Berta Sándor

IT-óriások - szabályozás helyett feldarabolás kell

Ezzel az ötlettel állt elő egy ismert blogger és aktivista.

Cory Doctorow kanadai sci-fi-író, újságíró és a Boing-Boing blog társüzemeltetője, a Creative Commons licenc alatt jelenteti meg a könyveit. A férfi az Electronic Frontier Foundation egyik legismertebb tagja és a re:publica 2019 rendezvényen a nagy technológiai konszernek szabályozása helyett azt javasolta, hogy inkább fel kellene darabolni a Facebookot.

Doctorow kifejtette, hogy nem az a probléma, hogy az olyan technológiai társaságok, mint a Facebook ellenőrzik a felhasználókat, hanem az, hogy monopolhelyzetben vannak. A Facebookon az emberek a barátaik üzeneteire reagálnak és eközben komoly szerepet kapnak az érzelmek, például a düh, a gyűlölet vagy a szerelem. Ugyanakkor a folyamat során reklámokkal szembesülnek, amire szintén dühösen reagálnak, hogy még több dühítő hirdetést kelljen nézniük. Alternatívákra van szükség, hogy ne csak a közösségi portál határozza meg a vitakultúra szabályait, hanem az embereknek számos olyan különböző platform álljon a rendelkezésükre, amelyeken kommunikálhatnak.

Amennyiben az olyan oldalakat, mint a Facebook csak szigorúbban szabályoznák, akkor azzal csak a társaságnak tennének jót. Nem véletlenül kérte Mark Zuckerberg nemrég a szigorúbb szabályozást, mert pontosan tudja, hogy ők ennek a költségvonzatait megengedhetik maguknak, míg a kis startupok nem, továbbá ügyes lobbitevékenységgel befolyásolni lehet, hogy meddig terjedjen ki a szabályozás. Ezért a mostani helyzet egyetlen megoldása Doctorow helyett a Facebook feldarabolása lenne, s minden egyéb online monopóliumot is szét kell darabolni.
Az újságíró hozzátette, hogy a közösségi platform nem azért olyan erős, mert új és jó termékeket fejleszt ki, hanem azért, mert sok kis vállalkozást vásárol fel és bekebelezi az innovációt. Ezt pedig a piaci versenyre vonatkozó szabályok alkalmazásával kellene megakadályozni. A témához kapcsolódott Doctorow azon véleménye is, hogy alapvetően egyre kevesebb kis cég van a piacon, mert azokat a nagy szereplők felvásárolják. Ez megfigyelhető nem csupán az IT-ágazatban, hanem olyan területeken, mint a filmgyártás vagy a zeneipar területén is.

A mostani helyzetet súlyosbítja, hogy egyre több olyan fejlesztés zajlik Ausztráliában, Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban, amelyek veszélyesek a szabad internetre nézve. Tavaly nagyon felgyorsultak ezek a fejlesztések. Ő mindenesetre hiszi, hogy olyan jövő előtt állunk, amelyben az embereket nem a nagyvállalatok fogják ellenőrizni és a technológiát demokratikus módon alkalmazza majd az emberiség.

Az újságíró és blogger márciusban az európai uniós szerzői jogi reformmal kapcsolatban azt javasolta, hogy nem túlszabályozással, hanem életszerű megoldásokkal kellene rendet tenni a szerzői jog területén. Most mindezt annyival egészítette ki, hogy bár a reformmal kapcsolatban nem volt szó tartalomszűrők alkalmazásáról, de mindenki pontosan tudja, hogy akkora mennyiségű online tartalomról van szó, amelyet egyetlen ember sem tud ellenőrizni. Tehát szükség lesz a szűrők használatára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gemihu #9
  Sajnos sok dologban az van, hogy a probléma globális, de még sincs rá igazán globális hatóság és ezek egy részének nem szabadna olyannak lenni, ha nem tetszik a szabály, akkor kilépek a csapatból..
 • kvp #8
  Persze hogy torzitjak a piaci versenyt, mert monopolhelyzetben vannak. Viszont technikailag nem lehet feldarabolni oket, mert joreszt 1-1 nagy termekuk van. Nem regiokra osztott szolgaltatok mint anno a Bell, hanem csak 1 szolgaltatasuk van, 1 regioban (az egesz Foldon).
 • ugh #7
  De ez nem csak a facebook -ra igaz. A legfontosab a google.
  Google, apple, microsoft, intel, nvdia, qualcomm, hp, dell, stb.
 • dyra #6
  Persze persze a jobbnál jobb jogi tanácsosaikkal minden kiskaput kihasználnak, de itt egy sor informatikai cégnél látni mi az a tevénykenység ahol ők torzítják a versenyt. Pl a Google a keresőjével vagy az Androidjával, a Microsoft a Windows-al beleértve a szervereket is a Facebook a közösségi szolgáltatásaival és tényleg felvásárolnak mindent ami csak picikét is rivalizálna velük a Google így vette meg a Waze-t vagy a Facebook a Whats Upot a Microsoft is szépen kebelezi befelé a neki tetsző dolgokat GitHub vagy Linkeldin persze ezek a felsorolások folytatódhatnának naphosszat.

