Gyurkity Péter

Híznak a számítástechnikai készletek, csökkenhetnek az árak

A pandémia kezdetén látott szintet már több területen elértük, így jöhet a komoly fordulat.

Még január közepén számoltunk be arról, hogy egyes jelek szerint enyhülni látszik a chiphiány, amit többek között az is alátámasztott, hogy az utóbbi hetekben végre beérkeztek a friss grafikus kártyák szerényebb változatai. Most egy, kifejezetten a készlethiányra vonatkozó friss felmérés látott napvilágot, amelyben fontos fordulópontra figyelmeztetnek.

Az érdekes nevű Atreides Management befektetői cég egyik partnere tette közzé a rövid Twitter-bejegyzést, amelyben a fő raktárkészletek, azok szintjei láthatók, egészen a pandémia előtti időszakra visszamenőleg. Ebben azt látjuk, hogy egyes területeken, így például a PC-k és a fogyasztói elektronika szegmensében már a járvány elindulásakor látott szintet is meghaladtuk, mégpedig nem is szerény mértékben, hiszen előbbi téren 29, utóbbinál pedig 55 százalékkal vannak magasabban a készletek. Ez persze önmagában még nem jelenti a globális hiány végét, egyéb területeken, így többek között a szerverek, a nyomtatók, valamint a hálózati eszközök esetében, továbbra is rosszabbul állunk, mint 2020 elején, viszont mindenképpen biztató, hogy a növekedés ténye, legalábbis a mellékelt ábra alapján, tagadhatatlan.

Ahogy említettük, nemrég a jelenlegi GPU-generáció szerényebb példányai is megjelentek, bár ezek elérhetősége még szintén nem mondható ideálisnak. Jellemző példaként említhető ezzel kapcsolatban a Radeon RX 6500 XT, amely ugyan január második felében valóban debütált a piacon, viszont a kártya beszerzése egyáltalán nem volt egyszerű. Ezt tetézi a Ryzen 3 típusok teljes hiánya az 5000-es sorozat esetében, ami elsősorban annak eredménye, hogy a jól ismert gyártók inkább a drágább, nagyobb profittal kecsegtető, erősebb példányok előállítására koncentráltak, ami nyilván nem kizárólag az AMD-re volt igaz. Jelen pillanatban tehát arról beszélhetünk, hogy a türelmetlenebb, akár magasabb árakkal is megelégedő vásárlók igényeit sikerült többé-kevésbé kielégíteni, már csak azokkal kellene valami kezdeni, akik nem hajlandók prémium árakon megvásárolni a legújabb termékeket.

Könnyen lehet, hogy a nagyobb gyártók a just-in-time raktárkezelésről állnak most át a just-in-case modellre, amivel a nagyobb készletek felhalmozásának kockázatát vállalják, valószínűleg ezzel (és az árak fokozatos mérséklésével) szeretnék ugyanis elkerülni, hogy a javuló darabszámok túlcsorduláshoz és túlkínálathoz vezessenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #11
    Ez igaz, én elsősorban a (gamer) videokártya árakon vagyok kiakadva.

    Mármint hogy érthető a jelenség, csak nem szerencsés hosszabb távon azokkal ujjat (hasznot) húzni, akik az ipart viszik előre folytonos jelleggel a magasabb igényeikkel. Szóval engednie kellett volna már eddig is a szereplőknek, lemondani némi profitról, 1db/fő dedikált vásárlási csatornákat biztosítani a rendeltetésszerű felhasználásra (ahogyan 1-2 gyártó próbálkozik is ugye, de nem lennék meglepve, ha a gyártási kapacitás túlnyomó része ugyanúgy a normál kereskedelmi csatornák fele menne a várólistákból ítélve) annak érdekében, hogy ne legyen ilyen negatív visszahangja az egésznek.

    Mert ugye a bányászatnak hamarosan vége lesz és szerintem úgy 2 évre elegendő készlet fog a használtpiacra rászabadulni. Aztán majd terjed szájról-szájra, hogy vegyél nyugodtan, "nekem sincs vele gondom hidd el", mert olyan ez, mint a félmillió kilométert futott autók, amik szinte újszerűek, mert azt mind autópályán tették meg, nem pedig rövid távokon rengeteg hidegindítással. Az meg majd aztán mit sem ér, ha erre reagálva a webáruházakban is megkaphatod fillérekért az újakat, ha egyszer az emberek 2 évig örökké a horrorárakat és a nem létező készletet látták, akkor sokaknak ez jó ideig nem fog feltűnni beidegződésből, vagy ha mégis, egyesek akár dacból, megleckéztetésből is inkább a használtat választhatják majd emiatt.

