Hunter

Kitombolta magát a Katrina

Hétfőn végig vonult a Katrina hurrikán New Orleanson, majd folytatta útját a szárazföld belseje felé, Alabama irányába, intenzitása azonban csökkent.

A miami központú Nemzeti Hurrikán Központ csupán egyes kategóriájú viharként értékelte az ötös Saffir-Simpson hurrikánerősségi skálán. A viharos szél New Orleans északkeleti részénél óránkénti 155, majd 100 kilométeresre csökkent, az alacsonyan fekvő városon azonban kegyetlenül végigsöpört. A jelentések szerint tegnap délután és éjszaka az elmúlt félévszázad leghevesebb hurrikán csapása zajlott le a Mexikói-öböl északi részén. Hétfőn 1,8 méter magasan állt a víz és több területen a szivattyúk nem bírták az igénybevételt, nyilatkozott Ray Nagin polgármester a CNN-nek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A heves vihar - ami ereje teljében óránkénti 240 kilométeres széllökésekkel csapott le - hétfő reggel már áthaladt Louisiana állam déli részén és a Mexikói-öböl partvidékén. A helyi televízió beszámolt egy külvárosi apartman épületegyüttes összeomlásáról is, a sérültek számáról azonban nem érkezett híradás. A parton lakók a házak tetejére menekültek a növekvő ár és a hurrikán által keltett hatalmas hullámok elől. Számos partmenti házban a kikötött, majd a szél hatására elszabadult csónakok okoztak súlyos károkat.

A hurrikán 300 000 embert hagyott áram nélkül Dél-Louisianában, míg Louisiana, Mississippi és Alabama államban 1,3 millió otthonban és munkahelyen szakadt meg az áramszolgáltatás. Több százezren hagyták el New Orleanst az evakuálási utasítás hatására, mivel kezdetben úgy tűnt, hogy a várost telibe kapja, és ezáltal katasztrofális csapást mér rá a Katrina. A vihar ötös erősségű szörnyként érkezett, azonban hamar négyesre mérséklődött, valamint némileg el is kanyarodott, azonban így is tetemes károkat okozott. Sajnos voltak, akik figyelmen kívül hagyták a felszólítást. A hatóságok szerint közülük sokan odaveszhettek az árban, mivel a mentőalakulatok a legtöbb helyre nem tudtak bejutni a magas vízállás miatt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kora reggel a város már áram nélkül volt, ami főként azokat sújtott, akik a Superdome sportarénában kerestek menedéket, amit a hatóságok külön erre a célra jelöltek ki. A Katrina vad szelei darabokra tépték a csarnok tetőszerkezetét, amit közel 10 000 összesereglett lakos figyelhetett remegve az arénából, melybe később a víz is elkezdett beszivárogni. A New Orleans-i korházak vészforgatókönyveket dolgoztak ki, hogy betegeiket és az ott dolgozókat kimenekítsék az alsó szintekről. A közeli olajfinomítók mindössze minimális károkról számoltak be, ezért a hétfő délutánra 70 dolláros magasságba szökő hordónkénti olajár némileg visszább esett.

A Katrina a 11 olyan csendes-óceáni vihar az idén, amelynek nevet adtak. Becslések szerint a hurrikán 10-25 milliárd dollár kárt okozott. Amennyiben a valós adat eléri a 25 milliárdos értéket, akkor Katrina magáénak mondhatja a legköltségesebb amerikai hurrikán címet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #49
    "vagy amikor az üzem inkább kifizeti a büntetést, a helyett, hogy szűrőt rakna a kéményre; stb..."
    Az igy befolyt osszegeket pedig pl autopalya epitesre hasznositjak - ujabb erdoirtasi projektek kisereteben, - ami jotekonyan erinti a koolaj-kitermelest... stb.
  • Cat #48
    o, nem a szén felhozatalával van baj, hanem hogy a szénnel történő energiatermelés borzasztó sok széndioxidot termel, és ez a kyotói egyezmény árnyékában nem nyerő dolog.
    Egyébként tényleg rengeteg szén van, olcsó is felhozni, ráadásul ugytudom 50-60 dolláros olajár felett megéri már olajjá alakítani - ugyanis ezt is lehet!
  • Dj Faustus #47
    Kedves Mice!
    Olvasd el 2005. aug. 30. 18:35 (#16) hozzászólásomat, melyből kiderűl, hogy 2005. aug. 30. 13:31-kor (#8) MÉG egyezett a két kép (melyet más is észrevett lásd a #3-as bejegyzést), és addigra kijavították (amit ezúton köszönök a szerkesztőknek) az egyezést.

    Egyszóval a hibát javították, erről a részről a témát lezártnak tekintem.

    "A mai technika az energia hatásfok-kutatás modellezésében szerintem jó úton halad, legyünk egy kicsit optimisták, talán ez a megoldás."
    Talán az emberek HOZZÁÁLLÁSÁN is változtatni kéne - lásd mikor egy autóban egy ember űl (közben otthon a másik kocsival a család másik tagja hasonló irányba megy); vagy amikor az üzem inkább kifizeti a büntetést, a helyett, hogy szűrőt rakna a kéményre; stb...
  • Horváth János #46
    Kissé eltúloztam a kijelentéseimet, persze van még szén, de ennek felhozatala és hasznosítása rengeteg másodlagos emberi, gépi energiát emészt fel.Jelenleg Kina szenved a sok bányakatasztrófáktól, a másik megjegyzésem a szél-nap-vízi erőművek megvalósítása.. ; nyílvánvaló hogy a jövő az elektromos motoroké,amiket csak vezetékes áramellátással, vagy magavihető üzemanyagcellákkal lehetne használni.
    És megint itt van a villanymotorok lelkének anyagprobléja, a -RÉZ - ( lehet hogy lenne más vezető, "szupravezető" anyag, ez legyen a mai tudósok feladata.)Argentína, Chile adná a réz nagyobbik részét ha még lenne elég.Persze van még belőle a földön, csak ki kell bányászni,== ERDŐÍRTÁS NÉLKÜL!! ==
    A mai technika az energia hatásfok-kutatás modellezésében szerintem jó úton halad, legyünk egy kicsit optimisták, talán ez a megoldás.
  • BiroAndras #45
    "A szén már kifogyott"

    Én úgy tudom, hogy még 100-200 évre elég. És van még földgáz is.

    "az olaj még kb.10-20 évig éli világát, és utána mi marad?"

    Maradnak az elektromos és üzemanyagcellás autók. Meg addig is terjedni fognak a hibrid megoldások.
  • BiroAndras #44
    http://eyeball-series.org/kat01/katrina-01.htm
  • Cat #43
    igen, mi baj vele?
    irtam hogy afrikától indul, végigmegy az egyenlítőn, és északnyugatra megy felfelé
  • irkab1rka #42
    Gondolom nem néztél körül CNN-en, hogy pontosan mi is történik ott most. Szvsz akibe szorult egy csöpp inteligencia, az nem viccelődik 1000 ember halálán és 60k ember nyomorúságán. Persze nem akarlak befolyásolni, csak ajánlok egy linket ok?
    cnn.com
    Menj a videókhoz, és nézd meg, hogy mi történik másokkal, akik kicsit máshol laknak.
  • Mice #41
    most én vok vak vagy csak az én monitoromon van ÉNY-abbra a hurrikán a másodikon?
  • Mice #40
    "akkor Katrina magáénak mondhatja a legköltségesebb amerikai hurrikán címet." ahaaaa aztám meg még majd áfát igényel vissza a bush bácsi...