Berta Sándor

Startup-hatalommá válhat Szaúd-Arábia

A koronaherceg alaposan megváltoztatná az országot: a héten megnyitják az első mozit, a nők is vezethetnek autót, és támogatják őket cégek alapításában is.

Mohammed bin Szalman Al-Szaud, Szaúd-Arábia koronahercege meghirdette a Vision 2030 nevű stratégiáját, amelynek keretében gazdaságilag, társadalmilag és politikailag is meg akarja reformálni az országot. Csökkentené az olajtól való függőséget és egy virágzó startup-államot hozna létre. Amikor Szaúd-Arábia szóba kerül, akkor mindenkiben egy végletesen konzervatív, fundamentalista állam képe bontakozik ki. A koronaherceg ezen akar viszonylag gyorsan változtatni, ő a változás központi figurája. Rijád a héten megnyitja az első mozit, júniustól a nők is vezethetnek autót és a hagyományos fejkendő viselését is hivatalosan liberalizálnák.

Az ország lakosságának háromnegyede 30 évesnél fiatalabb, így nem csoda, hogy óriási lendülettel zajlik a társadalom átalakulása és egy új, virágzó, fiatal alapítókból álló közösség kialakítása. Szaúd-Arábia a folyamat során jó úton jár, ezt támasztja alá az is, hogy a startupok 38 százalékát nők alapították. Ez azonban csak a kezdet, a cél az, hogy a nők életét és vállalkozási lehetőségeit jelentős mértékben megkönnyítsék. Az egyik rijádi startupot, amelynek neve Sheworks, Maha Shirah alapította és azokat a nőket támogatja, akik céget akarnak alapítani. A Sheworks nem csupán irodákat kínál a számukra, hanem segít az ötletek keresésében és azok megvalósításában, valamint számos más kérdésben is. A vállalkozás eddig 56 vállalkozást indított el az úton és 600 nőt támogatott. Mindez különösen annak a tükrében fontos, hogy nemrég a nők még csak nem is dolgozhattak egy férfi engedélye nélkül.


A sikeres nyugati cégek helyi verziói sikerre vannak ítélve

A Wadi az első számú helyi e-kereskedelmi alkalmazás, célja a márkák és a fogyasztók összekötése a nemzetközi szállítási költségek letörésével. A Nokia, a Samsung és a Reebok kizárólagos partnere, és mindössze másfél évvel alapítása után már nyereséget könyvelhetett el. Összesen 67 millió dollár befektetést kapott, 25 arab városban van jelen 200 áruszállító autójával. Már nemzetközi terjeszkedésre készülnek és belépnének új piacokra is, mint a napi fogyasztási cikkek kiszállítása.

Basim Albeladi a Labayh nevű startupot hozta létre, amelynek székhelye Medina és arról álmodik, hogy nemzetközivé teheti az üzletét. Az általa kifejlesztett szoftver egyszerű hozzáférést biztosít a helyi polgároknak a pszichológusi segítséghez. Szaúd-Arábiában nagyon sok ember szorong, illetve szenved depresszióban vagy alvászavarban. Basim szoftverével segítséget kaphatnak. A vállalkozó biztos abban, hogy az ország gyorsan meg fog változni, a kormány ugyanis lazított a cégekre vonatkozó szabályozásokon, ami szabaddá teszi az utat egy virágzó ökorendszer számára.


Ha valakinek van egy jó ötlete, a megvalósításra könnyű pénzt szerezni

Abdullah Amiri egy olyan társaságot hozott létre, amely a közösségi hálózatokban lévő bejegyzések ellenőrzésével és elemzésével foglalkozik. A Lucidya azt ígéri, hogy képes megfejteni a közösségi portálokon lévők érzelmi állapotát. A startup eddig 135 millió dollár támogatást gyűjtött össze, többek között a Microsofttól is kaptak pénzt. Abdullah optimista azzal kapcsolatban, hogy Szaúd-Arábia tovább nyit majd a világ felé, még akkor is, ha ez időbe telik. Ő úgy vélte, hogy gyakorlatilag az egész állam egy startup.

