Gyurkity Péter

Katrina: óriási pusztítás, lassú regeneráció

Miközben New Orleans városában és környékén folytatódnak a mentési munkálatok, több forrás máris világméretű válság kialakulására figyelmeztet, mások viszont az előrejelzés hiányát emlegetik.

Abban mindenki egyetért, hogy Katrina a vártnál jóval nagyobb pusztítást okozott. Megbénította a közlekedést, elsöpörte a lakóházakat, és gyakorlatilag lakhatatlanná tette New Orleans-t. Megszűnt a villamosenergia ellátás, megbénult a telefonhálózat, és a gondokon mostanra sem sikerült úrrá lenni, tekintve, hogy még mindig zajlik a helyik lakosok biztonságba helyezése. Az ABC News híradása szerint New Orleans jelenleg szellemváros benyomását kelti: hat nap elteltével az utcákon mindenfelé bútorokat, használati cikkek és és ruhákat találunk, miközben a katonai helikopterek élelmet dobnak le a vízzel elöntött negyedekre.

A halottak és sebesültek számáról még mindig nincs pontos adat. Szakemberek szerint az óriási mennyiségű víz eltávolítása két hónapig is eltarthat, és értelemszerűen csak ezután kezdődhet meg a károk pontos felmérése, legyen szó emberéletről, vagy anyagiakról. Még azt sem igazán lehet megállapítani, hogy mennyien maradtak a városban, mivel sokan bezárkóztak otthonaikba. A katasztrófa méreteire jellemző, hogy a rendőrségi diszpécserek is elvesztették a kapcsolatot saját embereikkel, és mintegy 150 rendőr rekedt az egyik kórházban, amelyet több méter magas víz öntött el.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Reuters hírügynökség jelentésében beszámol arról, hogy egyes területeken már történt előrelépés. Információik szerint ugyanis több szolgáltató tervezi a hálózat újbóli üzembe helyezését, néhol a magas épületek tetején elhelyezett generátorok segítségével. A Verzion Wireless emberei a városban és a környező településeken egyaránt munkához láttak, és a Louis Armstrong Nemzetközi Repülőteret már sikerült visszakapcsolni a hálózatba. A Vodafone és a T-Mobile USA szintén hozzálátott a helyreállításhoz, ez utóbbi már kapcsolatot teremtett a SuperDome-mal, ahol menekültek tízezrei vártak napokig a segítségre. A Sprint már óvatosabban nyilatkozott - a vállalat inkább a hatóságok munkáját segítette, mintegy háromezer Nextel készülék szétosztásával.

Időközben felröppent a hír, hogy a katasztrófával kapcsolatos első valós figyelmeztetés nem a meteorológiai központoktól, hanem egy indianai internetezőtől származott, aki blogjában hívta fel a figyelmet a veszély nagyságára. A New York Times szerint a 23 éves Brendan Loy, aki nem rendelkezik ilyen irányú képzettséggel, már augusztus 26-án azt ajánlotta New Orleans lakóinak, hogy szedjék sátorfájukat, és mihamarabb jussanak ki a veszélyeztetett zónából. A fiatalember hamarosan a figyelem középpontjába került, és egyes adatok szerint az elmúlt napokban a leggyakrabban idézett médián kívüli forrás volt. Nem csoda, hiszen már napokkal Nagin polgármester hasonló intézkedése előtt kérte a város kiürítését.

