Berta Sándor

Komoly kritikát kaptak az IT-óriások

Ismét felmerült az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google feldarabolásának ötlete.

A The Financial Times számolt be arról, hogy Makan Delrahim, az amerikai igazságügyi minisztérium versenyhivatalának vezetője egy izraeli konferencián támadta a nagy IT-cégeket. A pozícióját 2017 óta betöltő szakember kiemelte, hogy alacsony áraik és ingyenes termékeik semmiképpen sem fogják megóvni az érintett társaságokat a további vizsgálatoktól. Delrahim olyan történelmi példákat elevenített fel, amelyek főszereplői szintén monopolhelyzetben lévő cégek voltak, majd feldarabolták azokat. A példaként említett vállalatok között volt a Standard Oil és az AT&T is.

Az amerikai igazságügyi minisztérium hivatalának vezetője hozzátette, hogy napjainkban az internetes keresés, a közösségi hálózatok és a mobil operációs rendszerek területén csak egy vagy legfeljebb kettő meghatározó piaci szereplő található. Az elektronikus könyvek vagy az online hirdetések piaca is néhány internetes óriás kezében van. Mindez fékezi a fejlődést. A Standard Oil egykor szintén úttörő volt és számos fontos szabadalmat nyújtott be, ám mindezek ellenére - tudományosan bizonyítható módon - kevesebb innovációt tett lehetővé. Minden olyan magatartást, amely ellentétes a piaci versennyel, például az exkluzív megállapodások kötése vagy a együttműködések alkalmazása, hivatali szinten kell megvizsgálni.


Azonban az Amerikai Egyesült Államokban sokkal nehezebb fellépni a technológiai vállalkozások ellen, mint Európában. "Annak nagyon csekély az esélye, hogy a vezető technológiai vállalatokat feldarabolnák az USA-ban. Ennek oka a hatályos helyi törvényekben keresendő: ha a kormány vizsgálat után problémát is talál náluk, akkor nem léphet fel ellenük úgy, mint ahogy azt az európai uniós hatóságok teszik. Az Amerikai Egyesült Államokban ehhez először meg kell győzni egy bírót és csak ha sikerrel jár az adott hivatal, akkor indulhat el az eljárás." - jelentette ki James Keyte, a New York-i Fordham Egyetem Kartelljogi Intézetének igazgatója, aki egyben a The Brattle Group tanácsadója.

"A monopóliumokról szóló Sherman-jogszabályok segítségével először azt kell bebizonyítani, hogy egy adott cég valóban monopolhelyzetben van egy pontosan meghatározott piacon. De már ez is nagyon nehéz lehet, mert az USA-ban önmagában az, hogy egy társaság monopolhelyzetben van, még nem sérti a törvényeket. Ráadásul egy monopóliummal rendelkező piaci szereplőnek nincs is olyan különleges felelőssége, mint mondjuk az EU-ban a jelentős piaci erejű szolgáltatóknak."

A szakértő hozzátette, hogy a nagy technológiai cégek esetében nehéz annak a bizonyítása, hogy monopolhelyzetben vannak, de azt sem könnyű bizonyítani, hogy vitatható vagy téves módon viselkedtek. Azok a piacok, ahol ezek a vállalatok működnek, a verseny szempontjából nagyon dinamikusak. Az Alphabet, az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google és a Microsoft jogosan érvelhetnének azzal, hogy nehezen tudták volna mindvégig megőrizni a piaci pozícióikat, ha nem újultak volna meg folyamatosan és nem lettek volna mindig elégedettek az ügyfeleik.

"Emellett van még egy fontos dolog. Amennyiben az Amerikai Egyesült Államokban egy cég csak az általa gyűjtött adatokat elemzi ki és ezáltal javít az üzletén, az nem jelent problémát. Az Európai Unióban a hatóságok inkább hajlanak arra, hogy bizonyos körülmények között a társaságokat arra kényszerítsék, hogy megosszák az adataikat a kisebb vetélytársaikkal és a piac új szereplőivel. Ilyen gyakorlat az USA-ban nincs" - hangsúlyozta végül James Keyte.