    Szóval még most kéne lépni. Most még nem késő nekem sem számlával, 5 év garival 75-ért egy 3070, még mindig ideérhet a futár a hétvégéig és ezáltal rögtön javulhat a közhangulat egy hajszálnyit
  • Gabbbbbbbbbbbb #10
    Ha QR kódos csekked van akkor oké, de ha nem, akkor ezerszer inkább befizetem postán, minthogy vergődjek vele az online felületen.

    Egyébként neked van igazad, ha nem játékra kell akkor szuper PC-t lehet összerakni relatíve kevés pénzért, a 20-30ezres használt irodai PC-kről meg ne is beszéljünk.
  • dyra #9
    Gyerekek hagyjuk már ezt a sírást. Tök olcsón össze lehet rakni olyan számítógépet (nem gamer gépről beszélünk az egy réteg igény) amivel aki akar az beléphet a "digitális társadalomba". Amúgy a PC önmagában nem az, ahhoz igénybe vehető online szolgáltatások is kellenek, nálunk meg nézzétek meg az okmányirodákat vagy a postákat. Tele van csekkekel b*szkodo fiatalokkal is nemhogy öregekkel. Közben a kezében nyomkodja az okostelefont. Pedig már a magyaroszág.hu-n is rengeteg dolog elintézhető.

    Viszont azt nem tudom f*sza irány-e már minden hülyeségre van applikáció lassan a tényleg csak elég vinnem a mobilt és minden elintézek vele. cserébe kb így néz ki az appok listája Mol, Lidl, Tesco, és még vagy 5 nagyáruház, hálózati applikációk optikai hegesztőhöz, réz hálózat mérőhöz stb.. Szóval kismillió szolgáltatónak az appja akivel kapcsolatban állok vagy valamilyen termékét használom és akkor a fingó appokról nem is szóltam.

    Szóval oké digitális társadalom , de hogy összességében ettől nem egyszerűbb hanem bonyolultabb lesz az élet az is biztos.
  • Dodo55 #8
    Kb. egyetértünk, a "jó érzéssel" alatt pont azt értettem, hogy korrekt, kedvező, sőt akár az elmúlt évekért kárpótló, még annál is kedvezőbb árakon.

    Off: A só kapcsán tudnék vitatkozni, mert sok termék sajnos manapság a mesterséges ízfokozók miatt sós, nem a szervezet számára a megfelelő anyagcseréhez nélkülözhetetlenül fontos nátrium-klorid miatt. Sóhiány esetén pedig mindenféle fehérjeallergia tud kialakulni. És lehet, hogy a vérnyomásra pl. tényleg nincs jó hatással, de az méginkább nem járja, hogy a huszon-harmincévesek egyre nagyobb része szétfossa magát egyre több féle természetes tápanyag hatására, mert a szervezete a kevés só miatt nem tudta egy-egy meleg nyári napon lebontani és azóta méregként ismeri fel. Bár a különféle 4x-5x-ös árú "alternatív" élelmiszert gyártóknak talán nincs ellenére. De miattuk nem biztos, hogy hagyni kéne ezt a sóüldözést. Persze mindent mértékkel, de egy átlagosan aktív ember számára, aki nem a klíma alatt ül egész nap egy székben, igen is fontos a megfelelő mennyiség, főleg húsokhoz.
  • Palinko #7
    Jó érzéssel? Több számítógép boltban dolgozó mondta hogy tavaly kb nem raktak össze magánembernek PC-t és nem is csodálom. Bányászatra vettek páran tőlük VGA-t és ennyi. Tehát akkor lehetne mondani hogy jó érzéssel megveszik ha például a 2015-16 os évhez hasonló VGA eladások lennének és szerintem nincs annyi bár erről nem kerestem statisztikát és nem is nagyon lehet találni szerintem.