A polgármester helyett azonban egyre inkább George W. Bush felelősségét emlegetik, aki sokak szerint késve, és a kellő határozottság nélkül reagált a katasztrófára. Támadják belpolitikáját, Irakkal kapcsolatos döntéseit, és azt hangoztatják, hogy most otthon lenne szükség a külföldön állomásozó csapatokra. A külföldi források szintén más oldalról közelítik meg a témát, és egészen odáig elmennek, hogy az amerikai média sokat köszönhet a hurrikánnak, amely témát, és egyúttal önbizalmat adott a tévétársaságoknak és az írott sajtónak. A BBC News szerint a politikai döntéshozókkal és a nagyvállalatokkal összefonódó, olykor önmagát cenzúrázó média most szabadabban szembehelyezkedhet a kormányzattal, sőt, a háztatásokba eljuttatott katasztrófa fényében nyílt támadásba mehet át. Ez alól maga Bush sem menekülhet meg, aki azért igyekszik a városi és állami szervekre hárítani a felelősséget.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A jelen problémái mellett Katrina a jövőt illetően is jelentős változást hozhat. A Nemzetközi Energia Hivatal sajtóközleményében az egész világra kiterjedő energiaválságot emleget, amely a most kiesett kapacitás következményeként léphet fel. Itt elsősorban az olajtermelés csökkenése jelen gondot, hiszen a Katrina következtében másfél millió hordóval csökkenhet a napi produktum. A hatóságok feltérképezték az olajkitermelő berendezésekben keletkezett károkat: a jelenlegi állapot szerint 21 olajkitermelő platform süllyedt el a Mexikói öbölben, és 20 olajfúró torony rongálódott meg, illetve süllyedt el a tengerben, de még nagyobb baj, hogy hét olajfinomítót is kénytelenek voltak bezárni, azaz a benzin előállítása korlátozott. A fűtőolajat, a kerozint és más olajszármazékokat is ideszámítva naponta kétmillió hordónyi üzemanyag hiányzik.

Claude Mandil igazgató szerint a hurrikán igen súlyosan érintheti az ágazatot és a globális helyzetet, még annak ellenére is, hogy a szervezet 26 tagországa jelentős készleteket dob piacra az elkövetkezendő 30 napban. "Az Egyesült Államok már jelenleg is Európában vásárol üzemanyagot" - jelentette ki Mandil a Die Welt magazinnak adott interjúban. Véleménye szerint az év hátralévő részében gazdasági téren stagnálás várható, amin csak a jövőre meginduló rekonstrukció enyhíthet. Az országok többsége éppen ezért az Öböl-háború óta először nyúl stratégiai olajtartalékaihoz.

Időközben számos nagyvállalat bejelentette, hogy többféle módon igyekeznek segíteni a bajba jutott lakosokon, illetve a mentésen dolgozó szervezeteknek. A Motorola műszaki támogatást és jelentős pénzadományt ígért, ami az eddig leszállított 2500 kommunikációs eszközt egészíti majd ki. Az IBM mintegy egymillió dollár értékben járult hozzá a mentéshez, laptopokat és egyéb müszaki cikkeket szállított a körzetbe, és felajánlotta segítségét a nagyobb hálózatok, adatbázisok átirányításához, illetve az infrastruktúra helyreállításához. A Sony Online Entertainment sajátos módon igyekszik megkönnyíteni a károsultak helyzetét: az érintett területekről származó MMORPG-játékosok számláját addig nem terhelik, amíg a helyzet nem normalizálódik.

Erről azonban egyelőre még nem beszélhetünk, sőt, a "normalizálódás" több hónapig is eltarthat. Ez sem jelent azonban majd vigaszt azoknak, akik hozzátartozóikat, családjukat vesztették el a katasztrófa következétben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #131
    Aziskoláját!;)
    Na akkor kicsit helyesebben:

    A módszer működöképes, ez tény. De pl Európában a tömbszerűen, nemzetekben elhelyezkedő népcsoportok miatt kivitelezhetetlen. Ettől még nem jobb vagy rosszab mint az a "módszer" amit a világ 90%-ában használnak (nemzetállamok ugye).
    Ráadásul a működéshez még egy kritériumot ki kell elégíteni, amellett hogy többé kevésbé diffúzan kell az országhatáron belül a különböző kultúráknak elhejezkedniük, a bevándorló állampolgárnak jogilag/politikailag minden kapcsolatot meg kell szakítania azzal az országgal ahonnan jött.

