Berta Sándor

Olasz­országban vizsgálat indult az Amazon ellen

A kereskedelmi konszernt azzal gyanúsítják, hogy visszaélt a piaci pozíciójával.

Az olasz versenyhivatal, az Autorita' Garante Della Concorrenza E Del Mercato (AGCM) azért indított eljárást az Amazon ellen, mert új logisztikai szolgáltatásokkal jelent meg a piacon és a folyamat során komoly nyomást gyakorolt a helyi kereskedőkre. A társaság arra kényszerítette a piac szereplőit, hogy az ő ajánlatait használják.

A Coordinamento delle associazioni per la difesa dell'ambiente e la tutela dei diritti di utente e consumatori (Codacons) olasz fogyasztóvédelmi szervezet üdvözölte a bejelentést és jelezte, hogy ha törvénytelenségekre vagy szabálytalanságokra derül fény, akkor kész arra, hogy a kárt elszenvedett felhasználók vagy kereskedők nevében pert indítson az amerikai óriáscég ellen. Az Amazon tavaly novemberben kapott engedélyt arra, hogy csomagokat szállítson ki a helyi lakosoknak, miután a két leányvállalata, az Amazon Italia Logistica és az Amazon Italia Transport is felkerült az olasz ipari minisztérium futárvállalkozásokat tartalmazó listájára. A két szolgáltató megjelenése azt jelentette, hogy az olasz posta komoly vetélytársakat kapott.

Tavaly nyáron az Amazon 300 000 eurós büntetést kapott, mert engedély nélkül szállított ki csomagokat. Ezért nyújtotta be 2018 októberében az illetékes minisztériumnál a beadványát, hogy a két leányvállalatát vegyék fel az engedélyezett futárcégek közé. Az Amazon nemrég alakított ki egy 34 000 négyzetméteres raktárat a Bergamo melletti Casirate közelében. Emellett a tervek között szerepel egy Torino melletti, 60 000 négyzetméteres és 1200 embert foglalkoztató logisztikai központ létrehozása. Az utóbbival kapcsolatban 150 millió eurós befektetéseket tervez a társaság. 2010 óta az óriáscég több mint 1,6 milliárd eurót ruházott be Olaszországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!