Június elején derült ki, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egyaránt versenyjogi vizsgálatot akar indítani a Google és az Amazon ellen. Az eljárások középpontjában a webes konszern reklám- és keresési gyakorlata, valamint a kereskedelmi társaságnak a kiskereskedelemre gyakorolt befolyása állnak. Emellett ismertté vált, hogy az FTC a Facebook ellen is vizsgálatot indít.

Márciusban Elizabeth Warren demokrata szenátor és elnökjelölt a Mediumon megjelent cikkében azt írta, hogy ideje lenne feldarabolni az Amazont, a Facebookot és a Google-t. Az egyik megoldás az lehetne, hogy e konszernek esetében néhány felvásárlást vissza kellene csinálni. A szabályozás helyett feldarabolás elvet vallotta Cory Doctorow kanadai sci-fi-író, újságíró és a Boing-Boing blog társüzemeltetője is. Ő kifejtette, hogy nem az a probléma, hogy az olyan technológiai óriások, mint a Facebook ellenőrzik a felhasználókat, hanem az, hogy monopolhelyzetben vannak. A szabályozással valójában csak ezeknek a cégeknek tennének jót, mert azok megengedhetik maguknak a szigorúbb szabályozás költségvonzatait, míg a kis startupok nem, továbbá ügyes lobbitevékenységgel befolyásolni lehet, hogy meddig terjedjen ki a szabályozás. Tim Cook, az Apple első embere - érthetően - elkerülné a feldarabolást és azt szeretné, ha az Apple-t nem mosnák össze a többi technológiai és internetes vállalattal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #35
    Nem gyozom hangsulyozni hogy NEM azt mondom hogy az Amazon egy angyali, es fair ceg, es minden cegnek ilyennek kene lennie. Ha sorbarendeznenk a cegeket fairseg es tarsadalmi szerepvallalas szerint, akkor valoszinuleg nem vezetnek a listat...

    Annyit mondok, hogy barmilyen plusz munkahely pozitivum, mert mindig alternativat nyujtanak. Ha jobb a tobbi munkahelynel akkor azert jo, ha pedig rosszabb a tobbi munkahelynel akkor meg mindig nem rossz, csak senki nem fog ott dolgozni.
    Tekintve hogy senki nincs kenyszeritve hogy ott dolgozzanak, meg a kevesbe fair munkaltato is jobb, mintha nem lenne munkaltato egyaltalan, es munkanelkuliseg lenne.

    A ceg bezarasa rosszabb lenne mint ha semmit nem tennenk.
  • Sequoyah #34
    Kitrükközik az adófizetést

    Ebben egyetertek. Az nem tagadom, sot en is allitom, hogy nem vesznek reszt megfelelo mertekben a kozhasznu dolgokban, es sok adot nem fizetnek be, amit mas cegeknek be kell.

    De ezt erosen kibovitenem, mert onmagaban is egy komolyabb tema. Ez nem az Amazon hibaja hogy nem fizetik be az adot, mert ok sehol sem csalnak az adobefizetessel. Ez a helyi kormanyzatok hibaja, hogy NEM KERIK toluk ezt az adot. Es nem csak az Amazontol nem szedik be, hanem nagy cegek hosszu soratol. Nem szedik be az adot csak hogy az ut tuloldalara koltoznek ami mar egy szomszedos varos/allam, es ott jonnek letre akkor a munkahelyek, nem egy utcaval arrebb. Es minden egyes egyedi esetben ez megeri, osszessegeben viszont egy nagy ontokonszuras tarsadalmilag.


    Alacsonyan béreken foglalkoztatja az embereket (átlagban)

    Elobb leirtam a tenyt, hogy atlag FELETTI bereken foglalkoztatjak az embereket. A minimalber az $7.25 az USAban, illetve allamonkent eleri a $11-et, kiveteles esetekben a $13-at. Es nem felnek minimalbert fizetni egy raktaros munkaert sehol sem a cegek. De ha szetnezel az Amazonos allashirdetesek kozott, akkor lathatod hogy pl NJ-ben ahol a $10-et sem eri el a minimalber, es bolti eladokat, raktari dolgozokat $11-$13-ert keresnek (valos allashirdetesekrol van szo), ott az Amazon $17 folott kinal.

    Es ekkor nem beszeltunk a tobb 10ezer magas kepzettseget igenylo poziciorol, amik $100-150ezer folott fizetnek evente.