    Valahogy így.
    A többi szerintem még a hibákkal is értelmezhető azokat nem javítom.
  • NEXUS6 #130
    töbszerűen=tömbszerűen
  • NEXUS6 #129
    Végül is úgy is lehet értelmezni az USA-t, hogy egy olyan állam ami nem követeli meg polgárai kultúrális azonosságát. Egy "módszer" arra, hogyan tartsunk egybe többszáz millió kulturálisan különböző és egymástól ráadásul többé kevésbé elkülönülő embert.

    A módszer működöképes, ez tény. De pl Európában a töbszerűen, nemzetekben elhelyezkedő népsoportok miatt kivitelezhetetlen. Ettől még nem jobb vagy rosszab mint az a "módszer" amit a világ 90%-ában használnak.
    Ráadásul még egy kritériumot ki kell elégíteni az állampolgárságot amellett hogy többé kevésbé diffúzan kell az országhatáron belül a különböző kultúráknak elhejezkedniük. És ez az, hogy a bevándorló állampolgárnak jogilag/politikailag minden kapcsolatot meg kell szakítania azzal az országgal ahonnan jött.
    Amerikába mindenki menekült valahonnan és nincs kettős állampogárság!

    Szerintem a gyökértelenség még ha tudatos is összehasonlíthatatlanul rosszabb mint egy évezredes kultúrális közösségbe való tartozás.

    Az amerikai sztereotípiákban/kulturaszerűségekben van egy nagyon vonzó dolog, a világhoz való pozitív hozzáállás.
    A mai magyar városi kultúra alapvettően pesszimista.
    Találkozz egy két valóban pozitív gondolkodású magyarral, és te is meg fogod találni a gyökereidet!
    Erdély felé még találni ilyeneket.
  • NEXUS6 #128
    "Szerintem attól, hogy valami változik attól még lehet stabil!"
    Ja meg ahogy Zenon mondja, van olyan pillanat amikor a kilőtt nyílvessző nem is halad de nem is áll! Olyan ez mint a zenbuddhisták egykezes tapsának a hangja. Szal okos mondás, jól hangzik, de nem biztos hogy több annál;)

    USA vs Európa: megint általánosítasz! Az USA-nak nevezett állam és az ott levő demokrácia jogfolytonosan valóban vagy 220 éve létezik. De európában Svájc is 700 éve köztársaságként működik!
    Másrészt ha az EUval (mint állammal) akarod összevetni az USA-t, akkor meg megint gondban vagyunk, mert az EU gyakorlatilag pár évtizedes képződmény attól függöen honnan számítod a létét, és mindíg is demokratikus volt. Az olyan dolgokhoz mint fasizmus, nacionalizmus, meg kommunizmus semmi köze!!!!
    Ha általánosan nézed, akkor meg az USA éppen az európai kulturának a gyermeke.
    Az amerikai elnökválasztási rendszer elavult és mára demokratikusnak is csak erős jóindulattal nevezhető. Pl Bush számszerűleg kikapott Gore-tól, csak a hülye rendszer miatt lett végül is ő az elnök.

    "nem voltak olyan elnökeik akiket kitagadnak (igaz, voltak azok között is kevésbé tisztességes emberek, meg pl. rabszolgatartók - de az abban az időben ott nem számított bűnnek), mégsem volt nekik Hitler, Sztálin, stb."
    Anyám, miről beszélsz? (már megbocsáss)
    Amikor náluk rabszolgaság volt akkor elvileg ott már demokrácia volt. Európában akkor ugyan még sok helyen volt jobbágyság, de azért az ipari forradalmon átesett országokban a jobbágyságot is már eltörölték (nem hogy a rabszolgaságot), és egy két polgári forradalmon is már túlvoltak! Szal azért a jobbágyság talán még nagyságrendekkel jobb mint a rabszolgaság!!!!
    Az hogy voltak olyan őrültek mint Hitler, Napoleon, Sztálin, nem azt jelenti hogy akor most meg kell bélyegezni az összes (ráadásul egymástól független) európai nemzetet!!!
    Az hogy az USA mint állam vállaja a jogfojtonosságot egy rabszolgatartó elnyomó rezsimmel az inkább ciki, mint dícséretes dolog.
    Csak azért teszik mert ha nem vállalnák akkor 100 évvel még rövidebb lenne a történelmük!

