Berta Sándor

Egyre sikeresebb a katasztrófák számítógépes szimulálása

A világon napjainkban számos kutatócsoport dolgozik olyan szimulációs projekteken, amelyeknek a célja a természeti katasztrófák kialakulásának és lefolyásának a modellezése, hogy ezek a folyamatok megérthetőek és előrejelezhetőek legyenek.

A kutatók között jelentős számú osztrák szakember van, akiknek a munkáját már eddig is számos elismeréssel illették. A Bécsi Virtuális Valóság és Megjelenítés Kutatóközpont (VRVis) munkatársai például legutóbb az Isabell nevű hurrikán mozgásának és viselkedésének szimulációjáért az első helyet szerezték meg egy egyesült államokbeli nemzetközi konferencián. A forgószelek számítógépes megjelenítésére kiírt versenyt az évről-évre megrendezett IEEE Visualization Conference szervezői hirdették meg.


Hurrikán a valóságban

A verseny célja az volt, hogy a kutatók egy forgószél számos lehetséges viselkedési és fejlődési irányát úgy mutassák be, hogy az bárki számára könnyen érthető és követhető legyen. A vihar szimulációs adatai képezték a projekt alapját. Az első helyezést elért osztrák csapat tagjainak sikerült a lehető legélethűbben ábrázolniuk egy vihar kifejlődését, különös tekintettel az áramlási irányaira, a sebességére, a hőmérsékletére, a nyomásértékekre és a geográfiai kiterjedésére. Aminek köszönhetően végül az elkészült szimuláció első helyezést ért el, az nem más, mint hogy az egész program elfér és futtatható egy hagyományos számítógépen és az összes információ ráfér egy 60 GB-os merevlemezre. Az érdeklődőknek lehetősége nyílt arra is, hogy a szimulációnak köszönhetően egy virtuális sétát tehessenek a vihar belsejébe.

A Grazi Műszaki Egyetem kutatóinak mindeközben sikerült elkészíteniük egy olyan szimulációs programot, amely képes többek között alagúttüzek modellezésére. A szoftver megalkotására a Virtualfires vagyis Virtuális tüzek nevű európai uniós projekt keretében került sor. Az osztrák egyetem a projekt koordinálását végezte, míg a többi nyolc, európai uniós országból származó partner főleg a gyakorlati megvalósításon fáradozott. A programot az Európai Unió kétmillió euróval támogatta, míg a stockholmi Királyi Műszaki Főiskola Európa egyik leggyorsabb számítógépét bocsátotta a kutatók rendelkezésére.

Klikk ide! Klikk ide!
És a számítógép képernyőjén - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Gernot Beer projektkoordinátor szerint a szimuláció megtekintőjének könnyen az az érzése támad, hogy ő is ott van az alagútban. A program élethűen képes visszaadni egy alagúttűz esetén lejátszódó folyamatokat, így például a tűz és a füst terjedését, a hőmérséklet-emelkedést, a nyomáscsökkenést.

A szakemberek két prototípust fejlesztettek ki. Az egyik alkalmazásban - amely egy átlagos PC-n is futtatható - a felhasználó képes mozogni a virtuális térben, ám nem tud változtatni a környezeten. A másik programban már lehetőség van arra, hogy például be- vagy kikapcsoljuk az alagút szellőzőrendszerét és mi irányítsuk a tűzoltó-berendezéseket. Ennek a prototípusnak a működésre bírásához azonban már egy "szuperkomputer" kell. A virtuális tér megjelenítése kivetítőkön keresztül akár hat falra is lehetséges, így valóban élethű élményt nyújt a szimulátor.

