Berta Sándor

Automatikus érzelem­felismerés bárányoknál

Arcfelismerő szoftverrel, a fájdalom és egyéb érzelmek azonosításával próbálják felmérni egy nyáj egészségügyi állapotát.

Amennyiben valakinek fájdalmai vannak, az gyakran látható az arcán. Az állatoknál is ugyanez a helyzet. Krista McLennan, a Chesteri Egyetem munkatársa kifejlesztette a Sheep Pain Facial Expression Scale (SPFES) nevű indexet, amely a mimika alapján segít megbecsülni, hogy egy állatnak, konkrétan egy báránynak milyen fokú fájdalmai lehetnek. A megoldás létrehozásának ötlete egyébként akkor született meg, amikor McLennan találkozott Peter Robisonnal, a Cambridge-i Egyetem tudósával.


Az SPFES a fülek, a szemek, az ajkak, az arc és az orrlyukak aktuális helyzetét veszi figyelembe. A módszer többek között az állattartóknak vagy az állatorvosoknak is segíthet abban, hogy az eddiginél objektívebben és biztonságosabban mérhessék fel a nyáj egészségügyi állapotát. A program betanításához és alkalmazásához ugyanakkor sok időre van szükség. Ezen segíthet az a kifejlesztett mesterséges intelligencia, amely megtanulta, hogy először felismerje a bárányok pofáját a fotókon, majd azonosítsa az állatok fülét, orrlyukait és szemeit, végül azok helyzete és formája alapján megpróbálja megbecsülni, hogy vajon az adott állatnak vannak-e fájdalmai vagy sem.


A szakemberek a szoftvert közel 500 különböző fajtájú és korú bárány képe segítségével edzették. A következő lépcsőfokot az jelentheti, ha sikerül majd a mozgásban lévő állatok állapotának felmérése is. A kutatók célja az, hogy egy automatikus fájdalomfelismerő rendszert fejlesszenek ki, amellyel automatikusan felügyelhetők akár nagyobb nyájak is. Emellett azt remélik, hogy a programot végül más állatfajokhoz is használni lehet majd, de kérdéses, hogy a gyakorlatban mennyire fog beválni. Az első teszteken mindenesetre az SPFES pontossága több mint 80 százalékos volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!