    Szerintem akkor sincs egységes amerikai kultúra! Persze van egy elterjedt középosztálybeli életforma, meg (majdnem) mindenki tud angolul. De ez még mindíg rengeteg embernek nem anyanyelve. Márpedig nincs kimondva, hogy az akinek az anynanyelve angol, meg aki amerikában született illetve egyéb, kultúrális jellemzőkkel bír, (a méridzsént tanulta ovodában mondókának stb) az az amerika, a többi csak USA állampolgár, Nincs ilyen, figyeld meg még a Svájcinégerből is elnök lesz a végén.
    Ha viszont egy magát magyarnak nevező ember nem tudja a bocibocitarkát az NEM magyar!!!!!!!!!
    Asszem érthető mire gondolok.
  • BlackRose #127
    Persze az is igaz, hogy Thomas Jefferson meg Ben Franklin egy buta hülyének tartaná Busht :))) de a borzaszó a dologban, hogy tök igazuk lenne.
  • BlackRose #126
    Ja és pl. magam sem tudok azonosulni most 32 évessen pl. a 22 éves jómagammal, sőt valszeg egy félhülye buta embernek tartanám magam (pedig nem voltam az, mert egész életemben azt mondták a tanárok, hogy néhány évvel a kortársaim előtt vagyok), de ez semmit sem változtat, mert nagyon sok mindennel amit akkor gondoltam most semmiképpen sem értek egyet. Ez nem köpönyegforgatás, hanem fejlődés, tanulás, azok az emberek akik egy pontban (és ez minnél korábbi pont annál rosszabb) lezárják a dolgokat, nem változtatnak álláspontjaikon azok életreszóló buta emberek maradnak. Én nem érzem magam jól ha a nap végén nem tudom leszögezni, hogy valami újjat tanultam ami esetleg jobban érthetőve tette a dolgokat és ez sokszor kihat az ember álláspontjára sokszor csak egy picit, de lépésről lépésre idő multán akár drasztikus is lehet a különbség. Az USA is ezt teszi, hibázik? Ó még mennyit (de ki nem?), de ezeken a hibákon próbál tanulni, csiszolni változtatni... ez az ami töretlen stabilitást és fejlődést eredményez. Albert Einstein egyszer azt mondta "Fontos nem megálni a kérdésekkel..." Én meg hozzáadom: "The important thing is the END OF THE DAY", a válasz pozitív ha a Carpe Diem megvan.
  • BlackRose #125
    Szerintem attól, hogy valami változik attól még lehet stabil! Teljessen normális, hogy egy mai kormány nem tudja magát azonosítani egésszében egy 150-200 évvel ezelőtti kormánnyal (az volna a baj ha tudná). Én az USA stabilitását főkép abban látom, hogy 220 éve töretlen jogrend (alkotmány, törvények) van fenn, amely töretlenül fejlődött, csiszolodott, de sohasem lett szétrugva. Stabilitás abban van, hogy 220 éve megvan az alkotményos rend még olyan körülmények között is, amikor pl. az ország egyik felében még vadnyugat volt. Ez Európában nincs, itt volt egy arisztokrata rendszer, aztán nacionalizmus-fasizmus, aztán kommunizmus vagy ráerőszakolt amerikai kapitalizmus már attól függ hol, most meg szocializmus... gondolom érted mire gondolok, olyan dolgok amiért az emberek éltek haltak napok alatt felborúltak és ez is az Európai kultúra része. Az USA-ban egy töretlen elnökválasztási, kormányzási és parlamenti rendszer van már 220 éve, nem voltak időelőtti választások (mint pl. most Németországban), nem voltak olyan elnökeik akiket kitagadnak (igaz, voltak azok között is kevésbé tisztességes emberek, meg pl. rabszolgatartók - de az abban az időben ott nem számított bűnnek), mégsem volt nekik Hitler, Sztálin, stb.
    Az USA kultúra meg öszetett dolog, éppen úgy mint az Európai, sok nép kulturája keveredett, valami megmaradt, valami elveszett, valami csak bizonyos nemzetcsoportok között maradt meg, az elmúlt 50 évben pedig a nagy keveredés kialakított egy olyan réteget amely nem tud más nemzethez vagy kultúrához tartozni, csak Amerikaihoz, mert mondjuk rá ahány nagyszülője annyi nemzetből való és ezek már nem tudnak azonosulni senkivel, csak az Amerikai általános kultúrával, amely nagyobb részét az Angolszász és Ír kultúrából örökölte. Itt most az a kérdés merül fel, hogy vajon egy nemzetet a kultúrája a nyelve vagy a genetikai hovatartozása határozza meg. Mert ha valaki genetikailag pl. nem tiszta magyar (pl. én "tiszta" magyar vagyok, de vannak a távoli őseim között (500 évvel ezelőtt) cseh származásúak meg (100 éve) német meg kitudja mi még), de ez jellemző majdnem minden magyar emberre, sokban van egy pici szláv vagy német, sőt még török is... na most akkor ezek magyarok vagy sem? Viszont lehet, hogy valaki tiszta magyar (ha ilyen egyáltalán létezik), de nem tud magyarul nem ismeri a magyar kultúrát stb. ez szerintem nem is magyar. De lehet, hogy valaki jócskán német (pl. feltételezem Baumgartner Zsolt, bár a neve ezt mondja) de magyar az anyanyelve, tud magyarul, a magyar kultúra része, na ez inkább magyar mint Liszt Ferenc, mondom SZERINTEM.
  • NEXUS6 #124
    Az utolsó mondatokkal tökre egyetértek, szerintem is az ember minden helyzetben találja meg azt a választ, álláspontot, ami a saját identitásából következik, és ne birkamód álljon egy jelkép mögé.
    Ez modjuk persze soxor köpönyegforgatásnak tűnik.