    Kinyírja a tisztességes konkurenciát

    Tudsz peldat mondani arra hogy melyik konkurenciat is nyirta ki es hol, ahol magasabb berek voltak?
  • dyra #33
    En fejleszto vagyok, tobb kulfoldi projecttel a hata mogott. Mar csak sajat jol felfogott erdekembol (mivel ki akartunk koltozni kulfoldre) is ismerem a piacot, elhiheted. Europaban csak Anglia az ahol elkapkodnak gyorsan barmilyen fejlesztot mint idehaza. Talan meg Svajc az eros banki jelenlet miatt. De ennyi. Mashol Nyugat-Europaban sehol nem fogadnak annyira tart karokkal, ott mar kuzdeni kell.


    Rendben ezt elfogadom, én nem ismerem annyira a kinti piacot. IT-ben dolgozom egy nemzetközi cégnél. Vannak a melóimnak rendszergazda részei is azokat a világban nagyjából semmibe se nézik épp most adjuk át july 1-től egy indiai cégnek.

    Minimalber alatt eleve nem fizetnek sehol, szoval az volt talan a kiindulasi alap nehol. De a minimalber DUPLAJArol van szo most. Szoval sok-sok ember van aki most TOBBET keres mint az Amazon elott. (A HQ-sokat nem szamitva, ok nyilvan jol kerestek eddig is).
    Ezt tovabbra sem cafolja egyik linked sem


    Itt viszont fenntartom az álláspontom, hogy társadalom nem profitál (vagy csak minimálisat) az Amazon működéséből. Nem ismétlem önmagam. Pár pontban amiket úgy érzem nem cáfoltál meg.

    1. Kitrükközik az adófizetést
    2. Alacsonyan béreken foglalkoztatja az embereket (átlagban)
    3. Kinyírja a tisztességes konkurenciát (ahol magasabbak a bérek és jobbak a munkakörülmények plusz rendes adót fizetnek)
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.06.26. 05:51:20
  • Sequoyah #32
    En fejleszto vagyok, tobb kulfoldi projecttel a hata mogott. Mar csak sajat jol felfogott erdekembol (mivel ki akartunk koltozni kulfoldre) is ismerem a piacot, elhiheted. Europaban csak Anglia az ahol elkapkodnak gyorsan barmilyen fejlesztot mint idehaza. Talan meg Svajc az eros banki jelenlet miatt. De ennyi. Mashol Nyugat-Europaban sehol nem fogadnak annyira tart karokkal, ott mar kuzdeni kell.

    "felverték" minimálbérre a fizetéseket.

    Minimalber alatt eleve nem fizetnek sehol, szoval az volt talan a kiindulasi alap nehol. De a minimalber DUPLAJArol van szo most. Szoval sok-sok ember van aki most TOBBET keres mint az Amazon elott. (A HQ-sokat nem szamitva, ok nyilvan jol kerestek eddig is).
    Ezt tovabbra sem cafolja egyik linked sem
  • dyra #31
    Probalj meg akkor Franciaorszagban, vagy Olaszorszagban IT melot kapni. A nagy penzugyi kozpontokban van informatikus hiany (New York, London, Hong Kong, Zurich, Szingapur), meg a periferias outsorce celpontokban, amik viszont a legfejlettebb orszagokon kivul vannak, de nem tul fejlettelenek(Magyarorszag, Ukrajna, India). Ezen kivul meg van Kalifornia, ahol a legtobb IT startup van.


    IT melo neked mi? Jánoska aki "rendszergazdáskodik", nyomtató állít be meg gépet meg az Outlook beállításait cseszteti Margitkának a titkárságon az nem IT hanem egy "semmi". Betanított majmok elvégzik kis túlzással, természetesen ezekbe a munkakörökbe nem fogsz bekerülni vagy csak nehezen. De ha fejlesztő vagy és jó akkor kb bárhova mehetsz a világba.

    Az Amazon csak ugy tud barkit kiszoritani, ha TOBB fizetest ajanl, ezert elszipkazza a munkavallalokat. Es egyebkent a valosag az, hogy valoban TOBB fizetest ajanlanak, mint a legtobb konkurencia.
    Ha egy masik ceg az olcsobb munkaero remenyeben kulfoldre megy, arra semmi hatassal nincs ha egy meg annal is kevesebbet fizeto ceg van a piacon. Amit irsz annak csak akkor van ertelme, ha az Amazon felverte a bereket egy kornyeken, es emiatt a tobbi ceg kiszorul, mert nem tudjak kifizetni.