Kapcsolodó letöltés:
  • Egy hurrikán elemzése a SimVis rendszerrel (640x480, 20 MB, DivX formátum)
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Tetsuo #14
      htx!
    • Cat #13
      lehet szerkeszteni, VIPeknek
    • Tetsuo #12
      Fasza hogy nem lehet szerkeszteni..
      Hozzáteszem hogy Amerika nem annyira hibás ebben az esetben hiszen erre van igény, Hollywood télleg egy gyár (felmérik a piacot s gyártják a terméket) jó pénzért.
    • Tetsuo #11
      A tíz évet erős felindultságomban írtam. Jött ki néhány jó film: pl A.I. (bár a középső robotüldözős rész elég gyenge lett) amúgy dramaturgiailag meg forgatókönyvileg naon ott van. Asztán a Blöff is naon jó (de sajna A ravasz az agyra nagyon hasonlít stílusban, vígjátékelemekben).
      Tarantinoban és Richieben is leginkább azt nem bírom hogy a filmjeik csattanója ugyanaz: külön szálak, nagy kalamajka, mókás nem reális történet, a legnagyobb kalamajka közepén mindenki kinyír mindenkit persze a szimpatikus főhős(pár egyik fele) életben marad s új életed kezdhet.. (ezeket leszámítva kész kabaré mind1ik!)
      A tíz éven bellül van még Az elveszett gyerekek városa (sok embernek nem teccik de majdnem tökéletes alkotás).
      Kellemes volt még a Gladiátor (a sok baki & a kissé hollywoodi történet ellenére és R.Crowe gyenge játéka miatt bár szvsz nem volt az olyan gyenge!)
      A csodálatos elmében már jobban játszott de sokan itt utálták meg Crowe-ot (én spec nem igazán kedvelem a drámákat de ez a legjobbak között van, nem úgy mint a Jó Will Hunting (az egy kalap szar volt színészileg, forgatókönyvileg..)
      Aztán vannak jó japán filmek is (pl Takeshi filmek) néhány anime (nem a Chihiro és nem a nálunk játszott sorozatok).
      Ami nagyon kiakaszt az a sok elcseszett film, ami 'lehetett volna jobb ha..' katekória.
      Pl Jet Li a világ legjobb wu-shu művésze (legalábbis szólóban), vele miért csak ilyen gagyi ócska 'C'-kat akciófilmeket csinálnak?? (Az egyetetlen és a többiek)
      Sztán a Tigris & Sárkány amiben Chow Yun Fat játszott, annak ellenére hogy 4 Oscart kapott rohadtul béna film volt történetileg, színészileg.. csupán egzotikum volt az amcsiknak és talán szánalom is lehetett benne de lehet hogy a többi nevezett sokkal xarabb volt..
      A Holnapután pedig hemzsegett a hollywoodi kliséktől az egy szálú primitív történet pedig logikátlan volt (a fickó 3 társa halála árán elmegy a fiához 'kiszabadítani' ahol csak akadék hiszen ő is zabálja a tartalékukat és együtt várják a mentőheliket). A kezdődő-szerelmi jeleneteket kritikán alul játszották.
      Az éghajlati hatások télleg ilyasféleképpen is lejátszódhatnak csak sokkal lassabban (miért nem lehetett úgy +csinálni?), a képi hatások ill az effekt (hiszen az operatőr a nagy technikájával kicsit átlag alatti volt) jól kivitelezettek voltak de ez nem lehet egy film szepontjából elsődleges mert az effektek idővel elavulnak és akkor a film nem ér egy kalap.. sem, és hangsúlyozom h itt csak jó volt és nem kíváló (mint pl anno a T2-ben -ma már az is egyszerűnek tűnik sok helyen de a történet megmenti.. viszont az első rész hangulata mindíg megmarad..)
      Jah szal ennyi az egész film alatt rém primiíven szájbarágósan történt minden semmi bonyodalom ilyesmi a forg író, a rendező, az operatőr mind az effektekre és a népszerű témára támaszkodott, egyik sem teljesített tökéletesen..
      kb 100 amcsi mozifilmből 1 nézhető.
      A spanyol filmek között is vannak nagyon jók (tipikus "művészfilmek").
      A Luc Bessonról meg annyit hogy megfertőzte California álomgyára.. anno A Nagy Kékség egy példaértékű tökéletes műalkotás volt, ma meg..
      Állítólag Indiában készül a legtöbb film évente, ott is lehet h volt jó film nemtom.
      Ennyi.. Manapság szvsz a legtöbb mozifilmre igaz amit a Holnaputánra írtam.. ez Amerika!
    • Csaba #10
      Ez azért erős túlzás. Jött biz az, csak észre kell venni:-)
      Amúgy melyik film volt az, amelyik 10 éve jött ki, és neked tetszett?
    • Tetsuo #9
      Jah bocs nem láttam a többit (ma néztem a Falut.. hát az is iszonyú xar film.. 10 éve nem jött ki jó film )
    • Piscator #8
      Ült a közelemben egy bajszos krapek, az hogy nézett körbe kétségbeesetten, mikor jöttek a forgószelek :)
    • Piscator #7
      Viszont van realitása, az eltúlzott, felgyorsított folyamatábrázolás ellenére, amivel valamennyire tud hatni a fogékony nézőkre.
      Ez kell a népnek, ám ezzel nem támogatom a hatásvadász, szakszerűtlen alkotásokat.

      végre virusírás helyett jóra használják a gépeket.
    • Mice #6
      királynak nem tartom, de azért a legsilányabb enhyén szólva erős lehúzás

      amit lehet szerintem úgy ahogy beleraktak
    • Mice #5
      miért te cicomáztad volna?

      ha a sztorit csinálták volna szinesebbre az eseményekre jutott v kevesebb idő

      ha a sztori érzelgősségéből vettek v vissza akkor meg dokufilm lett v amit senki sem nézett v meg

      szerintem a jégdarabok a fejre
      a farkasok
      a potyogó heli
      a megfagyott hajó és az "okos" rendőr (mellesleg én se biztos h hallgattam v a srácra)

      csinálj jobbat...
      ha meglesz ingyen reklámozom neked :)