Berta Sándor

Kiszivárgott a Facebook titkos feketelistája

Az anyag írók, zenészek, karitatív szervezetek és kórházak neveit is tartalmazza.

A The Intercept jelentette meg azt a dokumentumot, amelyen a Facebook által veszélyesnek ítélt személyek és szervezetek szerepelnek. A társaság eddig 968 ilyen csoportot azonosított. Mostanáig szigorúan titkos információnak számított, hogy kik találhatók a listán. A hírportál azt sürgette, hogy a közösségi platform legyen ebben a kérdésben átláthatóbb.

A listán ott van a Kuruc.info, a Nyilaskeresztes Párt és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a kézdivásárhelyi elnökükkel, Beke István Attilával és Szőcs Zoltánnal együtt. (Őket a románok székelyföldi terroristának tartják, börtönben is ültek ezért.) A zenekarok közül szintén a szélsőséges, nacionalista zenét játszó Egészséges Fejbőr, Magozott Cseresznye, Romantikus Erőszak és a Titkolt Ellenállás szerepelnek.

A The Intercept rámutatott, hogy a Facebook hosszú éveken keresztül megtiltotta a tagjainak, hogy szabadon véleményt nyilvánítsanak bizonyos emberekről és szervezetekről azért, hogy ne érhesse olyan vád, hogy segít a terroristáknak a propagandájuk terjesztésében. A dolog mostanra odáig fajult, hogy a megalkotott rendszer teljesen kiszámíthatatlan lett és annak működéséről a külvilág gyakorlatilag semmit sem tud. Ez az átláthatatlanság annak a veszélyét hordozza magában, hogy bizonyos egyéneket és csoportokat cenzúrázhatnak, megbüntethetnek vagy korlátozhatják a szabadságjogaikat olyan dolgokért, amiket lehet, hogy el sem követtek.

A Facebook eddig vehemensen elutasította azokat a követeléseket, hogy hozza nyilvánosságra a feketelistáját. Az óriáscég azzal indokolta a döntését, hogy a saját munkatársait félti. A most kiszivárgott belső anyagban több mint 4000 felhasználó és szervezet szerepel, köztük vannak politikusok, írók, zenészek és más ismert emberek, de karitatív szervezetek, kórházak és olyan személyek is, akik már nem is élnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)