Berta Sándor

A demokráciát fenyegető veszélynek nevezte a Facebookot Maria Ressa

A Nobel-békedíjjal nemrég kitüntetett újságíró közel sincsen jó véleménnyel a közösségi platformról.

Maria Ressa Fülöp-szigeteki és Dmitrij Muratov orosz újságíró kapta idén a Nobel-békedíjat. Ressa támadta a Facebookot és többek között kijelentette, hogy a platform elbukik azon, hogy megvédje a regisztrált tagjait a gyűlöletbeszédtől és a dezinformációtól. Ehelyett az alkalmazott algoritmusok nem a tények, hanem az inkább a gyűlölet és a düh, valamint a hazugságok terjesztéséhez járulnak hozzá.

A Nobel-békedíjas kiemelte, hogy a Facebook napjainkra a világ legnagyobb hírterjesztőjévé vált és ennek ellenére nem foglalkozik sem a tényekkel, sem az újságírással. Amennyiben nem állnak rendelkezésre tények, akkor nem lehetnek igazságok sem és nem lehet bízni sem semmiben. Amennyiben pedig ezek egyike sem létezik, akkor nincsen demokrácia. A tények nélkül nem lehet megoldani az olyan aktuális problémákat sem, mint a klímaváltozás és a koronavírus-járvány.

Ressa 2012-ben alapította meg a Fülöp-szigeteken a Rappler nevű oknyomozó oldalt és a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság indoklása alapján így harcol a hazájában a hivatali visszaélések és növekvő tekintélyuralmi rendszer ellen. Azóta folyamatosan támadják, nem csupán politikai nyilatkozatokban, hanem a hatóságok is. A CNN egykori tudósítója jelenleg csupán óvadék ellenében van szabadlábon, rágalmazás miatt akár 6 év letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik. A Ressa által irányított hírportál rendszeresen foglalkozik azzal is, hogy a közösségi médiát hogyan használják fel álhírek terjesztésére, az ellenfelek zaklatására és a közbeszéd manipulálására. A Facebookot 2019 áprilisában Mark Surman, a Mozilla ügyvezető igazgatója illette szintén azzal a kritikával, hogy a demokráciát fenyegeti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #42
  Különben nem értem miért izgat ez az egész, mindegy mi lesz, te jó strebernek gondolod magad, atnyaltad magad a nagykapun. Akkor mi a gond?
  Miért ez a rögeszme, hogy mindenkinek úgy kellene gondolkozni mint neked?

  Neked ott a beugró, igaz te is csak egy hulla leszel, de ez lényegtelen.

  Vagy mert rájöttél, hogy a szent iratok átszabtak, a kerítésen, és az utódok habjo streberek, akkor is csak hulla lesz belőlük ugyan úgy mint belőled, ha már neked nem jó másnak se legyen. Igazi felebaráti szeretet magyar módra.
  Ha Igazi streber lennél, akkor cölibátus, és nem kellene ezen aggódni..... Kellemetlen úgye?
 • Agyturbinikusz #41
  De hát náluk a szent iratok mást mondanak!!!
  Náluk a nagypapa jött el mint megváltó, és nem tagadják ezt sehol.
  Csak nem elmebetegnek hat amit leírtam?
  Pontosan úgy mint 2000 éve valami égi apuka megrépázta a szegény ács feleségét, mert ugye az asszony nem tudott jobb mesével előállni.

  Látod ott rend van, nem holmi falanszter világ, és aki bűnös azt megbuntetik nem erről vizionál az úr?
 • Tetsuo #40
  Egy Jézustagadó társadalom ámokfutásának újabb állomása. (Ha valóban igaz a hír, mert a zsindex meg az angol bulvárlap nem a hitelességről híres, inkább a [email protected]ásról.)
  Efelé közeledig a globális, "nyugati" vagy "fejlett" civilizáció is, nincs kétség.
 • Agyturbinikusz #39
  Az ideális világ ahogy a nem falanszter mélyen egyház/párt irányított tökéletes rend van.

  https://dex.hu/x.php?id=inxcl&url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2021%2F11%2F24%2Fsquid-game-kivegzes-eszak-korea%2F
  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2021.11.24. 22:30:33
 • Agyturbinikusz #38
  Látod semmi fogalmad sincs miért írtam amit.
  Tudod én nem a tengerparton vettem házat, mert nem szeretem, hanem direkt messze tőle.
  Vagyis jó hír mert helyesen döntöttem, hiszen én tovább látok az orromnal.
  Akkor nézzük, a szent iratok nevében minden nap 100-1000 embert öltek meg nagyságrendileg országonként, mindenféle elmebeteg ok miatt. Akik ezt csinálták azok az elmebetegek, és akik ezt támogatják.
  Látom nem tudod értelmezni amit írtam, az összes jó-rossz égi apuka stb mint a gyenge humán elme termése, vagyis relatív. Ergo te egy relatív világot akarsz egy másik relatív világra cserélni ahol elmebeteg elképzelések alapján ölnek, csak úgye ez összevág a te elmebetegségeddel.
  Szép is ez.
  Én nem akarok senkit megölni, látod neked is mekkora büntetés az élet. Szenvedj csak.