Most már közel 50 kockázatitőke-társaság van Szaúd-Arábiában. Amennyiben valakinek van egy jó ötlete, akkor a pénz megszerzése nem okoz nagy problémát, s ez még akkor is igaz, ha a komoly tőkések elsősorban a hagyományos vállalatokba fektetnek be. Basim úgy összegezte a megváltozott helyzetet, hogy korábban az volt a jó dolog a helyi emberek számára, ha jó állásuk volt és sok pénzt kerestek, ma pedig az, ha saját céget alapíthatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #7
  Ott ulnek egy rakas penzen es lehetosegen, de semmit nem adtak a vilagnak. Eddig...
  En udvozlom, hogy vegre eszhez ternek, es elindultak egy fenntarhato, innovativ gazdasag iranyaba. Remeljuk lesz foganatja is.

  De biztosan nehez lesz, mert a munkakulturajuk arra epul, hogy semmit nem kell csinalni, megis van penz. Ezt szo szerint ertem, a szaudiak jelentos reszenek van allasa az allami olajcegnel, de konkretan be se kell jarniuk, csak felvenni a fizut. Ha valaki pedig megis vallalkozni probalt, az belesuppedt a fenti mocsarba... Nehez lesz atallni arra, hogy mostantol teljesiteni is kell.
 • NEXUS6 #6
  Az a bajuk, hogy nem fogy! Az USA, mint legnagyobb piac ugyanis kiesett mióta rámentek a palázásra, azóta van dögrováson az olaj ára, az USA két legnagyobb ellenfele Szaud-Arábia, meg Putyinisztán meg kergeti a krajcárokat. A szaudi vezetés beadta a derekát mert a fényűző életmódot fenn kellett tartani és hogy a nép ne hőbörögjön oda is le kellett risztelni. Trump első útja nem véletlenül ment oda valszeg. Megüzente nekik, hogy akkor most felejtsük el 0911-et, de ha nem akarnak úgy járni, mint Kadhafi, el akarják kerülni, hogy jöjjön oda is az Arabtavasz, akkor mostantól úgy megy a tánc, ahogy Trump bácsi fütyül ezt a terroristás dzsihadista keménykedést meg felejtsék el.
  Bele mentek, kaptak is új szerződést fegyverekre, meg közös USA-Szaudi atomprogramra.

  Putyin elvtárssal azonban még hasonló forgatókönyvet nem tudtak átvenni, ő valszeg nem igazán alkalmas hasonló szerepre.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.04.17. 13:16:31
 • NEXUS6 #5
  Tényleg tök jó fej ez a Mohammed bin Szalman Al-Szaud, első intézkedése volt újdonsült vezetőként, hogy az előző koronaherceg 40 hercegi támogatóját elhívta egy wellness hétvégére a Ritz-be, arcmasszázs, fűzfavesszős szaunázás meztelenül szauna nélkül, áramos izomstimuláció stb . Nem volt olcsó az ügyfeleknek, mert a vagyonuk jelentős részét kellett átírniuk végül, de hát végülis új emberként jöttek ki a szállodából, meg a fejlődésért meg kell fizetni, meg ami nem öl meg az életben hagy, meg blablabla...
  De hát végre egy igazi liberális vezető került Szaud-Arábia élére!
  ;)
 • Jawarider #4
  Fogy az olaj, mostmár el kell kezdeni a jövőre is gonolni, így kell már tanulni és dolgozni....
  Utoljára szerkesztette: Jawarider, 2018.04.17. 12:54:29
 • mizar1 #3
  "cégek helyi verziói" - Tanulj már meg magyarul, ha cikket írsz!
 • csicso82 #2
  Ismerek olyat aki dolgozott ott, teljesen jó hely. Azt kiemelte, hogy az alkoholhoz jutás nem egyszerű. Nekem is jól esik néha egy-két sört legurítani vagy baráti összejöveteleken, kerti partikon stb. elfogyasztani valami alkoholos italt.
 • tom_pika #1
  Lesz mozi?? Nők is vezethetnek??? Micsoda szép ország, rohanok oda dolgozni!