Big Datával több tejet ad a tehén

A tehenekre szenzorokat pakolnak, és minden tevékenységüket valós időben figyelik. Több generáció minden adatát felhasználva következtetnek a jövőre.

Ausztriában és a világ más részein is rendkívül népszerű lett az elmúlt években a tehenek szenzorokkal való ellenőrzése. A 2009-ben alapított Smartbow rendszere lehetővéteszi minden állat tevékenységének valós idejű felismerését és nyomon követését, méghozzá a lokalizálásnak és a fülben elhelyezett egységnek köszönhetően. Az utóbbi modul továbbítja az istállóban és a külső részeken elhelyezett vevőkön keresztül a különböző tevékenységekkel (evés, ivás, fekvés, mozgás stb.) kapcsolatos adatokat a helyi szervernek. Ha például egy tehén beteg lesz vagy megsérül, akkor az aktivitás képe a különböző specifikus minták alapján megváltozik. A szokásostól eltérő viselkedést az algoritmusok automatikusan felismerik és azonnal riadóztatják a gazdát. Ezáltal időben felismerhetők például a fertőzések és megakadályozható, hogy átterjedjen az egész csordára. Nem csoda, hogy a Smartbow sikertörténet lett.

Peter Klimek, a bécsi Complexity Science Hub (CSH) és a Bécsi Orvostudományi Egyetem munkatársa szerint a következő lépcsőfok az előrejelzés: a tudósok szeretnének minden fellelhető információt felhasználni, hogy kitalálják milyen egészségügyi kockázati tényezők veszélyeztetik az állatokat. Hatalmas adatmennyiségről van szó, hiszen nem csupán az élő egyedekkel kapcsolatos információkhoz férnek hozzá, hanem kereken 50 000 szarvasmarha genetikai mintájához is. Ehhez jönnek még a "személyre szabott" adatok az egyes állatok betegségeiről.


A kutatók birtokába került 2-3 generációt felölelő információmennyiségből rendkívül sok dolgot lehet kiolvasni. Amint Klimek elmondta, az állatok bizonyos szempontból sokkal jobban hálózatba vannak kötve, mint az emberek. Az igazi kihívást így ezeknek az adatoknak az összekapcsolása jelenti. Az információknak köszönhetően például előrejelezhetővé válik, hogy milyen betegségek fenyegethetnek egy-egy tehenet, ugyanakkor kérdéses, hogy mennyivel előre lehet jelezni az esetleges kockázatokat és problémákat, például a mellgyulladást vagy a láb- és szájbetegségeket.

Amennyiben a genetikai tényezők, a táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint a környezeti hatások ismertek, akkor kitalálható, hogy a 80 000 potenciális kockázati tényező közül melyik játszik szerepet a krónikus megbetegedések kialakulásában. Emellett az is kideríthető, hogy mik tehetők e betegségek megelőzésére.

Klimek a négy éven át tartó D4Dairy - Digitalisation, Data integration, Detection and Decision support in Dairying nevű program keretében együtt dolgozik többek között az Osztrák Szarvasmarha-tenyésztők Munkaközösségével (ZAR), bel- és külföldi egyetemekkel, tejipari cégekkel és technológiai szolgáltatókkal. A betegségek megelőzése mellett fontos célkitűzés az is, hogy a résztvevők megoldást találjanak a különböző rendszerek összekötésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #9
    "nem vagyok egy allatvedo aktivista, de"

    Ja, kicsit sem, te aztán nem... :D
  • ostoros #8
    "akkor akkor több legelőt kéne kialakítani, ami miatt másból lehetne kevesebbet termelni"