  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2021.11.18. 11:17:38
 • Tetsuo #37
  Te vagy az, aki rombolni akar mindenáron. Több helyen, mondjuk itt alább, vagy itt is kinyilvánítottad, hogy globális pusztulást akarsz.
  Mindamellett alapvető rend-ellenességed kizár minden logikus szerveződést.
  Pszichiátriai kezelésre szorul, aki brutális gyilkosok mindennemű jogaiért aggódik úgy, hogy magasról tesz a (leendő) áldozatokéra, az ő védelmükre, vagy akár az emlékükre.
  Amelyik világot te preferálod, abban nincs emberi rendszer, az vagy falanszteri disztópia, vagy káosz.

  Egyre inkább az a liberális, dekadens, szabados világ van, amit te elképzelsz, a klasszikus korokban abszolútnak számító jó és rossz, szép és csúf mára relatív lett sőt, felcserélődött. A morális és kulturális értékek helyett a deviancia, a romlás és az ostobaság van piedesztálra emelve.
  Ma nem divat a becsület, a hűség, a szeretet, a mértékletesség - ezek megvetendő, elavult fogalmak; ma az önmegvalósítás (egoizmus), a pénzszórás és a féktelen hedonizmus a "menő". Más nem is lehet egy materialista világban.
  Egyre több a félresiklott élet, egyre nagyobb a szenvedés - útban a te fantazmagóriád felé.
  Ez valóban a világ pusztulása felé vezet, úgymond bele van kódolva már a kezdetektől, ahogy a szent iratok utalnak rá.

 • Agyturbinikusz #36
  Még az anarchia szó jelentése is problémát okoz neked.
  Egy önszerveződő struktúrában sincs központi rend.
  Tudod hány embercsoport él különböző elgondolások alapján? Buddhista?
  Érted, nincs halál büntetés, mégsem ölik egymást.
  Számodra egy kis buborék a világ, ahol az a rend ami a te agymenésed.
  Máshol meg másik diktátor agymenése.
  A világ problémái az álszent hazug bigott hatalommániás emberek okozzák főleg, így én a katolikus/mohamedán/ami tetszik egyház környékén nézelődnék. Csaló hazug számító bűnszervezetek.

  Nézd Milyen könnyen hülyére vettek téged, és milyen gyűlölet árad belőled.
  Te gyilkos!
  Mert ölni akarsz!
 • Tetsuo #35
  Na, vedd be a gyógyszereidet és feküdj vissza. Egyébként az igazi anarchista nem veszi igénybe semmilyen társadalmi, közösségi rendszer segítségét. Az igazi anarchista azok ellen is van, mert azok is szabályok eredményei. ;-)
 • Agyturbinikusz #34
  Lassan azért csak kiderült mennyire korlátolt a gondolkodásmódód, egyszerűen nem érted amit írtam.
  Nincs egyetemes igazság, hiszen mindenkinek saját nézőpontja, mármint rajtad kívül. Vagyis személyenként változik.

  A világon egy egyetemes rend van amit entropia nevét használja, vagyis minden az energia minimumra törekszik.
  Az élet maga ezzel szembe megy, vagyis ha rendet akarsz, az összes életet ki kell oltani.

  Mivelhogy a gyilkosságra felbujtás azonos megítélés alá esik mint maga a gyilkosság, így Te mint felbujtó azonnali kivégzésre szorulsz a saját logikád szerint.

  A bűn és büntetés is relatív, de nem jött át abból amit leírtam, az nem engem minősít.
  Tudod a bigott idióta, neki az élet volt a büntetés, vagyis a kivégzése szívességet tett neki, ergo egy hibás magatartás formát jutalmaz.
  Ugye mondtam én, túl sok volt a mesekönyv, nekünk büntetés, hogy te élsz, így nekem is megváltás a halál, hogy nem kell többet egy kategóriába tartozni veled, mert szégyen, hogy te is a homo sapiens sapiens csoportba tartozol.
  Én nem kívánom a halálod, hiszen neked pont az élet a büntetés. Hiszen bármennyire is idegesít, hogy nem a Te gondolatod az abszolút igazság, soha nem lesz igazad, és ez tovább idegesít.
  Hosszú egészséges éltet kívánok.
  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2021.11.07. 06:08:09
 • Agyturbinikusz #33
  Értem, vagyis te azt akarod mások legyenek kivegezve, de azt tudod aki a másik embert halálra ítéli/megöli az ugyan úgy bűnös gyilkosság miatt, és ki kell végezni.

  Mikor indítja az úr a bajusz alól a gázkamrákat?