Berta Sándor

Terjednek az állatoknak szánt kütyük

Egyre több cég kínál a háziállatok számára különböző készülékeket, amelyekkel megtudható a pontos tartózkodási helyük vagy mérhető a kalóriafogyasztásuk.

Az elektronikai gyártók próbálják kiaknázni maguknak a kutyák, a macskák és más házi kedvencek piacát. A kínált termékek egy része hasznos, jórésze felesleges, a többi viszont akár káros is lehet. A Surefeeed brit vállalkozás például olyan élelmiszert kínál, amelynek a doboza automatikusan kinyílik, ha a macska közelít hozzá. Az pedig, hogy az adott macska megeheti-e az ételt, úgy derül ki, hogy a mikrochipje segítségével azonosítja a rendszer. A Vodafone pedig olyan nyomkövetővel állt elő, amelyekkel a gazdák bármikor meghatározhatják a kedvenceik helyzetét, ha az állat éppen elveszne.

Sok szakember ugyanakkor meglehetősen szkeptikus az állatok digitális világba bekapcsolásával kapcsolatban. Az állatorvosok szerint azt a kérdést kell mindig feltenni, hogy az adott eszköz a gazdák vagy az állatok szempontjából hasznos, illetve káros-e az állatok számára. Az okostápok például nem csupán érdekesek, de hasznosak is, különösen akkor, ha egy háztartásban több macska van és azok közül az egyik beteg, így annak célzottan kell gyógyszert adni. Szintén hasznosak az intelligens ajtók, amelyek biztosítják, hogy az adott házba csak az oda tartozó állatok mehessenek be. Ezeknél a megoldásoknál általában az állatok bőre alá beültetett mikrochipekkel végezhető el az azonosítás. A mikrochipek vevői rádióhullámokkal továbbítják az állat információit. Ráadásul az eszközök segítenek megtalálni az elkóborolt állatokat és megmutatják, hogy mikor voltak például utoljára beoltva.


Például a Tractive fitneszkarkötőjével megállapítható, hogy az adott állat mennyit mozgott egy nap. A készülék kis méretű OLED-kijelzővel és egyetlen gombbal rendelkezik, az utóbbival néhány információ kérdezhető le közvetlenül. Ilyen információ például az aktuális napi célok elérése és az állat neve vagy egy telefonszám. Az utóbbinak köszönhetően, ha az eb vagy a macska elkóborol, akkor a megtaláló értesítheti a gazdáját.
Fontos, hogy az állattartók ügyeljenek arra, hogy ami az egyik állatnál bevált, az nem biztos, hogy a másiknál is be fog, ráadásul például egy kutya mindig másként reagál majd, mint egy macska. Minden állatot óvatosan kell a technikákhoz szoktatni és ez időbe telhet, sőt, nem biztos, hogy valaha is sikerül. Az egyes egyedek viselkedése is eltérő lehet, számos macska például fél és agresszív lesz az idegen kiegészítőktől, többek között a nyakörvektől. Gyakori, hogy az állatorvosoknak olyan sérüléseket kell kezelniük, amelyeket az állatok okoztak akaratlanul maguknak, mert meg akartak szabadulni a zavaró viselettől. De annak is nagy a veszélye, hogy a kütyük pántjai miatt fennakadnak egy ágon vagy kerítésen.

Tehát egy dolog, hogy mit szeretne a gazdi és praktikusnak találja a kedvence ellenőrzését, de egyáltalán nem biztos, hogy a gyakorlati megvalósítás is kiváló lesz. Egyetlen - mégoly hasznos - kiegészítő sem pótolhatja az állat számára a gazdival való kapcsolatot, a törődést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #5
    Aztak*rva! Magától nyílik a macska kajásdoboza! Fú! Most érzem először, olyan igazi beleremegtető módon, hogy beérkeztünk! Hogy igen, a nyugati civilizációnk elért egy olyan fajta eszmei és technológiai csúcspontra, amely első lépés a személyes és technológiai halhatatlanság felé! Igen, igen, már érzem a technológiai szingularitás még távoli de egyre közeledő lüktetését! Amikor a Föld minden egyes négyzetcentiméterére jutni fog egy IP cím, csodálatos kiborgokként, bocsánat human androidokként fogunk élni! (Nem véletlenül használom az "android" fogalmat, gondolom érzik az olvasók, hogy a Mindenható termékével azonosítom magam kiteljesedését!) Volt eddig kétségem arról, hogy a jövőt meg fogom érni, az most, egy csapásra elmúlt! Ahol a miaunak automatán nyílik a zabálnivaló doboza, ott nincsenek határok!

    (#gúnyt fogtad, ugye?)
  • DanielGray #4
    Elképesztő.... Fejlődünk,mint a giliszta.Tappancs és dns letapogató.Csak úgy jössz be a házba,ha mobilon azonosítod magad.Úgy elképzelem szerencsétlent,ahogy üldözi egy roti,és egy hármas biztonsági rendszeren túl juthat be a kéróba.Retina vizsgálat,nózi sejt analízis és tappancs scan.:)
  • cateran #3
    Vagy tappancs-letapogato..esetleg nyelvscanner..:D
  • dyra #2
    nem mert lesz rajta lézerletapogatós arcfelismerő :D Cat Face ID!
  • barret #1
    A Surefeeed brit vállalkozás például olyan élelmiszert kínál, amelynek a doboza automatikusan kinyílik, ha a macska közelít hozzá. Az pedig, hogy az adott macska megeheti-e az ételt, úgy derül ki, hogy a mikrochipje segítségével azonosítja a rendszer.

    Azért az állatokat nem kellene ennyire hülyének nézni! Párosával fognak menni a kajára.