    Ez nem így működik. Amivel MOST etetik a tehént, az is foglal el termőföldeket, nem a Holdon bányásszuk a takarmányt.
    Mondjuk sajtot bányászhatnánk a Holdon... :)
  • ZenMillitia #7
    Harvard University; tanulmanyok, irasok(lenyege: az alacsony zsirtartalmu vegan etrend a legjobb a kornyezetnek, a testnek, es az allatoknak es a novenyeknek:)

    https://hms.harvard.edu/search-results?as_q=vegan&fbclid=IwAR3NPGS-OV9s6rwggwP59pxK_MbbzYisl-iuQmIJLVea_56DUxHArZsTM60
  • ZenMillitia #6
    A gyumolcsoknek nagyon magas a viztartalma, igazsagtalan osszehasonlitani, de nezzuk a tenyeket:
    0.8 g/tskg feherje kell az embernek kb. a harvard egyetem szerint.
    (Harvard Egyetemhez kotheto kalkulator: (google:)
    fnic nal usda gov >>> interactiveDRI )
    Ha egy ember 80kg, akkor 80*0.08dkg (teljeserteku) feherjere van szuksege.
    Ha atlagban 15%os feherjetartalmu amit elfogyasztasz (kombinalva az eteleket,hogy egymas (esszencialis) aminosavprofilja idealis legyen), akkor 0.533 dkg novenyi eredetu etel kell / tskg. vagyis 42.4 dkg per 80kg per nap. ez kivitelezheto.
    ha csak 7.5%os atlagban, akkor 84.8 dkg kell belole.
    borso+basmati rizs+hantolt kendermag kb anyatej minosegu esszencialis aminosavprofillal rendelkezik.
    jo feherjeforras:
    basmati rizs 8g/100g
    csicseriborso 21g/100g
    beluga lencse 26g/100g
    zsenge bio borso 6%
    gomba ( a viztartalma 90-95%) igy jo forrasnak szamit
    bab 23g/100g
    szojabab 36g/100g (en egy heten max csak egyszer ajanlanek TOFUt stb)
    sargaborso 25g/100g
    zabpehely 14%
    mustarmag 60%
    alga sok% (de ezt te is irtad, en nem is eszem ilyet, aktiv (hobbista) sportolokent)
    hegyilencse26g/100g,
    voroslencse 26g/100g
    fozeshez, suriteshez, otthon sutott kenyerhez,nassolashoz, izesiteshez:
    tonkolyliszt: 12.75g/100g
    kendermagliszt: 22g/100g
    chiamagliszt 27g/100g (igen, messzirol jon, de aki ott el annak jo, meg ha csak chiamagot es avocadot es algat kellene szallitani, elbirna a kornyezet, ha visszaszorulna sok mestersegesen generalt szuksegletet kielegito iparag)
    quinoaliszt: 14g/100g (ugyan az)
    tokmagliszt: 50g/100g
    lenmagliszt 19g/100g
    csicseriborsoliszt 23g/100g
    zabliszt: 14g/100g
    hantolt kendermag 31g/100g
    tokmag kb 30g/100g
    barackmag 24%
    kesudio 18%
    pisztacia 20%
    f.mogyoro 27%
    mogyoro 15%
    szezampehely 18%
    pecan dio9%,dio 18%
    Egyeb jo esszencialis aminosav forrasok:
    Csírák,répa, cékla, brokkoli, spárga, burgonya, kelbimbó, kelkáposzta, paradicsom,kukorica, csicsóka.
    sutes: repceolaj, olivaolaj, vagy avocado olaj (magas fustpont)
    Omega 3:
    kicsit tobb lenmagolajat kell enni kb 2 max 3 evokanal, es elegendo EPA, DHA lesz az ALAbol, raadasul ha egeszseges az etrend eleg kevesebb is. de ha biztosra akar menni az illeto, ehet algaolajat is, a lazacot se magyarorszagon tenyesztik/halasszak ugyebar.
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2018.11.29. 10:20:32
  • ZenMillitia #5
    ja es a fo poen, hogy a pr fotokon mindig vegtelen zold van, meg mosolygo allatok. a csomagolasokon is. milyen furcsa, hogy nem a vasracsok mogott zajlo kinzast, veres, orditos valo vilagot rakjak ra. a legtobb friss fuvet sem lat. meg napfenyt. a husipar az emberiseg legnagyobb,legkegyetlenebb rasszista holokausztja. egy tarsadalom fokmeroje, hogyan banunk az idosekkel, az allatokkal es a betegekkel. mindharomban harmatgyengek vagyunk. egyelore, de ami kesik, az majd jon, exponencionalis sebesseggel, es utemben.
    aki vegan az allatokat szereti. aki nem, csak a kutyakat,macskakat etc,
    truefacts.
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2018.11.29. 10:19:03
  • ZenMillitia #4
    nem vagyok egy allatvedo aktivista, de ez mar durva. ... mert nincsenek igy is elegge kihasznalva ezek az idegrendszerrel rendelkezo elolenyek. regebben a feketeket is haszonallatnak tekintettek,csakmert kullemre maskepp neznek ki. az ember tokeletesen elvan novenyi etrenden is. es nem kell hozza allatokat rabszolgakent kinozni, majd elvenni az eletuket. az allat is eszik novenyt, ergo ha valaki hust eszik az allat is az eletevel fizet, meg az atelt szenvedessel, es a novenyek is. aki vegan, az csak a novenyt fogyasztja el.
    12-szer kevesebb termofold kell a takarmanyozas miatt egy egysegnyi teljeserteku novenyi feherjehez,mint nem novenyi eredetu feherje eseten, es 20-szor kevesebb ivoviz.ergo a novenyi etrend matematikailag a kisebbik rossz. az embernek, mert egeszsegesebb lesz, a kornyezetnek, a novenyeknek(kevesebb noveny kell a tuleleshez), es az allatoknak is jobb, az elobbiek miatt is.ill: a tehenet megeroszakoljak egy csovel a bika spermajaval, majd addig fejik, amig ossze nem esik, majd meg kb tini korban levagjak. humanusan nem lehet gyilkolni, de ez meg annal is durvabb. aki ilyenkor azzal jon, hogy, o nem szenvednek, az onkent menjen be, probalja ki,majd mosolyogva szivja be az altatogazt. es eljen par negyzetmeteren, a halalt varva. es fogadja el, hogy a szuleit nem is ismeri,mar reg levagtak a gyereket meg elveszik, akit szoptatnia kellene, es honapokig siratja, orditva.

