Gyurkity Péter

Megszedte magát egy árskalpoló tinédzser

Komoly bevételre és profitra tett szert a tini, aki internetes botokat sem használt ehhez.

A készlethiány mellett az elmúlt hónapokban az ennek kapcsán előálló jóval magasabb árakról, valamint a jelenségből hasznot húzni igyekvő személyekről írtunk több alkalommal, ez utóbbiak ugyanis komoly indulatot gerjesztettek a játékosok oldalán. Most egy érdekes példa bukkant fel a sajtóban, amely a potenciális haszonra, annak mértékére hívja fel a figyelmet.

A Wall Street Journal számolt be egy amerikai tinédzser esetéről, aki az elmúlt néhány hónapban annyira kinőtte saját eredeti vállalkozását, hogy szülei garázsából egy külön erre a célra alkalmazott raktárépületbe volt kénytelen átköltözni. A részletes cikkben arról olvashatunk, hogy a mindössze 16 éves Max Hayden a pandémia legsúlyosabb, legsötétebb hónapjaiban futtatta fel saját bizniszét, amely tulajdonképpen a hiánnyal sújtott árucikkek kedvező áron való beszerzéséről, majd pedig azok jóval drágábban történő újraértékesítéséről szól. A kínálat meglehetősen széles, hiszen a Pokémon-kártyáktól kezdve a medencékig tulajdonképpen mindenre megpróbálta rátenni a kezét, azonban ehhez (állítása szerint) nem használt online botokat, vagyis igencsak sok időt töltött az internetes vadászattal.


A tinédzser átlagosan heti 40 órát fordított ezen tevékenységre, vagyis az iskola mellett (helyett...) gyakorlatilag csak erre fókuszált, a kérdéses időszakban pedig 1,7 millió dolláros bevételre tett szert, amiből nagyjából 110 ezer dollár maradt nála tiszta profitként. A kereslet a magasabb árak ellenére olyannyira erős volt, hogy két barátját 15 dolláros óradíjjal alkalmazottként vette fel, eközben pedig az említett új helyszínre költöztek át. Természetesen negatív visszhangra is bőven volt példa, számunkra különösen érdekes a PlayStation 5 konzolok gyors újraértékesítése, hiszen ezeket 500 helyett 1500 dolláros áron passzolták tovább, viszont mindezt azzal indokolták, hogy tulajdonképpen luxuscikkekről van szó, és mindössze a kapitalizmus szabályait követik.

A konzolok és a grafikus kártyák természetesen jelentős szerepet játszottak az üzletben, a kamasz tervei között egy tengerparti ház kibérlése szerepel, ahol új barátaival közösen töltenének el némi időt, hiszen nem ő az egyetlen, aki ezen a területen igyekszik meggazdagodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wobbler #14
    Hihetetlen,hogy mennyire torzan fogjátok fel a dolgot !
    A srác azért tudja 2x-3x-os áron eladni a cumót,mert FELVÁSÁROLJA azokat a cikkeket,amire nagyobb a kereslet,mint a kínálat.Ha nem vásárolná fel Ő- / és sokan mások is / akkor nem lenne akkora hiány.Hogy akkor is várni kellene a kínálat felfutására a vásárlóknak - az egy dolog.De -szerintem- annak ellenére ,hogy jogilag nem büntethető az efajta cselekmény,elég aljas dolog kihasználni a potenciális vásárlókat.
    Önkényesen *beiktatja* magát az eladási láncba, haszonszerzés céljából,anélkül,hogy valódi értéknövelést végezne.
  • Palinko #13
    Igazad van az 6,4% haszonkulcs, legtöbb dolog amit üzletben vásárolunk 50%-nál kezdődik és onnan felfelé.
  • Tetsuo #12
    Biztos, hogy adózott, különben a mosolya nem lenne őszinte, ahogy hazánkban is elkaszálják a piti adócsalókat.
  • Evogordon #11
    Pontosan ezt akartam en is irni. Ha valaki nem tud varni hogy beszerezzen egy ps5-ot Msrp-ert es megveszi a ps5-ot 2x, esetleg 3x aron az az o baja/boldogsaga. Jol csinalja a srac.
  • Cat #10
    1,7 millió dollár az 500 millió forint. Ennyi értékű árunak már a megmozgatása is iszonyat meló, ez egy nagyméretű bolt komplett árukészlete.
  • Sippie #9
    a probléma ott van, hogy valószínűleg nem adózik utána, ahogy hazánkban is teszik a hasonló patkányok.
  • Gabbbbbbbbbbbb #8
    Amerikában $100k az kb egy normális éves kereset. Nem lehet azt mondani, hogy s****á kereste volna magát a srác.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.07.09. 07:47:53
  • Sydra #7
    A spekuláció hasznos tevékenység sok szempontból. Korai jelzést küld a gyártóknak a várható hiányról, segíti a tartalékok képzését és azt hogy az erőforrások oda kerüljenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. És nincs ingyen, a felhalmozás csomó költséggel és kockázattal jár. Ha a spekulátor pozitívan jön ki az üzletből, akkor az igazolja, hogy a tevékenysége hasznos volt.
    Ha van verseny akkor spekulátor nem tud visszaélni semmivel. Ne csináljunk úgy mintha ő lenne az egyetlen eladó a piacon és nem a tízmilliomodik! És nincs olyan hogy "Nekem jár az a pokemon kártya ennyiért meg annyiért minden piaci viszony ellenére!". Ilyen gondolkodáshoz végtelenül önelégültnek és ostobának kell lenni.
  • cateran #6
    Nem latom a problemat....nem letfontossagu termekek, az emberek emelt aron is megvettek, magyaran a kereslet es kinalat talalkozott.....Alapszabaly az olcson venni, dragan eladni (nemcsak a tozsden) Raadasul botok nelkul (mar, ha igaz)
  • lammaer #5
    Megmondom őszintén, én irigylem a vállalkozó szellemű embereket, akik egyrészt meglátnak egy piaci rést, másrézt vállalják a kockázatot hogy arra alapozzák a bevételüket.

    Sajnos én nem vagyok ilyen, klasszikus "legyen meg a havi fix kockázat nélkül" tipusú bérrabszolga vagyok, akinek a megélhetése nem a saját kezében van.

    A kapitalizmusnak a srác által képviselt formája nekem szimpatikus, mivel az egyén teljesítményére, kezdeményezőkészségére és a piaci igények kielégítésére alapul. Ami életképes és igény van rá az virágzik.

    (itt most különválasztanám azt hogy az állam pl milyen egészségügyi rendszert épit, hiszen a kapitalizmus definíciója csak annyi hogy a termelőeszközök többsége magánkézben van és a szabad piac törvényei érvényesülnek. Az USen kívül sok kapitalista ország léteziktehát csak az US miatt elvetni ezt a gazdasági formát nem biztos hogy ésszerű)