Berta Sándor

Siker­történet lett a Smartbow

A haszonállattartók számára intelligens megoldást kínáló startupot felvásárolták és egyre többen alkalmazzák a termékét.

A 2009-ben alapított Smartbow rendszere lehetővé teszi minden állat tevékenységének valós idejű felismerését és nyomon követését, méghozzá a lokalizálásnak és a fülben elhelyezett egységnek köszönhetően. Az utóbbi modul továbbítja az istállóban és a külső részeken elhelyezett vevőkön keresztül a különböző tevékenységekkel (evés, ivás, fekvés, mozgás stb.) kapcsolatos adatokat a helyi szervernek. Így akár egy nagy csordában is gyorsan meg lehet találni egy-egy állatot és ha például egy tehén beteg lesz vagy megsérül, akkor az aktivitás képe a különböző specifikus minták alapján megváltozik. A szokásostól eltérő viselkedést az algoritmusok automatikusan felismerik és azonnal riadóztatják a gazdát. Ezáltal időben felismerhetők például a fertőzések és megakadályozható, hogy átterjedjen az egész csordára.


A Smartbow eddig több mint 100 000 fülegységet helyezett el teheneken. Ausztria mellett a Baltikum és a Közel-Kelet országaiban is gyorsan népszerűvé vált a megoldás, legutóbb pedig Oroszországban ültettek be 5000 állatba chipet. A jelenleg közel 60 embert foglalkoztató startupot megvásárolta a Pfizer amerikai gyógyszerkonszern tulajdonában lévő Zoetis vállalat, amelynek a bevétele legutóbb 5,3 milliárd dollár volt. Wolfgang Auer, a Smartbow alapítója és vezérigazgatója az üzletet megerősítette, de részleteket nem árult el. Így azt sem lehet tudni, hogy az agrárvállalkozás mennyiért kelt el. A Smartbow bevétele 2017-ben 7 millió euró volt.

A felvásárlás ellenére sem álltak le a fejlesztések, jelenleg a szakemberek egy öntanuló rendszer megalkotásán dolgoznak, amely képes lesz minden egészségügyi információt szállítani az állatokról. Auer és a legfontosabb segítője, Michael Iwersen állatorvos már négy éve dolgoznak a szenzortechnológia továbbfejlesztésén és a folyamatban nagy szerepet szánnak a mesterséges intelligenciának. A cél az, hogy az állatok jól érezzék magukat, ennek hátterében nem csupán az állatok szeretete áll, hanem gazdasági okok is. Iwersen ugyanis rámutatott, hogy minden egészségügyi probléma befolyásolja a tejtermelést. A szakértők azonnal értesülnek a táblagépeiken arról, ha valami probléma merül fel. Így egy gazda azonnal megtudja, ha az adott állatnak emésztési nehézségei, anyagcsere-betegsége vagy bendő acidózisa van.

A jövőbeli cél az, hogy a fülmodul elérhető legyen juhok, kecskék és más állatok számára is. A gazdálkodók meggyőzése ugyanakkor közel sem egyszerű folyamat. Egy fülegység 5000 euróba kerül és tehenenként évente négy euró a terméktámogatás. Az adatok a gazdák tulajdonát képezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skiryo #3
    “A cél az, hogy az állatok jól érezzék magukat...”
    Vicc.

    https://m.youtube.com/watch?v=UcN7SGGoCNI
  • kvp #2
    "Egy fülegység 5000 euróba kerül és tehenenként évente négy euró a terméktámogatás. Az adatok a gazdák tulajdonát képezik."

    Hat igen, ha GPS-el szerelt radios aktiv jeladot hasznalnak, akkor az draga. Ellenben ha haromszogeleses helyzetmeghatarozast hasznalnanak egy kis aktiv rfid-s jeladoval, akkor 4 euro lenne a tag es mindjart jobban megerne. Jelen aron nem igazan fogjak tomegesen hasznalni. Persze az altalam leirt megoldas nem olyan pontos es tobb vevoegyseg kell hozza, de 3-nal tobb tehen eseten mar megerne. Nagyuzemi korulmenyek kozott viszont ilyen butabb tag-eket mar hasznalnak egy ideje, tehat nehez lenne eladni mint ujitast, pedig a lenyeg a viselkedes figyelo szoftver lenne.
  • dzsagon #1
    Semjén fülébe is raknék egyet, hogy mindig tudjuk merre kószál az az istentelen barom.