnikailag szélsőségesen megosztottkontinens egy közösségben egyesült az szerintem mond valamit.
    Ha ez téged nem tesz büszkévé, akkor neked szerintem az se lenne elég jó hogy amerikai lennél!
    Amerika a háború után 2X-es gazdasági erővel és a tölük kiindult világválságot teljesen letudva indultak egy új világrend építésének, ahol az utolsó albán ellenálló is nekik tartozott a fegyverek ellenértékével (a tartozásokat persze nagylelkűen elengedték és elnevezték Marshall segélynek!).
    Egy ilyen szitut hoztak be 50 év alatt azok az országok, akik vesztettek, úgy hogy itt egyértelműen magasabb az ÉLETMINŐSÉG -ha ez neked jelent valamit- mint odaát. Lehet hogy neked nem számít az hogy ott évi 10-20 000 ember lövi egymást agyon itt meg nincs permanens lövöldözés az utcákon, meg az hogy ott ha egy kicsit megszorulsz lehet, hogy bele fogsz halni egy influenzába mert nincs pénzed a gyógyszerre, a biztosításod meg épp kimerült, mert a fogyatékos gyerekedre költötted, akor, nem értem hogy miért nem vagy máris ott?
    Akiket felsoroltál tényleg kimentek, de itt születtek és rajtuk kívül még egy csomó emberke itt is tesz azért valamit!