Berta Sándor

Optimista lehet az IT-ágazat

Szakértők szerint a technológiai vállalatoknak egyáltalán nincs okuk a csüggedésre, napjaink probémáinak megoldásában kulcsszerepük lehet.

A DLD innovációs konferencia résztvevői optimisták voltak az IT-ágazat jövőjével kapcsolatban, annak ellenére, hogy a digitalizálás és az automatizálás által okozott növekvő gazdasági bizonytalanság, az online hálózatok álhírekkel való manipulálása, valamint Donald Trump és Vlagyimir Putyin miatt nem lenne indokolt az optimizmus. Az idei DLD mottója az optimizmus és a kurázsi volt. Az esemény vendégei Kai-Fu Lee kínai mesterséges intelligencia szakértő, Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetője és Jan Tallin, a Skype társalapítója voltak.

Albert Wegner kockázatitőke-befektető az optimizmus fontosságát emelte ki, hinni kell abban, hogy a jövő jobb lesz. Úgy véli, számos területen van előrelépés: a társadalom által felhasznált energia egyre tisztább, a járműveknél terjed az elektromos meghajtás. Ugyanakkor a fiatalok egyre kevésbé a Facebookot tekintik mérvadó hírforrásnak és az adatvédelmi botrányok miatt a hatóságok is jobban figyelnek a területre. Amennyiben pedig a közvélemény részéről megvan a nyomás, akkor a vállalatok és a politika is reagálnak. Az optimizmus ad bátorságot az innovációhoz és a kutatáshoz, és rengeteg területen már a kisebb változtatások is előrelépésekhez vezetnek.


Fatoumata Ba, a Jumia nevű online piactér alapítója - ez volt az első startup az afrikai kontinensen, amelynek értékét több mint egymilliárd dollárra becsülték. Ba napjainkban már mást vállalkozásokat támogat. Amint elmondta, megtanulta, hogy a helyi cégek hozzájárulhatnak a társadalmi problémák megoldásához, ezért segíti a startupokat, többek között a logisztikai problémák orvoslásában. A nigériai vállalkozó szerint bebizonyították, hogy Afrikában is lehetnek IT-sikertörténetek. A kontinensnek ezekre kiemelten szüksége van. A helyi startupokban hatalmas potenciál vannak és az innovációs erejük is masszív, az egyetlen gondot a finanszírozás biztosítása jelent.

Paragh Khanna, a Futuremap nevű tanácsadó társaság alapítója közölte, hogy a technológia nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Ázsiában 600 millió embert lehetett kivezetni a szegénységből. A kontinensen a globalizációra és a nyitott határokra pozitívan tekintenek, s Ázsia egyre nagyobb jelentőséggel bír, immár a világgazdaság teljesítményének 40 százalékáért felelős. Ez az arány pedig a következő években tovább fog nőni, sőt, Khanna úgy vélte, hogy jöhet akár egy "ázsiai évszázad" is.


Abe Chen, a Byton képviselője azt hangsúlyozta, hogy a jövőben már senkinek sem lesz saját autója, azonban a megosztott mobilitáshoz szükség lesz digitális járművekre. Ezért fejlesztették ki a mesterséges intelligencián alapuló platformjukat, amely összeköti a felhasználók profiljait az adott gépkocsival. A profil mindenkit elkísér az autóba, ugyanúgy, ahogy az okostelefonos alkalmazások, az okosórák vagy a beszédasszisztensek is, így a jármű figyelembe veheti az utasai különböző igényeit. A hagyományos gyártóktól eltérően viszont először a digitális technológiát alkották meg és csak utána a gépkocsit.

Steffi Czerny, a DLD alapítója azt ecsetelte, hogy sok oka van annak, hogy optimisták legyünk. A Szilícium-völgyön kívül is van számos innovatív fejlesztés, csak bátran meg kell azokat látni. A konferencia tájékozódási pont akar lenni egyre bonyolultabb világban és rávilágít az innovatív technológiákra, például a mesterséges intelligenciára és a kvantumszámítógépekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!