Berta Sándor

Mégsem annyira káros a környezetre az e-kereskedelem

Az ágazat a korábban kiszámítottnál sokkal kevésbé terheli meg a természetet.

A német szövetségi környezetvédelmi hivatal elkészítette a legújabb átfogó jelentését, amelyben azt vizsgálta, hogy az internetes kereskedelem milyen hatással van a környezetre. Bár kiderült, hogy a természetet érő hatások nem annyira negatívak, mint azt korábban a szakemberek feltételezték, de azért bőven van még tennivaló.

A hivatal kimutatta, hogy a témát vizsgáló legtöbb tanulmány szerint az online vásárlás előnyöket jelent a hagyományos árubeszerzésekkel szemben, mert az ügyfelek nem járnak végig több boltot, hanem helyettük csupán egyetlen futár mozog. Bár a német szakemberek nem vitatták ezt a megállapítást, de úgy vélték, hogy az igazán döntő tényező az, hogy a termékek és az azokhoz használt anyagok mennyire készülnek környezetbarát módon.

A hivatal munkatársai rámutattak, hogy a károsanyag-kibocsátás akár 75 százaléka is a gyártás során keletkezik. Egy asztali számítógép esetében például a szén-dioxid-kibocsátás 44 százalékáért felelős a gyártás és 53 százalékáért az üzemeltetés. A kereskedelem és a disztribúciók aránya ezen a területen csupán 2, míg a hulladékfeldolgozásé 1 százalék. Éppen ezért nyilatkozta azt Dirk Messner, a hivatal elnöke, hogy a klímahatások tekintetében egyáltalán nem meghatározó, hogy online vásárolunk meg egy terméket vagy egy hagyományos üzletben.

A legfontosabbnak az számít, hogy az adott eszköz hosszú élettartammal rendelkezzen és környezetbarát módon készüljön el, illetve persze a csomagolása is környezetbarát legyen. Különösen az utóbbi lenne kiemelt jelentőségű, hiszen a csomagküldő szolgálatok így csak Németországban évente 370 000 tonna csomagolóanyag felhasználását is megtakaríthatnák, s ebben az esetben még a hulladékfeldolgozás miatt megtett utak is kiesnének. Az persze már csak hab lenne a tortán, hogy ha az adott árucikket a sarki boltban is meg lehetne vásárolni és akár el is gyalogolhatnánk vagy kerékpározhatnánk érte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Szerintem ez attol fugg hol el a vasarlo, ha pl. Szegedtol 30 kilometerre egy faluban, akkor online rendeles szinte egeszen biztosan kornyezetbaratabb az autos vasarlasnal.
  • UUUU #1
    Persze hogy nem, hiszen van az a penz...