Berta Sándor

Az esőzés az internetet és a mobilhálózatokat is érinti

Nyugat-Ausztriában és Bajorországban is komoly gondokat okoztak az elmúlt napok heves esőzései. Az ítéletidő miatt nem csak az utak és a vasutak váltak járhatatlanná, hanem több régióban akadozik az internet- és a mobiltelefon-kapcsolat is.

A probléma különösen a mentésekhez kivonuló tűzoltók, mentők, rendőrök és a katasztrófavédelmi szakemberek munkáját hátráltatja. Egy földcsuszamlás Tirolban teljesen megsemmisítette a Telekom Austria mind a két, Arlberg felett átívelő fő vezetékét. Ennek következtében Arlberg tartományban, valamint az Ausztria és Svájc között található Liechtensteini Nagyhercegségben elnémultak a mobiltelefonok. Ezenkívül a TA vezetékes internethozzáféréssel és telefon-előfizetéssel rendelkező ügyfelei sem tudnak internetezni és telefonálni.

Vorarlberg tartomány egyes részein szintén kaotikus a helyzet, jelenleg használhatatlan a rendőrség világháló-alapú belső kommunikációs rendszere. Noha az osztrák szakemberek megkezdték a hibák kijavítását, ám a munkát hátráltatja a változékony időjárás, a heves esőzések, a nagy sár és a földcsuszamlások veszélye. Ennek ellenére Martin Bredl, a Telekom Austria szóvivője szerint még a mai napon helyreállhat minden vezetékes és hálózati kapcsolat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Képek a szikszói áradásról - klikk a nagyobb változathoz

A gyors munka ellenére az érintett területeken élőknek még napokig kell számolniuk kisebb-nagyobb fennakadásokkal és üzemszünetekkel. Ráadásul a kialakult helyzetet nehezíti, hogy túlterheltté váltak a mobiltelefon-hálózatok is. A Vorarlberg.orf.at híroldal információi szerint az érintett területeken a kommunikáció egyedül a vezeték nélküli technológiák segítségével lehetséges. Az áramszünetek miatt számos helyen gyakorlatilag megszűnt az elektronikus pénzkifizetés is. A legtöbb bankautomatából egyszerre legfeljebb 43 eurót lehet felvenni.

Az ítéletidő miatt számos weboldal elérhetetlenné vált, illetve ha működnek is, nem lehet őket frissíteni. Ilyen helyzetbe került például az Osztrák Vasúttársaság, az ÖBB online portálja is.

Bajorország egyes régióban szintén hasonló a helyzet. Az érintett területek közé tartozik például a népszerű síparadicsom és a turisták egyik kedvenc célpontja, Garmisch-Partenkirchen és Kempten is. A helyi internetes és telefonhálózatokban bekövetkező komolyabb fennakadásokról azonban egyelőre még nem érkeztek jelentések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jefferson83 #7
    Erról az jut eszembe amikor az egyik illetékes nyilatkozott a tv-ben: "Felkészültünk a télre,de hóra nem számítottunk." No comment.
  • rhonkhan #6
    én Bp-n élek, és nem túl elképzelhető, a duna nem képes ennyire megáradni, a talajvíz, pedig nem ölt ekkora méreteket, de ha a gellérthegy vízalő kerül, akkor még mindig nincs félni, valóm :D, mert annál magasabb helyen élek :D HAHA
  • Botond #5
    Legkomolyabb,hogy az első hó milyen fennakadást okoz Pesten.Mindig meglepetésszerűen jön.Tudod tél van a fene se számít még hóra is.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    Szép szép, de mért várják meg, hogy minden évben víz legyen ott?
  • mousee #3
    hát, én ma mentem szülinapi bulira zenélni, és a 69es villamos megállt, mert az 1ik híd alatt állt a víz... a busz is alig bírt csak átmenni... Komoly volt...haverommal előkaptuk a gitárokat, és marhultunk....aztán átszálltunk 1 buszra miután bemondták, hogy a villamos nem megy tovább... Szép kis víz volt ott...
  • Sliders #2
    arra vagyok kiváncsi h budapesten mikor fog egy hajó végig menni az Erzsébet krt-n ugy mint a Holnaputánban :D
  • akyyy #1
    jók a képek