Berta Sándor

Feldarabol­tatná az IT-óriásokat egy demokrata szenátor

Az egyik lehetséges demokrata elnökjelölt érdekes témával kampányolt.

Elizabeth Warren a Mediumon megjelent cikkében többek között azt írta, hogy ideje lenne feldarabolni az Amazont, a Facebookot és a Google-t. Az egyik megoldás az lehetne, hogy e cégek esetében néhány felvásárlást vissza kellene csinálni. Ezen üzletek közé tartozik a WhatsApp és az Instagram megvétele a Facebook által, a Whole Foods Market és a Zappos felvásárlása az Amazon által, illetve a Waze, a Nest és a DoubleClick megvétele a Google által.

A demokrata szenátor szerint törvényben kellene megtiltani, hogy egy társaság egyszerre üzemeltessen egy kereskedelmi platformot és egyúttal részesedése legyen abban. A politikus a nagy internetes monopóliumok szétverésével segítené a piaci versenyt és az új technológiai vállalatok létrehozását. Warren szerint a mai technológiai óriáscégeknek túl nagy hatalmuk van, elnyomják a vetélytársaikat, az emberek személyes információiból tettek szert nyereségre és a piaci viszonyokat úgy alakították át, hogy azok nekik kedvezzenek. Ezzel pedig károkat okoztak a kisvállalkozásoknak és megakadályozták az innovációt.

A demokrata szenátor példaként hozta fel, hogy vajon nem örül-e mindenki annak, hogy most van egy olyan lehetőség, miszerint a Google-t is választható a Bing helyett. A példakérdést ugyanakkor fordítva kellett volna feltennie, hiszen amíg a Google keresője 1997-ben vált elérhetővé, addig a konkurens Bing csak 2009-ben. Az amerikai elnökválasztás 2020 novemberében lesz. A demokrata elnökjelölt még nem ismert, de Elizabeth Warren is eséllyel indul a pozícióért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sydra #12
  Pocahontas menjen vissza bölényeket kergetni a sztyeppére!
 • Zoliz #11
  A "demokrata"-nak fontos, hogy soha ne összpontosuljon sok hatalom 1 ember kezében.
  Kivéve őt magát.

  Az "Oszd meg és uralkodj" egy ősi axióma.
  Mindig is pár ember kezében lesz a hatalom és nem a vezető nélküli népben, a birka manipulálható csőcsölékben.
 • lostprophet #10
  Következő hír:

  Feldarabol­tatnák a demokrata szenátort az IT-óriások
 • dyra #9
  Ha arról beszélsz amiről gondolom, hogy beszélsz az nagyon durva! De én úgy olvastam, hogy az 2021-ben lesz! :D
 • ostoros #8
  A jogbiztonságot inkább az veszélyezteti, hogy a lobbiérdek elintézi akármit akar.
  Ha a magántulajdon belepofázik az állam működésébe, az az igazi veszély a jogbiztonságra.
 • lammaer #7
  Javítsatok ki ha tévedek, de úgy tudom hogy az ilyen felvásárlásokat az usában is államilag jóvá kell hagyatni (talán a Federal Trade Comission a felelős az ilyesmiért).

  Ők már rábólintottak, innentől kezdve elég csúnyán néz ki ha elkezdenek darabolgatni.
  Az nem tesz jót a jogbiztonságnak ha csak úgy lehet babrálni a magántulajdonnal...

  Szerintem.
 • Mat666 #6
  Igazad van és szerintem tudom mire gondolsz.
 • Sir Cryalot #5
  Na ennyit a pcgamingről hogy a cicivillantós twitch.tv az szart ér. :DDD
 • HyBrIDNyLA #4
  Ha esetleg egy Nouriel Roubini mondana ilyet, akkor felkapnám a fejem. Egyébként 2020-ban más miatt fog emberek feje fájni, nem az tech óriások miatt. (Bár ne így legyen!) Aki picit olvas gazdasági médiumokat, tudja miről beszélek...
 • kvp #3
  "Ha ilyen a felhozatal a demokratáknál, akkor úgy látom marad Trump."

  Rosszabb. Van egy nagyon eselyes fiatal no is, aki hithu kommunista. Hozza kepest a cikkben szereplo politikus meg mersekelt.

  A nemzetkozi cegeket egyebkent nem nagyon lehet feldarabolni, egyszeruen kiszervezik magukat. A Google peldaul mar reg szetdarabolta magat az Alphabet gyujtonev ala (lasd: betuleves). Szoval jogilag meg csak nem is tudnanak rajta fogast talalni. (a Facebook-on igen, uzeletileg kevesbe dorzsoltek)