    Másrészt amit az elején írtál azt tök máshogy gondolom;)
    USA és a stabilitás, hát izé....
    Az USA/az amerikaiak(?) identitása az utóbbi 220 évben tökre átalakult, te el tudod képzelni, hogy a számunkra szélsőségesen konzervatív Bush azonosulni tudna pl a 150 évvel ezelötti rabszolgataltó rasszista fehér szélsőségesen vallásos az asszonyokat a politikából kiszorító egyesült államok vezetésével?
    Persze, jelképekben! Alkotmány Zászló címer stb.
    Aztán annyi.

    Nem mondanám, hogy nincs amerikai kultúra, de ez már nem csak az angolszász fehér identitásban gyökeredzik. A hűvós angol identitáshoz jött egy kicsit tüzesebb ír keleteurópai, sokkal tüzesebb déleurópai olasz spanyol, és aztán az afrioamerikaiak. Ha ez szerinted egységes kultúrát alkot akkor az én szemembe elég furcsa elképzeléseid vannak a kultúráról.
    Amerikainak lenni nem belső azonosulás kérdése, hanem papír kérdése.

    Liszt Ferenc magyar volt pedig nem tudott magyarul sem. Viszont te bármennyire is azonosulsz egy általad elképzelt amerikai ideáltipiussal, mindíg is egyszemélyes közösséget fogsz alkotni! Bármit csinálsz, ha nem kapsz hívatalos papírt te nem tudsz kultúrálisan amerikaivá válni!

    Ehhez képest hány európai nemzet van ami más országok fennhatósága alattt élt sínylősött évszázadokig. Aztán egyszercsak létrehoztak egy nemzetállamot.
    Te eltudod képzelni ugyan ezt Amerika esetében? Ha veszélyesen meggyengül, megszűnik a szövetségi kormányzat akkor az amerikai álom szetefoszlik, évszázados "stabilitás" ide vagy oda!!!