    "felverték" minimálbérre a fizetéseket.

    Az Amazon bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államokban dolgozó munkatársai esetében óránként 15 dollárra növelte a minimálbért. Ez az eddigi összeg (óránként 7,25 dollár) több mint kétszerese. Az új minimálbér november elsejétől lép majd hatályba és a változás több mint 250 000 alkalmazottat, 100 000 szezonális munkást, valamint minden részmunkaidős és eseti foglalkoztatottat érinteni fog.

    Az Amazon gyakorlatilag nem fizet adót
    Az Amazon raktárakban az emberek a gépek szolgái
    Olasz­országban vizsgálat indult az Amazon ellen
    Sztrájkolnak az Amazon madridi logisztikai központjának dolgozói
    Eljárás indult az Amazon ellen Ausztriában
    Béremeléssel reagált a kritikákra az Amazon
  • Sequoyah #30
    Az egész világon informatikushiány van.

    Probalj meg akkor Franciaorszagban, vagy Olaszorszagban IT melot kapni. A nagy penzugyi kozpontokban van informatikus hiany (New York, London, Hong Kong, Zurich, Szingapur), meg a periferias outsorce celpontokban, amik viszont a legfejlettebb orszagokon kivul vannak, de nem tul fejlettelenek(Magyarorszag, Ukrajna, India). Ezen kivul meg van Kalifornia, ahol a legtobb IT startup van.

    kiviszed olyan országban ahol szinte nincs bérköltség

    Ez az Amazon szamara nem opcio. A raktarakat helyben kell uzemeltetni, szoval a helyi munkaerot kell kifizetni.


    Az Amazon kiszorítja a piacról azokat a kereskedelmi cégeket ahol nagyobbak a bérköltségek

    Az Amazon csak ugy tud barkit kiszoritani, ha TOBB fizetest ajanl, ezert elszipkazza a munkavallalokat. Es egyebkent a valosag az, hogy valoban TOBB fizetest ajanlanak, mint a legtobb konkurencia.
    Ha egy masik ceg az olcsobb munkaero remenyeben kulfoldre megy, arra semmi hatassal nincs ha egy meg annal is kevesebbet fizeto ceg van a piacon. Amit irsz annak csak akkor van ertelme, ha az Amazon felverte a bereket egy kornyeken, es emiatt a tobbi ceg kiszorul, mert nem tudjak kifizetni.
  • dyra #29
    Nem tudom hogy egyaltalan kepben vagy-e a magyar IT piac allapotaval, mert ezekszerint csak annyit ismersz belole amennyit az ujsagok cimoldalan latsz.
    EPAM, Morgan Stanley, Blackrock, de a Google es a Microsoft is foglalkoztat mernokoket Magyarorszagon.
    Szerinted miert van akkora informatikushiany a piacon? Azert mert a magyar igenyeknel joval tobb project fut itt, a vilagpiacra termelve.


    Az egész világon informatikushiány van. Ami ezért van mert most a piac ezen területe "fúvódik". És egy jól képzett "informatikus" "előállítása" nem is olyan egyszerű. Nem az a típusú meló, hogy beseggelem az anyagot aztán elvagyok vele.

    Megis hogy a picsaba torne le a bereket? Ha alacsonyabb bereket kinalnak mint ami jellemzo az adott regioban akkor szerinted ki megy el oda dolgozni?
    Egy modon torhetne le a bereket, ha kulfoldrol olcsobb munkaerot buszozna az Amazon raktarakba. Ha tudsz olyan peldat ahol ez megtortent, akkor mutasd, mert en ilyenrol meg nem hallottam.


    A folyamat tök egyszerű, a legnagyobb innováció még mindig az ha úgy tudsz termeltetni, hogy kiviszed olyan országban ahol szinte nincs bérköltség vagy az országodon belül csinálod ugyanezt. Az Amazon kiszorítja a piacról azokat a kereskedelmi cégeket ahol nagyobbak a bérköltségek lévén ott van a legnagyobb "profit". A többiek nem lesznek velük versenyképesek. Ez a globalizált világ alapja.

