Berta Sándor

Megsínyli a fogyasztási őrületet a természet

Az emberi mohóság egyre inkább veszélyezteti a keleti síkvidéki gorillákat, de az óceánok is veszélyeztetettek, mert a mélyükön rendkívül sok fém található.

A WWF közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ legnagyobb gorillaalfaja minden eddiginél rosszabb helyzetbe került. A WWF a Wildlife Conservation Society és a Fauna & Flora International tanulmányára hivatkozik. A keleti síkvidéki gorillák jövője azért került veszélybe, mert a világon az elmúlt években kitört a "mobilőrület", egyre több okostelefon készül, amelyeknek a gyártásához szükséges anyagok egy része pont a keleti síkvidéki gorillák életterületén található meg. A keleti síkvidéki gorillák száma az elmúlt 20 évben drasztikusan, több mint 77 százalékkal csökkent az élőhelyükön felerősödött bányászati tevékenység miatt. 1995-ben még 17 000 egyedet regisztráltak, de most már csak 3800 él a Kongói Demokratikus Köztársaság (DRC) keleti részén.


Az okok között szerepelnek a különböző fegyveres konfliktusok és az orvvadászok tevékenysége is, de a legnagyobb problémát egyértelműen a bányászat jelenti. A területen elsősorban koltán található, amely elengedhetetlenül szükséges a mobiltelefonok és más eszközök készítéséhez. A Jane Goodall Intézet anyaga szerint a világ koltán-készletének 80 százaléka Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. A koltánt (mely a ferroniobát-tantalit angol nyelvű nevéből képzett mozaikszó) azért bányásszák ilyen nagy mértékben, mert ebből az ércből nyerik a tantál nevű fémet. Annak ellenére, hogy a tantál bányászata illegális a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a tevékenység továbbra is gőzerővel folyik. A koltán ára elérheti a 2000 dollárt kilogrammonként.

Ugyanilyen aggasztó lehet az óceánok mélyén lévő milliónyi mangáncsomó kitermelése. Ezek rendkívül sok fémet rejtenek, 27 százalék mangán mellett tartalmaznak még 8 százalék vasat, 1,4 százalék nikkelt, 1,3 százalék rezet és 0,2 százalék kobaltot, de van bennük titán, molibdén, lítium és neodímium is. Ezek az anyagok fontosak lennének az IT-iparnak, azonban a mangáncsomók felszínre hozatala rendkívül sokba kerülne. Jelenleg a kutatóexpedíciók a lehetséges kitermelési területeket vizsgálják, a fő kérdés az, hogy a befektetés megérné-e.


Az elmúlt években számos ország végzett kutatásokat a tengerek fenekén, annak ellenére, hogy a kitermelés gazdasági szempontból jelenleg nem érné meg. A napokban indult útnak a Kilo Moana nevű hajón a Csendes-óceán középső részére egy 12 tudósból álló csoport, a célpontjuk a Hawaii és Mexikó között található terület. Vezetőjük, Christian Reichert elmondta, hogy elsősorban azt akarják kideríteni, hogy mennyire sűrűn találhatók mangáncsomók az érintett területen. A németek már licencet is kaptak a kutatáshoz és a kitermeléshez, a licencterület értékét 6-10 milliárd dollárra becsülik.

Eddig a jamaicai székhelyű Nemzetközi Tengerfenék Hivatal (ISA) közel 30 licencet adott ki. Ilyen licencet kapott Kína, Franciaország, Németország, India, Japán, Oroszország, Dél-Korea, Kuba, valamint számos kelet-európai állam közösen. Ugyan a legtöbb anyagból jelenleg nincs hiány, de ez gyorsan megváltozhat. Josef Auer, a Deutsche Bank munkatársa rámutatott, hogy a jövőben több fémre lesz szükség, a világ népessége ugyanis folyamatosan növekszik, a tengeri bányászat ugyanakkor elsősorban a következő generáció számára lesz fontos.

A német licenc a Csendes-óceánon egy 17 000 és egy 58 000 négyzetkilométeres területre vonatkozik. A tudósok eddig nyolc alkalommal voltak a helyszínen és Németország körülbelül 25-30 millió eurót fordított kutatásokra. A licencek 2021-ben járnak le, addig meg kellene erősíteniük, hogy a mélytengeri bányászat nem csupán lehetséges, de kifizetődő is. Egyelőre nem lehet tudni, hogyan lehetne nyereségesen felszínre hozni a magáncsomókat, de kérdéses az is, hogy a kitermelés miként hatna a tengerfenékre és az ottani élővilágra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #104
  Jaja, ide a toronyba csak a sírásuk hallatszik föl. :-)
 • gforce9 #103
  Akkor te sem láttál még mérnököt....
 • M2 #102
  Német mérnök:
  probléma -> új megközelítés -> megoldás