    A "népek nagy olvasztótégelye" csak addig használható amíg arany csöpög ki belőle, ha ez elfogy akkor csak salak marad!
  • BlackRose #123
    "Szerintem talán azt még el lehet mondani, hogy az európai kultúrák zártabbak kevésbé profitorientáltak viszont máshogy sokkal stabilabbak, szolidárisabbak."

    na ha a többivel részben egyerértek, ez szerintem nem áll (kivéve esetleg a profitorientáltság és a bezártság), az USA 220 éves stabilitása ezt az állítást szerintem elveti, sőt az Európa-i kultúrák szerintem specifikussak a következő dologban, ugyanúgy mint az USA az Európaiak is jócskán felülértékelik kultúrájukat és alulértékelik a másikét, sőt nem is becsülik, ezért van az, hogy az utolsó 60 évet leszámítva Európa egész történelmében egymásközött háborúztak, eközben megjegyezném azt a tényt, hogy legtöbb Európai kultúra (a Görög és a Kelták nem tartoznak ide) annyira rövidkeletű, hogy még sajátos írásmódot sem tudott kifejleszteni ellentétben pl. az ázsiai kultúrákkal amelyek mind egy szálíg külön írásmoddal dicsekedhetnek. Tehát van egy Európai kultura amely 70-80% teljessen osztott, egymástól ellesett, ellopott vagy egymásra ráerőszakolt (megszállások stb. útján) amely felsőbbrendűnek és stabilnak tartja magát. Ez ugyanolyan mint az USA kultúra is, csak ezt az Európaiak nem akarják belátni. Ugyanakkor ez az Európai kultúra évszázadokon keresztül alárendelte más népek kultúráját sokszor erőszakos úton. Most is egy hasonló folyamat uralkodik Európában, míg pl. az Európaiak elfogadják, hogy termékeiket kiszállítság szerte a világon, különböző előirásokkal korlátozzák vagy megakadályozzák annak a behozatalát. Míg pl. maguk a Magyarországiak szívessen mennek és válalnak munkát Németországban és másik EU országokban, addig 12 tűzfalat állítanak fel a saját nemzetükhöz tartozó határon túli Magyarok elé, hogy azok Magyarországon dolgozhassanak, míg kérvényt írnak az USA-nak, hogy vízum nélkül utazhassanak oda, addig vizumszerzési gátakat vezetnek be a nemzet kinnrekedt részének... Na de ne soroljam, ez így van sok más Európai országban is. Nehezen fogadják el az emberek a nyitottságot, a globális értékeket. Pedig ez mostmár elkerülhetetlen dolog, a jelenlegi gazdasági és technológiai fejlődés ledőlt minden mesterséges falat, és akik a nyitott Világra készülnek és arra alkalmazkodnak azok jó fognak járni, viszont akik bezárkoznak és nem akarják elfogadni, hogy mindenekelőtt emberek vagyunk, nem pedig amerikaiak, magyarok vagy oroszok, azok nagyon nagy bajba lesznek. Az USA valahogy sokkal nyitotabb és éppen ez adja meg neki a stabilitást, most már két komoly vizsgán estek át, 9/11 és most New Orleans, lehet, hogy nem kitűnő eredménnyel, de most már látszik, hogy ez is csak minimális hatással lesz az USA és a Világ gazdaságára (persze nem kell elfelejteni, hogy pl. az EU is meg Japán is segített az olajtartalékokkal). A kérdés mi lenne ha az EU-t egy ilyen kaliberű csapás érné (pl. 30% energiaforrás puff) azt hiszem sokkal kevésbé vagyunk felkészülve.
    Velem álltalában az a baj (mások szemszögéből), hogy sohasem tartozok egy táborba sem, sem párt, sem irányzat semmi, mindég próbálom levonni mi a jó valamiben és ezt használni, ami pedig szerintem rosz azt elvetni... akkor több dolgot kreatívan kombinálni... az Angolszász versenyalapú gazdasági modelt tartom a legjobbnak, de a szocializmusból is odaraknák valamit meg kidobnák belőlle egynéhány dolgot... ugyanúgy nállam a Windows és a Linux meg a többi UNIX is jóbarát. Persze ezért sokszor mindkét tábor ellenségnek tekint, pedig nem vagyok az, csak akarom megbékélni őket, megmutatni nekik, hogy közössen többre és jobbra képessek, és, hogy az a sok negatív energia amit egymás ellen elhasználnak sokkal jobban kihasznállható. Örülök neki, hogy vannak itt az SG-n hozzád hasonlóak akikkel konstruktívan lehet beszélgetni.
    Különben OK, remélem mindketten tanultunk valamit a véleménycseréből, meg mások is akik olvasták.
  • NEXUS6 #122
    Nos, én megint csak nem feltétlenül sarkítanám le ennyire a dolgokat, hogy na ez az "amerikai ember típus", ez a "szocialista embertípus", ez meg az "emurópai embertípus" stb. (A szocialista propagandában volt ugye valami ilyesmi)