    Ajánlom neked Pogátsa Zoltán: Mi a profit? című előadását.



  • Sequoyah #28
    Akkor nem Googleval keresnél hanem mással.

    Ez most hogy jon ide? Ha Binggel keresnenk, akkor most a Bing lenne a monopolium, es ugyanitt ugyanerrol beszelnenk, csak Google helyett Microsodt lenne.

    Valaki mások. Több lehetőség. Az lenne a csudajó. Hasonló szeletekkel a piacon.

    Ez csak alom, a szolgaltatoi szektor ezen szelete total nem igy mukodik. Itt a "winner takes it all" rendszer mukodik. A masodik legjobb kereso/kozossegi oldal/online piac az egvilagon senkit nem erdekel. A kozossegi oldal eseten a legnyilvanvalobb hogy miert.


    Hol adóznak?

    Ennek a kerdesnek megis mi koze van ahhoz amit ideztel elotte?

    Mészáros Lőrincz infós cége pl most kezd hasítani.

    Nem tudom hogy egyaltalan kepben vagy-e a magyar IT piac allapotaval, mert ezekszerint csak annyit ismersz belole amennyit az ujsagok cimoldalan latsz.
    EPAM, Morgan Stanley, Blackrock, de a Google es a Microsoft is foglalkoztat mernokoket Magyarorszagon.
    Szerinted miert van akkora informatikushiany a piacon? Azert mert a magyar igenyeknel joval tobb project fut itt, a vilagpiacra termelve.


    Letöri a béreket

    Megis hogy a picsaba torne le a bereket? Ha alacsonyabb bereket kinalnak mint ami jellemzo az adott regioban akkor szerinted ki megy el oda dolgozni?
    Egy modon torhetne le a bereket, ha kulfoldrol olcsobb munkaerot buszozna az Amazon raktarakba. Ha tudsz olyan peldat ahol ez megtortent, akkor mutasd, mert en ilyenrol meg nem hallottam.

    olyan embereket is pénzelni kell akik amúgy dolgoznak ez önmagában

    Szoval azt allitod hogy letezik olyan ember aki egyebkent onmagaban dolgozott es nem igenyelt szocialis segelyt, de aztan felmondott hogy elmehessen dolgozni az Amazonhoz KEVESEBB berert, es bejelentkezett szocialis segelyert? Na ez a vicc:D

    Amit irsz az egy kozgazdasagtani nonszensz. Soha nem ment meg LEFELE a ber azert mert egy ceg odatelepult volna.







    Egyebkent az Amazonnal a legalacsonyabb ber egy raktari dolgozonak $15 orankent, mikozben az orszagos minimalber az $7.25. Es bar az allami minimalber helyenkent elter, a legalacsonyabb Amazonos ber minden helyszinen MAGASABB mint a penztarosok, aruhazi eladok vagy raktarosok bere mas cegeknel. Tehat ha nincs vegzettseged, akkor az egyik legjobb belepi szintu fizetest naluk kapod.
    Szoval nem hogy logikai/kozgazdasagtani bukfenc amit irsz, hanem szimplan nem igaz. Az atlag folott fizetnek.

  • dyra #27
    De jobban elunk. Te lehet nem, de a tarsadalom osszessegeben igen. Az informacios tarsadalom alapja hogy az informacio konnyen kereshet, a mai szolgaltatasok jelentos resze nem mukodne nelkule.


    Nem ők találták fel a keresőt. Akkor nem Googleval keresnél hanem mással. A személyes adatokról meg csak le kéne őket szedni akkor meg kb nem is működne jobban mint az összes többi kereső.

    Igen, azert talaltunk meg mindent mert voltak KERESOK. Ezzel csak alatamasztod azt amit irtam, hogy erteket adnak. Most h Google-nek hivjak-e az tok mind1, mert ha nem ok akkor valaki mas lenne ugyanebben a helyzetben...


    Valaki mások. Több lehetőség. Az lenne a csudajó. Hasonló szeletekkel a piacon.

    Nyilvan nem a supportosra gondoltam, hanem arra hogy kozel 100.000-en dolgoznak ott, atlagosan $100.000 feletti fizuval. Mondj meg egy ceget aki ennyi embernek ad ilyen jo fizetest.