    Az meg hogy nem létszükséglet, ennyi erővel a wc papír se mert mosd ki vízzel, meg a konyhasó se, mert úgyis sósak a termékek minek neked extra. Szerintem 2022-ben illene már gondolkozási módot váltani és ha 20 éve arról megy a duma hogy legyenek digitálisak a társadalmak stb akkor most ne az legyen hogy széttesszük a kezünk és hát ez luxus vegyétek meg ha akarjátok... Persze lehet mondani hogy egy 50 ezres telefonnal is elérhető már a digitalizáció, de ha ott húzzuk meg a határt a belépőszinten akkor sajnos csak tartalomfogyasztókat gyártunk. Legalább egy közép-alsó közép kategóriánál kéne meghúzni a határt.

    Azt meg a másik hogy oké nem mindenki fog tudományos kutatást végezni a 3080-al, sőt, legtöbben csak játékra használják majd, de attól függetlenül az is miért ne járna? Élettani szempontból ugyanolyan fontos a kikapcsolódás mint az alvás, mozgás stb. és ha a társadalom egészséges embereket szeretne akkor lehetőséget kell nyújtani a kikapcsolódásra, nem mindenkinek a TV, vagy a szabadtéri programok nyújtanak kikapcsolódást. Oké lehet mondani hogy akkor a Ferraris kokainos buli is legyen olcsó, de nyilván kell valami ésszerű határ és az olcsó, de jó hardver még az ésszerű határon belül van az előbb említett buli meg kívül.

    Az elmúlt 5 év kereskedői szokásait kéne megvizsgálni, mert az rendben hogy van egy bizonyos chiphiány de erre gyanítom hogy rájátszottak még a raktárkészletek visszatartásával. Mint ahogy 2017-ben is ez volt, jaj nincs kártya higgyétek el, aztán ahogy leesett az ára valahogy a dugig tele tömött raktárakról beszéltek. Most is, volt olyan kártya azt hiszem a 3070-est nézte a barátom egy hét alatt 100 ezret esett az ára és rögtön megjelent 10-15+ webáruházban azonnal hogy szabaduljanak tőle nehogy még tovább essen le... Persze nyilvánvaló hogy nem ebben az 1 hétben kerültek a kártyák oda hanem eddig raktáron voltak és játszották hogy jaj 1 darab van azért van arany áron :D
  • Dodo55 #6
    De hogy ezek a bányászok sem látnak az orruknál tovább, hogy ha már összeszedtek egy csomó eth-t, akkor sürgethetnék inkább a pow végét, mert attól garantáltan nagyobbat mozdulna felfelé az árfolyam, mint ha egyszer megindul a feldühődött gamersereg önkényes villanyóraleolvasgatásra és tápfeszalattkirántásos rezsicsökkentést hajt végre minden háztartásban ahol véletlenül 4-nél több VGA-t sikerült CF/SLI-ba kötni és még az Afterburnerben is rossz felé húzták a csúszkákat
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.02.07. 22:28:50
  • Dodo55 #5
    Közvetlenül nem. Ezért szoktak azok csődbemenni, akik ennél nem látnak tovább. Úgyhogy azért évtizedes múltú gyártóktól ez meglepő lenne.

    Már pedig a hardware nem olyan, mint a wc papír vagy a konyhasó. Nem nélkülözhetetlen fogyasztási cikk és nem is áll el a végtelenségig (ha a konkurencia közben lépni merészel, ami ugye mindig csak idő kérdése). Innentől meg a legjobb annyiért adni, amennyit az emberek hajlandóak is érte jó érzéssel fizetni.
  • NEOreg3 #4
    Akkor 200ezer helyett csak 170 lesz egy belépőszintnek szánt RTX 3050? Kettőt kérek! Ja várjunk, megint bullrun van a kriptópiacon, akkor pár héten belül 250ezer lesz.

    (tudom hogy állítólag ez a kártya pont nem nagyon alkalmas bányászatra, de a többi kártya drágulása úgyis magával húzza majd)
    Utoljára szerkesztette: NEOreg3, 2022.02.07. 21:58:27
  • DeviloftheHell #3
    hát az tény hogy közölhette volna a forgalmazokkal hogy gyerekek, van egy ajánlott ár, afölé hogy mertek ti menni?
  • Dodo55 #1
    "és az árak fokozatos mérséklésével"
    Mondjuk akkor óránkénti fokozatossággal pont ideje elkezdeni, a hétvégéig akkor ideérne a futár a 75 ezer forintos 3070-emmel, de az AMD-vel sincs semmi bajom amúgy, tehát egy 6800XT is megérne simán annyit