Berta Sándor

Az Amazon gyakorlatilag nem fizet adót

A társaság a 2017-ben elfogadott adócsökkentési törvény rendelkezéseiből profitál.

A Donald Trump által beterjesztett jogszabály alapján az internetes kereskedőcég a több milliárdos nyeresége ellenére adójóváírást könyvelhet el. Azonban nem csupán az Amazon a törvény egyetlen nyertese. A The Washington Post számolt be az 1980-ban alapított Institutes of Taxation an Economic Policy (ITEP) elemzéséről. Az intézet célja az, hogy a politikai döntéshozókat és a közvéleményt tájékoztassa az aktuális és a tervezett adótörvényeknek az államháztartásra és a hatékony gazdaságpolitikára gyakorolt hatásairól. Az ITEP rendszeresen megjelenteti a Who Pays? című jelentését.

A mostani anyagból egyértelművé vált: az Amazon gyakorlatilag nem fizet adót. Ellenkezőleg. A kereskedelmi cég a 2018-as évre vonatkozóan 129 millió dollárt kapott vissza a befizetett adójából. Mindez azt jelenti, hogy miután az Amazon tavaly ennél kevesebb pénzt fizetett be az Amerikai Egyesült Államok költségvetésébe, ezért gyakorlatilag 2018-ra a vállalat adórátája mínusz 1 százalék. S ez az Amazon történetében immár a második ilyen esztendő, az első 2015-ben volt.

A társaság úgy reagált a jelentésre, hogy - mint minden országban, így - az Amerikai Egyesült Államokban is fizet adót. Az elmúlt három esztendőben összesen 2,6 milliárd társasági adót utalt át a költségvetésbe. Az ITEP munkatársa szerint ez a jelentésnek nem mond ellent, hiszen ők egy évről beszéltek és az Amazon nyeresége az USA-ban a kétszeresére nőtt. Az óriáscég 2009 és 2018 között 791 millió dollár szövetségi adót fizetett meg - közel 26 milliárd dollár nyereség mellett. Ez körülbelül 3 százalékos adókulcsnak felel meg, miközben a tengerentúlon a társasági adókulcs korábban 35 százalék volt. A Trump-kabinet által 2017-ben bevezetett Tax Cuts and Jobs Act 21 százalékra mérsékelte az adókulcsot.

A Fortuna 500-as listán szereplő nagyvállalatok adóráta-átlaga 21,2 százalék volt. A listán lévő 100 vállalat tudta ezt nulla százalékra csökkenteni vagy akár adójóváírást visszakapni. Sőt, 58 társaságnak ez az elmúlt két évben egyaránt sikerült. A Netflix például 845 millió dolláros nyereség után kerülte el az adófizetést.

A mostani hír azért érdekes, mert Donald Trump korlátozni akarja az Amazon hatalmát és befolyását, mert az szerinte túl kevés adót fizet és tönkreteszi a kisboltokat. Ezért megpróbált nyomást gyakorolni az amerikai posta vezetőjére és azt akarta elérni, hogy a hivatal az Amazon és partnerei esetében számítson fel kétszeres díjat a csomagok esetében. Sőt, tavaly szeptemberben Bernard Sanders vermonti demokrata szenátor Amazon-ellenes törvényt terjesztett be az Amerikai Egyesült Államokban. A hivatalosan Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies Act (röviden Stop BEZOS - utalva Jeff Bezos Amazon-vezetőre) értelmében a több mint 500 munkavállalót foglalkoztató amerikai vállalkozásokat köteleznék arra, hogy 100 százalékos adót fizessenek azon állami szociális ellátások után, amelyeket a dolgozóik igénybe vesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #10
    Ezt már olvastam tavaly. Azóta nem lett kevésbé marhaság.
  • Cat #9
    Azthiszed kamuzok. Tessék:

    "If workers are receiving government aid through the Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP, formerly known as food stamps), national school lunch and breakfast programs, Section 8 housing subsidies, or Medicaid, employers will be taxed for the total cost of those benefits."

    Azaz ha egy 500 fő feletti cég dolgozói kajajegyre jogosultak a kormánytól, akkor a foglalkoztató ezek összegét be kell fizesse adóként.

    Forrás: https://www.theverge.com/2018/9/5/17819450/bernie-sanders-stop-bezos-amazon-worker-pay-corporate-welfare-tax-bill
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2019.02.27. 16:32:14
  • Sydra #8
    "Az alkalmazottak olyan keveset keresnek, hogy van aki szociális segélyt kap hogy ne haljon éhen."
    Túl sok indexet olvasol és elhiszel minden marhaságot. :D
  • dyra #7
    A profit növelésének még mindig az a legjobb útja, hogy a legelesettebb legrászorultabb réteget éhbérért dolgoztassák. Valahogy ezeknek a cégeknek még nem sikerült azt az elképesztő innovációt meglépni, hogy az alkalmazottai embernek érezzék magukat. Minimum kérdőjeles az állam szempontjából az ilyen cégeket előnyökhöz juttatni. Mivel is profitál belőle az állam? Kinyírja a kiskereskedőket, lenyomja a béreket stb.. Hosszútávon az államnak nem éri meg. Agyon kellene őket adóztatni. De hát Brazosnak a fél politikai gárda a zsebében lehet.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.02.27. 11:01:30
  • Cat #6
    Az alkalmazottak olyan keveset keresnek, hogy van aki szociális segélyt kap hogy ne haljon éhen. (Lásd utolsó bekezdés.)
  • Sydra #5
    Az alkalmazottak után mindenképp fizet egy rakat adót. Így legalább több embert tud foglalkoztatni.
  • dyra #4
    Mert nem kicsi versenyelőnybe kerül?
  • Glutamin #3
    Mindez azért probléma, mert az Amazon ezáltal nem valós hatékonysággal nyírja ki a hagyományos kiskereskedelmet, hanem adóelkerüléssel. Az übert is ezért paterolták ki sok helyről - teljesen jogosan.
  • hawkie22 #2
    És ez miért is fáj nekik? Fizetnek ök adót, csak most visszakaptak pénzt.
    Ilyen már nálam is volt. Németországban adózom, nem is keveset, de ha annyi az éves kiadásom olyan dolgok után, amiket a munkámhoz kapcsolódóan levonhatok az adómból, akkor van olyan év, hogy én is kapok vissza pénzt. Ez van. Hogy ez miért fáj valakinek, az egy jó kérdés.
  • Zoliz #1
    Akár a nemszülő nők. Jutalmazzák őket :)