Berta Sándor

Boldog tehenek intelli­gens megoldásokkal

Új módon követhetik nyomon állataikat és azok állapotát a gazdák.

A 2009-ben alapított Smartbow.at nevű osztrák startup a haszonállattartók számára készít intelligens megoldásokat. A megalkotott rendszer segítségével a tehenek valós időben azonosíthatók és nyomon követhetők. "Termékünk lehetővé teszi minden egyes állat tevékenységének valós idejű felismerését, méghozzá a lokalizálásnak és a fülben elhelyezett egységnek köszönhetően" - jelentette ki Jörg Schlipfinger, az MKW electronics ügyvezetője. A cég terméke immár kilenc országban érhető el.


A fülben lévő modul továbbítja az istállóban és a külső részeken elhelyezett vevőkön keresztül a különböző tevékenységekkel (evés, ivás, fekvés, mozgás stb.) kapcsolatos adatokat a helyi szervernek. Schlipfinger hozzátette, hogy így akár egy nagy csordában is gyorsan meg lehet találni egy-egy állatot. Amennyiben például egy tehén beteg lesz vagy megsérül, akkor az aktivitás képe a különböző specifikus minták alapján megváltozik. A szokásostól eltérő viselkedést az algoritmusok automatikusan felismerik és azonnal riadóztatják a gazdát. Ezáltal időben felismerhetők például a fertőzések és megakadályozható, hogy átterjedjen az egész csordára.

Az elektronikus figyelés miatt idő takarítható meg, a munkatársak is kevésbé vannak leterhelve, kevesebb gyógyszer fogy és több lehet az egészséges állat. A kinyert adatok alapján további funkciók válhatnak elérhetővé, például könnyebben nyomon lehet követni a születéseket, felismerni a betegségeket. A rendszer költsége állatonként - a funkcióktól és a gazdaság méretétől függően - 100-200 euró.


A startup jelenleg a legalább 150 és legfeljebb több mint 5000 állatot tartó gazdaságokra összpontosít. A rendszer előnye, hogy nem csupán a tehenek, hanem más állatok esetében is használható. Az Amerikai Egyesült Államokban például a húsmarháknál is alkalmazzák, ott a segítségével megakadályozható a tüdőbetegségek elterjedése, mert a mozgási minták alapján automatikusan felismerhető a folyamat, így elkerülhetők a veszteségek és a drága kezelések. De voltak eredményes kísérletek a sertésekkel is.

Idén a cél az európai és az egyesült államokbeli stratégiai partnerségek és viszonteladói hálózat kiépítése, egyúttal a startup megjelenne a dél-amerikai és az orosz piacon is és emellett továbbfejlesztené az algoritmusokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #2
    Az emberisegen ezt mar reg alkalmazzak. Viselkedes, kedely allapot, egyeni gazdasag, egeszseg, hobby, es a tobbi.
  • dyra #1
    Hamarosan a farmerek is rendszergazdák lesznek :D