    Hol adóznak? Az egész világ pénzeli őket csak futja fizura. Billió dolláros értékű cégekről van szó.


    Magyarorszag kvazi IT "hatalom", ahova a nagy cegek szervezik ki az IT munkakat 10ezrevel, sokszor millio HUF-ot kozelito, vagy meg is halado fizetesekkel. Szoval en a helyedben nagyon nem lennek ebben olyan biztos, eleg jol keres a kis hazank az ilyeneken.


    Mészáros Lőrincz infós cége pl most kezd hasítani.

    Honnan a fenebol veszed hogy nekem ez megerne? Hol irtam en ilyet? De meg az Amazon raktaran dolgozo minimalberes is kevesebb szocialis segelyt igenyel, mint a munkanelkuli...


    Loszart. Az ilyen cégek csak azért olcsóbbak mert spórolnak azon is amin már nem lehetne ha nem lennének nyomorult helyzetben emberek. Azért kapja olcsóbban az Amazontól a cuccot a rendelő mert azt szépen megfogják a "kinem" fizetett béreken. Társadalmilag több szempontból is haszontalan.

    1. Letöri a béreket
    2. Kinyírja a konkurenciát
    3. A szociális segély miatt olyan embereket is pénzelni kell akik amúgy dolgoznak ez önmagában vicc. Ráadásnak kik fizetik? Mindenki. De jó hogy olcsón tudunk vásárolni a Jack Bezos meg 100 milliárd dolláros vagyon csücsül. Az alkalmazottai meg mennek a segélyért. Igazi Döbrögi.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.06.24. 21:00:45
  • Sequoyah #26
    Nem élünk jobban. Ez csak egy kereső.

    De jobban elunk. Te lehet nem, de a tarsadalom osszessegeben igen. Az informacios tarsadalom alapja hogy az informacio konnyen kereshet, a mai szolgaltatasok jelentos resze nem mukodne nelkule.


    másféle keresők és akkor is megtaláltunk mindent.

    Igen, azert talaltunk meg mindent mert voltak KERESOK. Ezzel csak alatamasztod azt amit irtam, hogy erteket adnak. Most h Google-nek hivjak-e az tok mind1, mert ha nem ok akkor valaki mas lenne ugyanebben a helyzetben...


    begyűjti a személyes adatokat

    Nyilvan nem ebben van szamunkra az ertek. A semminel viszont ez is jobb. Termeszetesen egy masik kereso ami NEM gyujti be a szemelyes adatokat az meg jobb... En csak annyit mondtam hogy nem0 erteket nyujtanak.

    Google supportját

    Nyilvan nem a supportosra gondoltam, hanem arra hogy kozel 100.000-en dolgoznak ott, atlagosan $100.000 feletti fizuval. Mondj meg egy ceget aki ennyi embernek ad ilyen jo fizetest.


    Na ők nem Magyarországon vannak abban biztos lehetsz.

    Magyarorszag kvazi IT "hatalom", ahova a nagy cegek szervezik ki az IT munkakat 10ezrevel, sokszor millio HUF-ot kozelito, vagy meg is halado fizetesekkel. Szoval en a helyedben nagyon nem lennek ebben olyan biztos, eleg jol keres a kis hazank az ilyeneken.

    Van akinek azt kell csinálnia ami van.

    Szamukra az Amazon jelentette a kulonbseget hogy valami van, vagy semmi nincs, csak munkanelkuliseg...


    No de attól nincsenek jogai és érdekei?

    Ugyanazt irnam ide is mint fentebb. Van kulonbseg akozott hogy semmi erteket nem adnak, vagy adhatnanak tobb erteket. Mint tobbszor is irtam nyilvan van tenni valo hogy fair modon alkalmazzak az embereket. De a nemfair munka is jobb mint ha nincs munka.

    Amúgy meg neked mint adófizetőnek miért éri meg hogy olyan embereket pénzeljenek az adódból akiket egy "hatékonyan" működő IT cég nem hajlandó megfizetni?

    Honnan a fenebol veszed hogy nekem ez megerne? Hol irtam en ilyet? De meg az Amazon raktaran dolgozo minimalberes is kevesebb szocialis segelyt igenyel, mint a munkanelkuli...