Külön szabályok vonatkoznak a Facebookon a VIP személyekre

Kiszivárogtak, hogy milyen előírások érvényesek a nem átlagos tagokra.

A The Wall Street Journal értesülései alapján a közösségi oldal XCheck vagy cross check névvel is illetett belső rendszerének köszönhetően 5,8 millió felhasználónak nem kell betartania az általános szabályokat. Az ilyen úgynevezett Facebook-VIP személyekre saját, lazább előírások vonatkoznak.

Elvileg minden olyan embert kivettek az általános szabályok hatálya alól, akit a Facebook befolyásosnak vagy népszerűnek minősített vagy olyan jelzőkkel látott el, mint a "hírértékű" vagy "PR szempontból kockázatos". Az óriáscég egyik dolgozója kiemelte, hogy szinte bárki jogosult a kivételezettek listájának bővítésére. Amennyiben valakit ilyen státuszba helyeznek, akkor a moderátorok számára sokkal nehezebben ellenőrizhető.

Jó példa a különleges bánásmódra, hogy Neymart, az ismert brazil futballsztárt nemi erőszakkal vádolta meg egy nő, majd ő a vita keretében a Facebookon és az Instagramon nyilvánosságra hozta az illető WhatsApp-előzményeit és -információit, amelyek között nem csupán személyes adatok, hanem meztelen fotók is láthatók voltak. Egy átlagos esetben a moderálásért felelős csoport beavatkozott volna és a bejegyzéseket viszonylag gyorsan törölte volna. Miután azonban Neymar része volt az Xcheck "keretének", így a csapat kezei meg volta kötve és csak jelezhették az esetet. A megtett intézkedésig viszont több mint 56 millión látták Neymar bejegyzéseit.

Problémát jelent, hogy szinte a Facebook összes munkatársa bővítheti az XCheck személyeinek a körét, így nagyon nehéz az érintettek utólagos ellenőrzése. Egy magas rangú alkalmazott egy belső levélben nem véletlenül bírálta a jelenlegi gyakorlatot, mondván: nagyon problémás, hogy a különböző személyek esetében eltérő szabályokat alkalmaznak a szabad véleménynyilvánítás megítélésekor.

A Facebook úgy reagált a cikkre, hogy javítani akar az XChecken. Andy Stone, a cég szóvivője kifejtette, hogy tudatában vannak annak, hogy a rendszer és a szabályok gyakorlati megvalósítása a jelenlegi formájában nem tökéletes. Mindenesetre megpróbálnak kompromisszumot találni a sebesség és a pontosság között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lipovics #7
  Az első mondtad, az utolsó és ami közte van.
 • VolJin #6
  És mi nem igaz belőle baba?
 • cateran #5
  Ez 1 erdekes dilemma....Nem vagyok nagy Trump rajongo, de az FB maga a fasizmus pepitaban...
  Az Epstein sztori se semmi....Mar 2008-ban lesitteltek, 13 honapot kapott (alkuval, 2 prostis ugyet vertek igy csak ra...) es hat rola nyilatkozta Trump 2002-ben, hogy “I’ve known Jeff for fifteen years. Terrific guy. He’s a lot of fun to be with. It is even said that he likes beautiful women as much as I do, and many of them are on the younger side. No doubt about it—Jeffrey enjoys his social life.” https://nymag.com/nymetro/news/people/n_7912/
  Aztan 2017 kornyeken "eltavolodott" (elvileg valoban kitiltatta Epsteint a klubjaibol) Viszont az ongyilkossaga utan szettwittelte a vilagot osszeeskuves elmeletekkel (amik, bar nem vagyok nagy hive az ilyesminek, lehet hogy tartalmaznak valamennyi igazsagot...az az ongyilok messzirol buzlik)
 • lipovics #4
  A legdurvább az egész agymenésedben az, hogy te ezt el is hiszed :D
 • kvp #3
  Ot pont letiltottak. Mivel a rendszer ellensege. Mint rengeteg ember aki igazat mert mondani. Most mar olyan video sem kerulhet fel ujabban amin a hangja hallhato. Mindent megtesznek azert, hogy eltoroljek meg az emleket is es ez jelen esetben azt jelenti, hogy az igazsag veszelyes a fennallo amerikai rendszerre. Kina is pont ezert cenzurazza a Tiananmen teri meszarlast, mert az igazasag zavarja oket. Ha buszken felvallalnak az igazsagot mint nallunk Horn a nyugati teri meszarlast a tunteto kisgyerekes anyak ellen (amiben fegyverrel vett reszt), akkor sokkal meggyozobben tudnak kepviselni a rendszeruket.

  ps: Trumprol mar akkor lehetett sejteni, hogy nem illik bele a washingtoni politikai rendszerbe, amikor kitiltatta Epsteint az osszes klubjabol mert egy tag kislanyat probalta felszedni. Ezzel egyertelmuen eldolt, hogy nem passzol a Clinton klan es tarsasaguk vilagaba, ahol az ilyen iranyultsag ugy latszik kotelezo (lasd pl. Gates vagy Biden). Szerintem Clintonek most mar nagyon banjak, hogy nem allitottak idoben felre, de akkoriban meg senki nem vette komolyan.
 • lammaer #2
  Az Trump még igy se tudott VIP lenni a facen :D
 • kvp #1
  Tobb szint is van. Az egyik vegen vannak a cikkben emlitett "vedett" szemelyek es vannak a masik vegen a feketelistas szemelyek, akik kozzul sokan csak a gyanus listan vannak, tehat megjelenes elott atnezik a kozzetett tartalmaikat, hatha vegre valamilyen okot adnak a tiltasra es vannak a tiltolistas szemelyek, akik eseten ha a platform rajon (amihez szovegelemzo MI-t is hasznalnak), hogy valojaban egy orokre kitiltott ember regisztralt ujra, akkor oket barmifele szabalytalan tartalom kozlese nelkul is torlik.

  Ahogy az allatfarmban elhangzik, az allatok egyenlok, de vannak akik egyenlobbek. A facebook csak ezt az elvet ultette at a gyakorlatba.

  ps: Es a VIP lista tetejen is van meg egy plusz reteg, akiknek a tartalmaihoz meg a cenzorok sem fernek hozza es visszamenoleg tudnak modositani mind a sajat, mind akar masok tartalmain. Ilyen volt amikor par percre le kellett allitani a facebook teljes uzenetkezeleset, hogy visszamenoleg toroljek a vezetoseg egyebkent bortont ero beszelgeteset a szenatusi vizsgalobizottsag adatkerelmenek kiszolgalasa elott. Normalis demokaciakban ez fejenkent egy eletfogytiglant erne minden erintettnek, de amerikaban elneztek nekik. Ok azok akik barkire barmit ra tudnak bizonyitani es akar kozvetlen utanna az ellenkezojet is. A tarsadalom meg elturi...