Elolvassa a WhatsApp-üzeneteket a Facebook

Úgy tűnik, hogy a társaság külön csoportnak fizet a bejegyzések átnézésére.

A Pro Publica nevű nonprofit oldal jelentette meg azt a hírt, hogy a korábbi ígéretek ellenére a Facebook nagyon is beleolvas a WhatsApp rendszerében továbbított üzenetekbe. A kiszivárgott információk alapján a társaság világszerte több mint ezer munkatársat bízott meg ilyen feladattal. A dolgozók annak ellenére képesek átkutatni a felhasználók elküldött magánbejegyzéseit, hogy a szolgáltatás végpontok közötti titkosítást használ.

Az alkalmazottak dolga az üzenetek elemezése és értékelése. A Facebook Austinban, Dublinban és Szingapúrban lévő munkatársai a távolból eddig ilyen módon több millió bejegyzést kutathattak át, s a szöveges anyagok mellett akár képeket és videókat is moderálhattak.

A jelenség csak azokat az üzeneteket érinti, amelyeket a használt algoritmus vagy más felhasználók jelentettek többek között csalási kísérlet, kéretlen reklámküldés, illetve lehetséges gyermekpornográfia vagy terrorista tartalmak miatt. A moderálás minden esetben nem csupán a jelentett konkrét bejegyzésre vonatkozik, hanem az azt megelőző négy anyagra is. A Facebook ugyanakkor közölte, hogy nem tud belehallgatni a személyes telefonbeszélgetésekbe és nem tudja elolvasni a magánüzeneteket.

A hír azért keltett feltűnést, mert Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője néhány évvel ezelőtt azt állította, hogy a végpontok közötti titkosítás miatt a WhatsApp-bejegyzéseket a küldőn és a címzetten kívül senki nem tudja elolvasni, még ők sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #3
  Aki elhiszi, hogy a faszbuk nem tud barmihez korlatlanul hozzaferni az nagyon hulye.
 • Macropus Rufus #2
  összegezve: ismét kamuzott a facebook. Komolyan ezek ennyire hülyék? Nem most akar pert indítani kb. az összes állam az fb ellen? Erre most ez. Sztem a Mark hamarosan nagyon nagy [email protected] fogja találni magát.
  Azt kell tenni az facebook-al is mint anno az at&t-vel.
 • kvp #1
  Valoban nem tudjak elovasni alapbol, de amennyiben a telefonon levo szuro szerint gyanus vagy a felhasznalo be van rendezve megfigyelesre (NSA eloiras szerint), akkor a titkositott uzenet melle a kuldo oldal szofvtere odacsomagolja a feloldokulcsot is a ceg publikus kulcsaval titkositva (tehat csak a facebook tudja elolvasni az uzenet feloldokulcsat, amivel mar el tudja olvasni az uzenetet es az osszes korabbit is).

  Amennyiben pedig valamelyik fel jelenti be a beszelgetest, akkor ez a fel adja at a teljes beszelgetest titkositatlanul, ott nincs szukseg kriptografiai megoldasra. Ez utobbi siman vedheto.

  Az elso backdoor miatt igazabol a szolgaltatas csak a plausible deniability szintjet uti meg, tehat csak annyira nem tudjak elolvasni a kuldott uzenetek, hogy nagyjabol tagadni lehessen az elolvashatosagot egy birosagon. Az nem valodi vegpontok kozti titkositas, ha van benne gyari backdoor.

  ps: Ugyanezt az MI szuros megoldast epiti most be az Apple az osszes ios-es keszulekebe, igy nem csak a szoveges uzeneteket, hanem a tiltolistas kepeket is ki tudjak szurni es nem csak az atkuldotteket, hanem minden a keszuleken levo file-t (akar egy sajat keszitesu fotot is), belertve a kulso gyartok programjai altal kezelt adatokat is. (Mi az ami tiltolistas? Amire az adatbazis osszeallitoi azt mondjak hogy tiltott, ez akar lehet egy vicces mem vagy egy friss hir is.)