    Viszont!
    Még is amiről írsz szerintem az megint csak nagyon fontos dolog, az ugye ami az egész mögött van!!!
    Ez egy olyan dolog amiről manapság semmilyen híradás nem szól, az üzletről/társadalomról szóló irásokban a fizikai anyagi egyéb látványos tényezők háttérbe szorítják, és szinte csak saját tapasztalatból lehet róla valamit megtudni.

    Ezt a dolgot amiről beszélek Fukujama egyik könyvében TÁRSADALMI TŐKÉNEK nevezi. Most nem emlékszem hogy egyáltalán ad-e valami definiciót hozzá, minden esetre úgy lehet megfogalmazni, hogy az emberi kapcsolatoknak a termelésben megjelenő tényezője. Fontos része egy fajta bizalom és megbízhatóság.
    Erre feltétlenül hatással van a környezetnek, a közösségeknek, kapcsolatoknak egyfajta állandósága
    tervezhetősége, de fontosak a történelmi, kultúrális hagyományok is.

    Szal én nem feltétlenül értek egyet azzal amit írsz, hogy bezzeg az amereikaiaknál ez mennyivel magasabb szintű meg ilyenek.
    Igen bizonyos Amerikában élő közösségeknél ez átlag feletti máshol átlag alatti. Azoknál akik ez etlag feletti azok esetleg még hasznot is tudnak belőle húzni, de egy esetlegesen összeverődött illegális bevándorlókból álló házépítő brigádra ez kevésbé jellemző! Pedig az is Amerika!

    Szerintem talán azt még el lehet mondani, hogy az európai kultúrák zártabbak kevésbé profitorientáltak viszont máshogy sokkal stabilabbak, szolidárisabbak.
    Lehet hogy nem ezt tapasztaltad, de szerintem az hogy az álamok ilyen élősködő módon rá tudnak telepedni az emberek életére és a közösségek még sem estek széjjel még is ezt bizonyítja.
    Az európai közösségi kohéziós erők lehet hogy nem olyan elegánsak, sokkal kevésbé racionálisak, sokkal több közük van egyfajta nem feltétlenül pozitív zsigeri indulatokhoz, viszont évszázadok alat fejlődtek ki és nem csak a kapitalizmuson belül működnek.

    Nem tudom megindokolni miért, de vagy egy olyan érzésem, hogy ahogy a Szovjetunió léte összekapcsolódik a szocializmussal, úgy a USA-é is azzal a fajta demokrácival, ami most ott van. Ha ez megváltozik, akkkor talán sokkal könnyebben széteshet ez az államalakulat, mint az amúgy vérszegénynek ítélt EU!
    Nincs Birodalmi Egyesült Államok!