Berta Sándor

2022-ig vált vissza Windows 10-re München

A bajor főváros visszatér a Microsoft operációs rendszeréhez.

A városi tanács közigazgatási és személyzeti bizottsága végérvényesen a Windows 10-hez való visszatérés mellett döntött. A Windows-alapú közigazgatási rendszer 2020-ra lesz működőképes, míg a teljes átállási folyamat 2022-re zárulhat le. A folyamat nem csupán a PC-klienseket, hanem a szervereket is, összesen 29 000 számítógépet érint. Az utóbbi területen a Groupware-t a Microsoft Exchange fogja felváltani.

Az átállással kapcsolatos javaslatban az szerepel, hogy az irodai tevékenységek elvégzésére és az internetezéshez a piacon megszokott szabványtermékeket kell alkalmazni. Becslések alapján a munkahelyek átállítása Windows 10-re legalább 2 évet vesz majd igénybe. A költségtanulmányok egyelőre titkosak. A LibreOffice esetében egyáltalán nem javasolták a szakértők az azonnali váltást a Microsoft Office csomagjára, sokkal inkább azt, hogy ezt a lépést részletesen elemezni kell és megtervezni, valamint a költségeket is egy külső gazdasági szakemberrel kell átvizsgáltatni. Az eredményeket és a teljes koncepciót 2018 végéig kell előterjeszteni, végleges döntés csak ezután születhet.

A döntéshozók több százmillió eurós költségekkel számolnak és a javaslatok 6000 Microsoft Office-licenc beszerzésére irányultak. Tisztázandó még a terméktámogatás kérdése, illetve, hogy kell-e és ha igen, milyen mértékben átképezni az új szoftverekre a közigazgatásban dolgozókat.

A bajor főváros városi tanács 2003 májusában döntött a Linuxra való váltásról, az átállás 2006 szeptemberében kezdődött el. A Windows operációs rendszerre való visszatérés már 2014 augusztusában felvetődött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #44
    "k aztán olyan mindegy hol futnak a böngészőben. Lásd SAP; Dynamics - versenyszféra, RZS pl. államigazgatás. (Ahol én melózom kb. tabletről is lehetne dolgozni és Magyarország egyik legnagyobb irodaháza, minden böngészőből van futtatva.) Minden szerveroldalon dől el. "

    Csak hogy ehhez meg olyan hálózat kell ami aranyárban van. Még mindig. Talán majd ha a "Digi" jobban el lesz terjedve, akkor itt is lesz 60-70%-os áresés. Lásd retail piacot, ahol amikor belépett a kábelTV-s árak harmadolódtak. Majd a netárak... mostanában meg ugye a Telekom Flipp, ahol meg nincs ott Flipp sincs, fizess paraszt 10ezret azért, amit máshol 4-ért adnak. Ez a mentalitás van Magyarországon.

    Viszont nemcsak ez van... az előbb írtam mi a baj még. LANra nem jó a linux, 10 évvel kullognak a MS mögött.
  • Meridian #43
    "Ne felejtsük a linuxos szakemberhiányt sem, nem 2 forintos tétel."

    Ehhez képest felhívtak egy fejvadász cégtől, hogy keresnek linuxos tudással embert a netlockhoz... virtualizáció, tanúsítvány, titkosítás, digitális aláírás, szoftverfejlesztők támogatása, stb stb stb (igazából user support, de nem az egyszerűbb fajtából) feladatkörhöz passzoló tudással, és kérdik mennyi lenne amit szeretnék kapni... mondom nettó 260 a minimum amiért egyáltalán váltanék. Erre a hölgy a fejvadászcégtől... öööö.. hát ez a legteteje annak amit tudnak ajánlani... Hát, nem akartam mondani neki, akkor nem fogsz találni erre embert, mert linuxos tudással eleve kevesebb van, másrészt a tudást is nehezebb megszerezni, szóval sok sikert a keresgéléshez. Harmadrészt meg nekem sem ingyen adták a tudást.
  • Meridian #42
    Baromság... én olyan helyen dolgozok ahol szintén linuxos rendszer gányolás megy, nagyszámú kirendeltségekkel egybevéve... a office LAN-ra linuxos rendszert, pl SAMBA 4-et, építeni OSTOBASÁG! Nem működik. Sokkal több a baj, mint amennyivel többet fizet ki egy windowsos rendszerért, és működtetésért.

