Berta Sándor

Új gyermek­védelmi funkciókat mutatott be a Facebook

A lépésre az elmúlt hetek eseményei miatt kényszerült a közösségi platform.

Frances Haugen, a Facebook korábbi termékmenedzsere egy héttel ezelőtt olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek - állítása szerint - bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal. Haugen azt állította: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint kiderült, hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét azáltal, hogy evészavaros oldalakat ajánlott nekik.

Nick Clegg, a Facebook kommunikációs vezetője bejelentette, hogy mind a Facebook, mind az Instagram rendszerében olyan új funkciókat vezetnek be, amelyek az utóbbi esetében lehetővé teszik majd, hogy a szülők pontosan ellenőrizni tudják, hogy mit tesz online a gyermekük. A menedzser hozzátette, hogy a rendszereik látni fogják, hogy ha egy tinédzser újra és újra megtekint egy bizonyos tartalmat, miként az is kiderül majd, hogy ha ez a tevékenység nem lesz jó hatással a közérzetére. Az egyik új funkció javasolni fogja az érintett fiataloknak Instagram-szünetek beiktatását.

Clegg kiemelte, hogy folyamatosan próbálják jobbá tenni a termékeiket, de nem tudnak egy varázspálcát elővenni és mindenkinek az életét tökéletessé tenni. Az elmúlt esztendőkben 13 milliárd amerikai dollárt fektettek be a közösségi platform biztonságosabbá tételébe és 40 000 alkalmazottjuk dolgozik a különböző problémák megoldásán. A kommunikációs vezető emellett hangsúlyozta, hogy a jövőben a Facebookon várhatóan kevesebb lesz a politikai tartalom. Ezt azzal indokolta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban és a világ más részein is azt hallották az emberektől, hogy több barátot és kevesebb politikát akarnak látni. Ezért tesztelik a politikai jelenlét csökkentésének lehetőségeit.

A menedzser végül leszögezte, hogy az alkalmazott algoritmusok nélkül a regisztrált tagok még több gyűlöletbeszédet és álinformációt látnának a hírfolyamjaikban. A használt algoritmusok nagyon hatékony kéretlen üzenet-szűrők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!