  Miért is jó ez a társadalomnak? A Google és a Facebook lefölözi a webes hirdetések bevételének vagy 50%-t. Ezzel kb ki is nyírva egy rahedli kis és közepes vállalkozást akik még az internet hőskorában hirdetéseket értékesítettek. Plusz odavág a minőség tartalomkészítőknek is.

  Microsoft a Windows-al? Nem szövegszerkesztést tanítanak hanem Word használatot, már nem táblázatkezelést hanem Excelt.

  Szóval lehet látni hol és miként torzítják a versenyt akkor pedig oda is lehetne taposni. De úgy látszik ez nem érdekük. Az okokat nem ismerem, nekünk polgároknak jó lenne ha lenne verseny hiszen az lenne a liberális piacgazdaság ami versenyre alapszik. Csak az mostanában nem csak az IT-ben hanem más iparágakban is kezd megszűnni. Pl a három Magyarországi GSM szolgáltató tuti , hogy szépen felosztotta a piacot.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.05.27. 16:22:13
 • kvp #5
  " Első lépésben ezt kellene kiváltani, mondjuk egy EU-s szervezet által. Nem is értem, miért nincs ez még készen!?"

  Volt ilyen. EU-s (Francia) fejlesztes, meg a 80-as evek vegefele. A postai cimhez hasonlo email cimekkel, teljesen sajat halozattal es protokollokkal. Brusszelben meg be is vezettek. Aztan senki nem hasznalta, mert az internet mukodott es hasznalhato volt, a kozos EU-s fejlesztes meg agyhalott design-t kepviselt. Egy ideig az amerikaiak kozzul az IBM meg tamogatta szoftveresen, aztan mar ok sem. Vegul az egesz EU-s igazgatast atraktak a ma is hasznalt internet alapu technologiakra, beleertve az email-t es a webes protokollokat. Ezek meg raadasul ugyanugy nyilt szabvanyok voltak mint az ISO/OSI rendszer, csak hasznalhatoak. Szoval a EU-s vezetes jobb ha nem szol bele a szamitastechnikaba, mert sokminden mas mellett ehhez sem ertenek...

  A nemzetkozi nagyvallalati monopoliumokkal az a problema, hogy egyetlen allamnak sincs joga feldarabolni oket, az ensz-en pedig valoszinutlen, hogy keresztul menne barmi hasonlo. Raadasul sok ceg mar megelozte a feldarabolast es maga szervezte szet magat apro vallalatokra, mint pl. a Google ernyoszervezete, az Alphabet (a betulevesbol jott a nev). Ez viszont mar nem cegkent, hanem befektetesi csoportkent uzemel es egy nagytokes befektetesi csoportot mar nem hagyna feldarabolni egyetlen masik sem, mert tudjak, hogy aztan ok jonnenek.

  A facebook ennel integraltabb es szorosabb iranyitas alatt all, viszont a fo termekuket, magat a facebook platformot nem lehet feldarabolni, mivel egyetlen webes szolgaltatas az egesz, ami egyetlen nagy kozos adatbazisra epul. Egy termekrol van szo es csak addig er valamit amig egyben van, ugyanis ha barmely felhasznalo nem kepes elerni barmelyik masikat, akkor a rendszer hasznalhatatlan. Minden mas (whatsapp, instagram, stb.) is ugyanabba az adatbazisba dolgozik es igazabol csak a grafikus feluletuk es az engedelyezett muveletek listai ternek el, hogy minel tobb embernek tetszen a szolgaltatas.
 • Merces2 #4
  Ha internetröl vanszó az eu azt se tudja hogy a lába végén azok lábújak vagy pénisz .de be vannak szarva tőle , úgyhogy a hagyományos médiával karöltve ott próbálnak ártani ahol csak lehet......
 • M2 #3
  Ami nagyon nincsen rendjén, az az, hogy az online személyes jelenlét mindig egy-egy globális mammutcégen keresztül valósul meg. Első lépésben ezt kellene kiváltani, mondjuk egy EU-s szervezet által.
  Nem is értem, miért nincs ez még készen!? Csak nem azért, mert erre nem érkeztek lobbipénzek?
 • Cat #2
  A csávó az előadásában pont ezt a speciális helyzetet vitatja azzal, hogy ugyanez van a szemüvegek és a birkózás "piacán" is.

  (A videóban tekerj előre a 29. perchez.)
 • NEXUS6 #1
  Az IT szektorban mindíg kiba gyorsan monopol helyzetbe találta valaki egy-egy szegmensben. Szinte hatványozottan mutatkozik az, ami máshol is érvényesül, mégpedig hogy a piac önszabályzó mechanizmusa egy mese. Ha nincs erős állami, hatósági kontroll, akkor a szereplők közül az egyik pillanatokon belül felzabálja a többit és saját termékeit gyak megkerülhetetlen kvázi szabványként nyomja a le a piac torkán, csak pénzért.

  Tekintve hogy nem egyszeri-egyedi esetről van szó, ideje lenne végre elgondolkodni az egész piac működéséről.