  Magyar mérnök:
  probléma -> ujjal mutogatás, világ szidása, sötétzöldek a hibásak, mindekimáshibás, mindenkihülyeidióta -> bemerevedés
 • M2 #101
  "te balfasz"
  "magadfajta idióták"
  "pofázol még egy sort"
  "a magadfajta ostoba barmok"
  "ha ennyire gyökér és hülye vagy"
  "takarodj a kurva anyádba"
  "csak egy balfasz vagy"
  "te kisköcsög"
  "a magadfajta idióták"
  "BALFASZ"

  Imádom, amikor az alacsony intelligenciájú ember egy vita során sarokba szorulva elkezd izmozni és kiabálni.
  Íme a te szellemi "portfóliód". Gratulálok! :-D
 • gforce9 #100
  "különösen a német mérnökök"

  Nem a német mérnökök nem hülyék. Csak a méregzöld nyomásra muszáj azt csinálni amit kér a nagypolitika, akármekkora baromság. Márpedig baromságot művelnek, mert az áram drágább lett még úgy is, hogy az észeki szélerűművek által megtermelt energiához az észak-déli infrastruktúrát ki sem építették, más országok hálózatain élősködnek. Sőt nemrégiben így is volt nem egy brutális rendszerszintű hibájuk. 20 év után a napelemek meg ingyen járnak mi? A napelemek telepítésén nincs mutyi mi? Az patyolattiszta mindig..... A tényeket ignorálod az a baj.
 • M2 #99
  Komolyan mondod hogy:
  - körülnézel a világban, látod a jelenleg épülő atomerőművek brutális extra költségeit, és van arcod azt mondani, hogy Paks2 megépítése nem lesz drágább a tervezettnél, Magyarországon?
  - ha atomerőműről van szó, akkor egyből duplájára nő az élettartama, de ha napelemes rendszerről, akkor felére csökken?
  - az elmúlt 20 év energetikai változásait látva te biztos vagy benne, hogy Paks2 a 2090-es évek után is működni fog, addig semmilyen irányban semmilyen forradalmi változás nem lesz?
  - atomerőműveket telepítenél mindenhova, Afrikába, Indiába, Kínába...? Komolyan?
  - a németek mind hülyék, különösen a német mérnökök, akik szerinted nem értenek semmihez?
 • molnibalage83 #98
  Kisfiacskám a világ legdrágább 2GWe körüli atomerőművi beruházása sem került többe annál, hogy a fajlagos telepítési ár 5000 UDS/kWe fölé menjen. Az átlag 3000-3500 USD és 0,9 feletti rendelekzésre állással.

  A naperőmű fajlagos telepítési ára meg 2000-10000 USD/kWe és 0,08-0,15 körüli tényezője van és 20 éves élettartama. Talán. Az 1. és 2. generációs erőműveket 25-30 évre terezték és 50 évig is mennek.

  Nem értem, hogy minek erőlködsz. Az atomerőművek hosszútávon gyakorlatilag a legdurvább pénztermelők, csak 20 év után kezdenki fiallni és nagyon kevés olyan erő van, ami képes őket finanszírozni. Ez mind ott van a linkelt videóban, amit meg sem értettél, arra sem figyeltél hogy ki beszél és mit mond.

  BALFASZ.
 • M2 #97
  Igen? És milyenek a magamfajta idióták?
  Mernek szólni, ha valamiben tévedtél? Ó te szegényke, hát bántották a kis érzékeny nárcisztikus lelkecskédet?
  Vagy rosszat mernek írni az atomenergiáról, amit annyira imádsz? Látod, egy rendes iskolában azt is megtaníthatták volna, hogy műszaki kérdésekhez nem közelítünk érzelmileg.
 • M2 #96
  Nem látom a videóból, hogy annyira atomenergia ellenesek lennének... :-)
 • M2 #95
  Másik forrás:
  http://atomenergiainfo.hu/atomenergetika-a-vilagban/kiszamoltuk-paks-ii-aramanak-arat
  az alapösszeg ugyanaz:
  "termelési (ön)költségre 17 Ft/kWh körüli értéket kapunk"

  De mint írtam, a fenti összeg akkor állna, ha a megálmodott 3000 milliárdból elkészülne a projekt, csakhogy azóta az összeg alaphangon 5000 milliárdra emelkedett. Plusz magyar, állami beruházás, teljes keresztmetszetében titkosítva. Eddig ilyen esetekben mekkorára is nőttek a becsült kiadások? 150-300 százalékra? Óriási csoda lenne, ha a politikusaink önuralmat gyakorolnának és megállna Paks2 6000 miliárdnál.