JohnnyCage

Tájfun miatt állnak a gyártósorok Tajvanban

A Sinlaku tájfun, amely egy hete tűnt fel a meteorológiai felvételeken, péntek délben már Tajvan északi határait döngette. Az ország legnagyobb részén ideiglenesen leállt az élet: Az iskolák bezártak, a gyárak leálltak.

Helyi idő szerint péntek délben a Sinalaku tájfun mintegy 360 kilométerre volt, északkeleti irányban Tajvan fővárosától, Tajpejtől. A forgószél magja 11 km/óra sebességgel halad nyugati irányban, és holnap délre 110 km-re közelíti meg Tajpejt.

A Sinlaku várhatóan nem halad át a tajvani fővároson, hanem nyugati irányban Kína felé tart. A jelenlegi sebességgel 48 óra múlva éri el Kína keleti határát.

A legtöbb iroda, iskola, közintézmény, és bolt bezárt Tajvan északi, illetve északkeleti területein, valamint leállt a légi- és vasúti közlekedés, de a tájfun számos IT cég gyártásában is fennakadást okoz. A kieső gyártási idő várhatóan azonban nem fog számottevő hatást gyakorolni a számítástechnikai eszközök árára, illetve elérhetőségére.

A közepes erősségű tájfun hetes erősségű szelet (>54 km/ó) eredményez 300 km sugarú körzetben, amelyből a központi, 100 km-es sugarú körön belül átlagosan tizes erősségű, 90 - 100 km/ó sebességű szélvihar várható. A legnagyobb szélsebesség 144 km/ó lehet akár 180 km/ó sebességű lökésekkel.

Tajvan számára a forgószél leginkább az elvonulás után várható esőzések, és abból kialakuló árvizek által jelent komoly veszélyt. A tajpeji mélygarázsokból a nagymennyiségű csapadékra felkészülve elvitték az autókat.

A Nari tájfun tavaly ilyenkor óriási árvizet okozott Tajvanban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!