    aki nem hiszi el, hogy novenyi etrenden is lehet egeszseges (ill egeszsegesebb is, ha nem junk foodot eszik), olvassa el a harvard egyetem, pecsi tudomany egyetem tanulmanyait.
    es lepjen be az ezt ettem ma vegan csoportba, es lasson csodat mennyi csodalatos etel van, ami omega 3 epa,dha,ala t tartalmaz, esszencialis feherjeepito aminosavat, rostokat,vitaminokat,stb.

    ideje lenne globalisan felhagyni a legalizalt rabszolgatartassal. ennyit nem er egy rossz szokas egy iz. az, hogy mindenevok vagyunk, nem azt jelenti, hogy mindent kell ennunk a tuleleshez, hanem azt, hogy valaszthatunk. tobb szazmillio vegan es vegetarianus ember van, koztunk tobb tizezer orvos, sportolo. meg a dietetikusok vilagszervezete is elismerte, hogy minden korban egeszseges a teljeserteku novenyi etrend. gyerekkent, allapotos nokent, idoskent, stb. sot, meg egeszsegesebb is, kisebb a rak, stroke, szivbetegseg, csontritkulas, cukorbetegseg kockazata.
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2018.11.29. 09:52:07
  • zola2000 #3
    +ha tényleg mindenki megvenné, akkor akkor több legelőt kéne kialakítani, ami miatt másból lehetne kevesebbet termelni, így is munkaerő hiány van, hagyományos mezőgazdasági termelésre meg nehéz embert kapni még sok pénzért is.

    Sajnos vagy nem sajnos, de az a világ nagyrészt elmúlt...
  • Nos #2
    ez így profitábilis is lenne kb 2000 Ft/l tejárral, sajnos másképp nem nagyon
  • dyra #1
    Nem több kéne hanem jobb minőség. Ahhoz meg nem big data kell hanem hagyományos állattartás békésen legelésző marhákkal akiket nem cseztetünk a k*rva chipjeinkel.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.11.28. 14:21:24