Berta Sándor

Kiszagolják a memóriakártyákat a brit rendőrkutyák

A két különleges eb minden elrejtett adattároló helyét felderíti.

Az Amerikai Egyesült Államokban kiképzett Tweed és Rob alkalmas többek között az elrejtett mobil eszközök, pendrive-ok, memóriakártyák, merevlemezek és számítógépek megtalálására. Tweed 19 hónapos springer spániel, míg Rob 20 hónapos fekete labrador. A titok nyitja, hogy az adattárolókban lévő vegyi anyagokat szagolják ki.

A kutyákat Devon, Cornwall és Dorset régió rendőrsége alkalmazza, s ők az első Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által kiképzett ebek, a feladatuk pedig kifejezetten az adattárolók felkutatása. A rendőrök négylábú segítői már túl vannak néhány sikeres teszten és bevetésen. Tweed például megtalálta azokat az SD-kártyákat, amelyeket egy kólásdobozban rejtettek el, míg Rob egy olyan adattárolót kutatott fel, amelyet a rendőrök nem vettek észre. A brit rendőrséget mindenesetre máris lenyűgözte a két különleges nyomozó. Jim Nye, a Szövetséges Műveletek Parancsnokságának vezetője közölte, hogy ez egy történelmi lépés mind az amerikai-brit szövetség, mind a brit rendőrség történetében. A kutyák teljesen új módszert jelentenek a terrorizmus, a pedofília és a csalók elleni küzdelemben.


A projekt előzményei 2015 májusára nyúlnak vissza, amikor Graham Attwood brit rendőr és kutyakiképző keresni kezdte annak a módját, hogy miként lehetne ebeket kiképezni a digitális anyagok felderítésére. Kutatásai során rálelt a Pioneering Connecticut State Police Dog Unitra, amely az első ilyen kutyák kiképzésére szakosodott egység a világon. A projekt tavaly decemberben kezdődött el és abban az FBI mellett Connecticut állami rendőrsége is részt vett. A felkért szakemberek között volt Nike Real, egy már visszavonult connecticuti rendőrségi kutyakiképző, egyben az amerikai program egyik megálmodója, valamint Jeffrey Calandra, az FBI különleges ügynöke, aki a hivatal egyetlen digitális felderítőkutya kiképzője.

Attwood hangsúlyozta, hogy Tweed és Rob Nagy-Britanniában eddig több mint 50 bevetésen vettek részt, a helyszínek között volt Hampshire, Essex, Dél-Wales és Észak-Yorkshire.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #9
    Ja eleg nehez lenne egy 18 gb-os blueray videoban megtalalni a kepkockankent csak par tucat byte informaciot.
  • duke #8
    Tenyleg baromsagnak tunik, mert fel perc alatt titkositani lehet egy filet,a jelszot meg tuti nem tudja kiszagolni.
  • zsgaby #7
    Lángolt kolbászba? Minek? Miért nem teszed a microSd kártyát a telefonodba?
  • kvp #6
    A legbiztosabb megoldas az adatrejtes. Nem a kartyat kell eldugni hanem a titkos adatokat a normal adatok kozott. Ha egy kep nezheto, egy zene hallgathato, akkor a benne levo titkositott adatok valodi zajnak tunnek. A lenyeg, hogy ne legyen bizonyithato, hogy letezik-e az a bizonyos titkos kontener vagy tenyleg csak zajosak az analog forrasbol szarmazo adatok.

    PS: ez a SETI legnagyobb baja is, miszerint az adott csatornat legjobban kihasznalo kommunikacio tiszta kozmikus hatterzajnak tunik, ezert nem ismerheto fel a hozza valo kulcs nelkul
  • Ender Wiggin #5
    Gondolod, hogy kajával még soha senki nem prbálta megtéveszteni a kutyákat?
  • Csaba161 #4
    Ez nagyon egyszerű, ugyanis a bíró addig tart az USÁ-ban börtönben, amíg meg nem adod a jelszót, és csak akkor leszel igazán szarban, ha valóban elfelejteted a jelszavad és nem csak kamuztál...
  • paragic #3
    Örölt borsba kell tenned.
  • Skylake #2
    Így van, és tegyük fel, hogy én nem töltöm fel felhőbe az anyagot, jelszavazva. Helyette megteszek mindent a sikeres sztegaongráfiára, azaz jó finom lángolt kolbászba rejtem a befóliázott micro SD kártyát, amin a kompromittáló adatok vannak. Vajon kiszagolná –e füstölt szalonna, bors, kömény és fűszerpaprika mellett? Vagy jobb ötlet halhúsba tenni? És ha igen, kiszagolja a Fifike, akkor mit tud kezdeni a gazdája pl. egy Veracrypt konténerrel, ha történetesen PC-s felhasználási környezetet használok? Vagy bármilyen (elviekben nem patkolt, nem GCHQ-backdoorral rendelkező) titkosított tárolóval, ahol teszem azt nem „King12345”, vagy hasonló, ismert hash-al rendelkezik a jelszó? Ez utóbbi lehetőség teljesen feleslegessé teszi a kutyuskákat, a jelszó ismerete nélkül minden titkosított adattároló értéktelen.
  • AgentKis #1
    Jelszavas tömörített fájlban lévő jelszavas tömörített fájlokat a "felhőben" hogyan szagolják ki vajon?