Berta Sándor

Már az istállóban is a robot az úr

Különleges segítőkkel kell megbarátkozniuk a teheneknek, mert a fejlett parasztgazdaságok ebben látják a munkaerőhiány megoldását.

Amikor éjjel megszólal a mobiltelefon a sontheimi Andreas Magg ágya mellett, akkor általában nem valamelyik szomszédja vagy családtagja keresi, hanem egy női számítógéphang arról tájékoztatja, hogy a fejőrobot túl hosszú ideje van üzemen kívül. Ilyenkor fel kell öltöznie és kimennie az istállóba, hogy ellássa a 74 tehenét. Gyakran azonban kiderül, hogy a számítógépes rendszerrel minden rendben van és csak az 573-as számú állat, Amone áll a riasztás mögött.

Magg számára a kezdetektől egyértelmű volt, hogy a szülei után ő viszi majd tovább a farmot. 2012-ben kezdte el automatizálni a gazdaságot, mert már akkor előre látható volt, hogy csak így biztosítható annak hosszú távú fennmaradása. A teljesen automatizált fejőállomás naponta és tehenenként 2,7 fejést tesz lehetővé és még azt is számon tartja, hogy az egyes állatoknak mind a 4 tőgye fejhető-e vagy például csak kettő. Magg volt az első a régióban, aki a gazdaságában robotokat alkalmazott, most már 10 kilométeres körzetében 15 ilyen farm működik. Egymással WhatsApp csoportokban cserélik ki tapasztalataikat és adnak egymásnak tippeket a berendezésekkel kapcsolatban.


A férfi elmondta, hogy amíg egy családi gazdaságnak 15 évvel ezelőtt a fennmaradáshoz elegendő volt 40 tehén, ma már ennyi nem rentábilis. Azonban több tehénnel több munka jár együtt, így azt a kérdést is el kellett döntenie, hogy megmarad-e családi gazdálkodónak és csak a felesége, a három gyermeke és nyugdíjas szülei segítségére támaszkodik vagy felvesz alkalmazottakat. Az első konstrukciót választotta, de több robotot is munkába állított. Amelyik parasztgazda nem digitalizál, az becsukhatja a boltot; a tejpiacon csak a legmodernebb, leghatékonyabban termelni képes üzemnek van helye.

A tehenek külön vevőegységet kaptak, amelyet a nyakukon viselnek és ez segít az egyes állatok azonosításában. (A kód mellett persze mindegyik tehénnek neve is van.) A chip regisztrálja az egyes állatok tevékenységeit és a rendszerben látható például, hogy milyen gyakran kell megfejni azokat. Egy tehén naponta körülbelül 14-szer eszik, néhány órát alszik és a többi időt a fejés viszi el. A robotok rendkívül drágák, a fejőrobot például 125 000 euróba került és hitelből vásárolta meg, de csak egyszer kell megvenni, és utána rengeteg pénzt spórol vele.


Az automatizált fejőállomás mellett külön robot tolja a szükséges mennyiségű takarmányt két óránként közelebb a kerítéshez. A jármű a Csillagok háborújában szereplő R2D2-ra emlékezteti az embert. Egy harmadik robot a szemetet szedi össze. Bár a technika alkalmazásának köszönhetően több órányi munka takarítható meg, de ezek ugyanakkor felügyeletet és karbantartást igényelnek. A férfi által használt számítógépes program méri az egyes tehenek tejtermelését, a tehenenkénti sikeres és sikertelen fejések számát, valamint a boxokban eltöltött időt.

A gazda 37,5 eurócentet kap egy liter tejért. A tejet kétnaponta szállítják el, a nagyobb részéből sajt készül. A vaj brutális drágulása ellenére egyáltalán nem milliomos, és már most látja előre, hogy épp hogy kifizeti hiteleit, a gépeket tíz évente le kell cserélni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #8
    Baromság a helyben termelt cuccokra mindig is lesz igény, azokon a helyeken amiket te mondsz szemetet gyártanak igényteleneknek. A kis helyi gazdaságok tudnak működni az igényes réteg hál isten mindenhol jelen van.
  • Akva #7
    "Amelyik parasztgazda nem digitalizál, az becsukhatja a boltot;"

    De nemsokára már a parasztgazdára sem lesz szükség. Elegendő a digitalizálás.
  • quatlander #6
    +1 röviden
  • quatlander #5
    Lehetnél annyira medveállatka, hogy használsz ékezetet, hogy megtiszteld azokat a balgákat akik elolvassák ezt az agyrémet amit ide billentettél. Állat ne egyen állatot.

    Nem vagyok GrammarNazi v.2.0. de ez most muszáj vót.
    Utoljára szerkesztette: quatlander, 2017.10.17. 04:53:29
  • Szefmester #4
    Jó, akkor te elmész és zabálsz répát meg retkeket bazdmeg! De ne erőltesd már a másikra a természetellenes degenerált faszságaid!

    Cáfolj meg azzal hogy bebizonyítod hogy az ember nem mindenevő, hanem növényevő életforma. Ha sikerül akkor majd visszatérhetünk a normális társalgási formákhoz!
  • zola2000 #3
    "jóval olcsóbban termelő keletiekkel"

    Azaz pl velünk magyarokkal, akik a százvalahány ezer forintos minimálbérért dolgoznak az alföldi tejüzemekben.
  • ZenMillitia #2
    akinek volt vagy van kutyaja megenne? aki igazi allatvedo az hust se egyen. barbar gyilkossag erzo lenyeket foloslegesen nem elni hagyni. ha nem eszel hust, akkor is eletben maradsz. akkormeg? naugye. ne legyunk alszentek. nezzunk magunkba. a barlangban meg kovek kozott elnek az allatok, rajottunk,hogy magasabb szintu, ha nem azt csinaljuk, amit ok, epitunk magunknak hazat, osszkomfortot. nos, itt az ido a taplalkozasban is magasabb szintre lepni az allatokhoz kepest.
    legy vega!! szeresd szivbol az allatkakat! ;) probald ki, megeri.
  • Cat #1
    Bárhogyan is gépesítsen, ezeknek a pártucat tehenes családi gazdaságoknak nincs jövője, hacsak nem megy el valamilyen prémium irányba. A vágóhidak ma már milliós darabszámmal dolgoznak, tej terén pedig a jóval olcsóbban termelő keletiekkel kell versenyezni. Ehhez néhány robot nem lesz elég.

    Az pedig, hogy nincs munkaerő, törvényszerű: ki az, aki azt szeretné, hogy a gyereke szart lapátoljon? Nyilván senki.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2017.10.16. 14:01:29