    Linux serverek remekek egyszerű dolgokra, mint webszerver, virtualizásiós szervernek, szimpla adatbázisszervernek, vagy a primitivségükből adódóan fürtözni, de komplex szolgáltatásra, mint az minden réteget felölelő irodai adminisztrációra egy kalap FOS. És ezt tapasztalatból mondom. MS windowsos hálózat AD-val és a hozzávaló dolgaival együtt verhetetlen a használhatóság szempontjából. Lehet hogy drágább, na de nem véletlenül..
  • CairoJack #41
    Megpróbálták a linuxot, nem jött be, most korrigálják a korábbi hibás döntést. Kb. mint mikor a New York-i rendőrség Windows Phone-os telókat vett. Most dobják ki őket tízezer szám.
  • Piel #40
    A felhasználók többsége még a "Word" szövegszerkesztést is nehezen sajátítja el, nemhogy leültetem egy gép elé és dolgozz! Láttam céget ahol (Win környezetben) rendszeresen sivalkodnak a dolgozók rendszergazdáért, holott egy gép újraindításához (tegyük a szívünkre a kezünket) szerintem nem kell rendszergazda. Szerintem ahhoz sem kellene rendszergazda, hogy Word-be beillesszünk egy Excel táblázatot... Az viszont biztos, hogy a VPN hálózatok létrehozása, a hálózati eszközök "okosodása" elősegíti a nagy cégeknek azon törekvését, hogy ne minden telephelyen legyen egy-egy kis szerver, hanem egy helyen legyen egy nagy, ami kiszolgálja a teljes hálózatot a sok telephellyel. Természetesen a rendelkezésre állás egy helyen redundáns szerverekkel és virtualizált tárolókkal könnyebben megoldható, főleg ha van egy rendes vas amin a szerverek virtualizálva vannak. Egyszerűbb egy központi helyen nagy szerverkiszolgáló mellé odatenni pár rendszergazdát akik topon vannak és megy a rendszer-üzemeltetés, mint sok helyen szögelgetős rendszergazdák tákolgassák a szervereket. Ugye mondanom sem kell a sokszínűségben is van, jó dolog, de ha minden telephelyen másként dolgoznak a dolgozók, akkor egyik helyről átkérve a melóst, újra be kell tanulnia. Ha mindenütt ugyanaz a környezet, akkor természetesen a betanulás egy kis tájékozódás után elhagyható. Sokszor a fizetős programokat szintén elegendő egy-egy központi (virtuális) gépen futtatni, távoli asztallal is megoldható egy-egy szakfeladat elvégzése. Éppen erre haladunk.
    Valamiért Windows környezetben nőttünk fel, ezt láttuk legtöbbet, hát ezt a legkönnyebb használni a legtöbb embernek. Mondom ezt tudatában annak, hogy egy hétköznapi felhasználónak teljesen szükségtelen lenne otthonra "jogszerűtlenül" telepített Win és Office, mivel van ingyenes alternatíva.
    Utoljára szerkesztette: Piel, 2017.11.12. 16:49:25
  • tom_pika #39
    Még egyszer: nem böngészőben futó rendszereket használnak? Akkor vajon milyet?? Böngésző ugye van otthon is, munkahelyen is?...

    Csak lobbizást tudok elképzelni a háttérben komoly indokként.
  • dyra #38
    Itt arról van szó, rá kell szánni az időt és meg kell tanulni kezelni. Erre lusták az emberek meg ahogy látom te is. Akkor meg mit vársz? Maradj a Windowson aztán mérgelődj azon, hogy MS-nél döntik el mi a tuti neked. Lásd csempe korszak. De mondhatni ugyanez van az Androidnál is.

    "A víz a hülye, hogy a kacsa nem tud úszni"
  • cateran #37
    De szar..mar ugye melyik disztro...Idonkent ramjon a roham, hogy na, ideje megnezni milyen...es minden egyes kibaszott alkalommal alapveto, piszlicsare dolgok nem mukodnek, rogton az install utan, aztan mehet a webes kereses...Legutobb Ubuntu (jo regen volt, ezt elismerem) proba..felrakom..es nincs ora...Nem vilagrengeto gond, de engem speciel zavar...rakeresek...szedjem le ezt es ezt es okes, amugy ismert bug...leszedem a cuccost, felrakom, elindul az ora...az elso restartig..aztan megint nincs....Nomarmost, ez inkabb csak kenyelmi funkcio, de megis mennyi bizalmam legyen olyasmiben, ami 1 ilyen alap dolgot sem kepes kezelni?

    Amugy azert jobb, ha elterjedtebb, mert van atfedes a munkahely es otthon kozt (mar ha lehetseges) Igy peldaul bizonyos munkak hazavihetok, bizonyos gyakorlas otthon is elvegezheto, sot esetleges tovabbkepzesek is konnyebben megejthetok, mintha a nemhogy a nullarol, de a minusz vegtelenrol kellene kezdeni...
    Illetve jogos, vannak ahol jo a Linux ...csak nem az atlagos otthoni felhasznalas az. (Persze mindenkinek vannak ismerosei, akik -miota felraktak nekik a Linuxot- vigan elvannak, de ezek olyan anekdotak, mint az ufoeszlelesek....)
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2017.11.12. 02:18:15
  • wraithLord #36
    De miért jó, ha elterjedt? Ott az Ubuntu, amit arra fejlesztettek ki, hogy elterjedhessen, mert felhasználóbarát, és meg van pakolva minden szarral, amire egy IT analfabétának szüksége lehet... Aztán milyen jó kis relatíve instabil és ronda rendszer lett belőle.

    A Linux jól elvan ott ahol van. Szervereken fut, és bizonyos kutatók, szakemberek használják olyan programozásra, számítások és szimulációk futtatására, amit Windows-on vagy nem, vagy csak nehézkesen lehet megoldani.
    A Linux előnye, hogy meg lehet kerülni a GUI-t, és a natív, jól használható, programozást, scriptelést segítő programkörnyezet (pl. GNU cuccok). Itt a GUI is csak egy alkalmazás, amit a kernel és a többi alkalmazás mellé csomagoltak... és aminek az egyetlen előnye az lenne, hogy bárki tudja használni a rendszert, mert szép színes, és oda van írva, hogy mire köll kattintani. A GUI megkerülése pedig jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja egy hozzáértő ember dolgát (és a hardware-ét is).

    Azért nem lesz valószínűleg a Linux soha elterjedt, mert a Windows-zal szemben olyan (egyébként óriási) előnyei vannak, amire egy átlag felhasználónak nincs szüksége, és számára mindig is taszító marad. Nem sok embert láttam, aki örül neki, amikor meglát egy parancssort/terminál emulátort, márpedig ez az előnye, és nem azért kéne jónak lennie, mert erre is megcsinálták a Microsoft és egyéb fejlesztők WYSIWYG programalternatíváit (pl. LibreOffice).

    Nem ugyanarra való a kettő, és amire a Linux jó, olyasmit a felhasználók túlnyomó többsége nem csinál.
  • ugh #35
    Sikerult megkenni valakit aki "jo" pozicioban van.